Annonce:
Annonce:

Corona-svindlerne hærger Danmark

Slå igen: Myndighederne har skærpet overvågningen og opfordrer nu til ekstra forsigtighed, når du går på nettet

Hør her hvilke råd forsvarsminister Trine Bramsen onsdag gav om den stigende risiko for at blive ramt af cyberkriminalitet. Video: Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Teknologi

Et af de steder, hvor man i disse dage har travlt med at informere borgerne, er hos Digitaliseringsstyrelsen. Her har man blandt andet ansvaret for at klæde både borgere, virksomheder og andre myndigheder godt på til at forsvare sig mod forsøgene på at udnytte coronasituationen til at narre netbrugerne.

- De falske mails og falske hjemmesider ser vi desværre en stigning af, hvor corona misbruges til at forsøge at få folk til at udlevere personlige oplysninger, forklarer Marie Wessel, der er chef for Digitaliseringsstyrelsens Kontor for cyber- og informationssikkerhed.

- Styrelsen opdaterer derfor løbende hjemmesiden sikkerdigital.dk med oplysninger, der kan hjælpe med at stoppe svindlen.

- Vi har selvfølgelig opdateret den med konkret viden om aktuelle forsøg på at snyde netbrugerne.

Annonce:

- Og så har vi altid et fokus på falske mails og falske hjemmesider, hvor vi sørger for at handle, hvis vi bliver opmærksomme på, at noget nyt er i omløb. Men vi er i denne periode særligt opmærksomme på områder, der kan udnyttes, fortæller Marie Wessel til Ekstra Bladet.

Eksperter advarer danskerne mod coronafup

Sådan ser en af de aktuelle svindelbeskeder ud.
Sådan ser en af de aktuelle svindelbeskeder ud.

Kæmpe guide: Undgå netsvindlernes coronafup

Klart råd til offentligt ansatte
Når det gælder myndigheder og offentligt ansatte, har hun dette klare råd:

- Man skal følge de sikkerhedspolitikker, man allerede har på plads. De gælder også, når man arbejder hjemmefra.

- Det her er nemlig en god anledning til at være ekstra opmærksom på, hvilke politikker man har på arbejdspladsen. Det gælder også, hvilke kanaler man bruger til at kommunikere med.

- For eksempel at man aldrig sender arbejdsrelaterede beskeder fra sin private mail, men bruger arbejdspladsens mailsystem.

Lokkede 400.000 kroner fra 84-årig kvinde

Husk at opdatere
Alle typer af virksomheder skal også løbende sørge for opdateringer af softwaren på deres computere.

Annonce:

- Det er altid vigtigt at holde sin computer og andre enheder opdateret, også selvom det ofte sker automatisk på mange arbejdspladser.

- Og uanset om du arbejder hjemme eller i firmaet, er vores gode råd samtidig, at du skal tænke dig godt om, inden du klikker på noget.

- Der er altså aldrig nogen offentlige myndigheder, banker eller Nets, som beder dig om dine NemID oplysninger via en mail eller sms, advarer hun.

Og rådet gælder alle netbrugere.

- Hvis du modtager en besked, hvor du bliver bedt om at aflevere dit NemID eller dine NemID-koder, kan du være helt sikker på, at det er en falsk besked.

Kæmpe guide: Undgå netsvindlernes coronafup

Det kan du også gøre

Tjek om dit password eller andre brugerdata er blevet lækket. Det kan du gøre på hjemmesiden haveibeenpwned.com.

Hvis dine data er blevet lækket, skal du omgående skifte passwords. Du bør aldrig genbruge passwords på tværs af tjenester.

Slå to-faktor-bekræftelse til med sms-koder eller en sikkerhedsapp som Google Authenticator på alle de tjenester, det er muligt at gøre det på.

Sørg for dagligt at opdatere både apps og styresystemer til seneste udgave. Det lukker sikkerhedshuller og beskytter dit udstyr bedre.

Del aldrig pinkoder, NemID og brugernavne med andre end de godkendte sider og tjenester, hvor der er brug for det. Vær særligt kritisk med, hvornår du bruger NemID.

Skift dit NemID-nøglekort ud med NemID-nøgleapp. Det hæver sikkerheden, fordi hver transaktion skal godkendes i appen, og koderne ikke kan deles med andre.

Hold op med at klikke dig videre fra tvivlsomme sms, beskeder i sociale medier og mails. Udvælg i stedet anerkendte hjemmesider fra myndigheder, firmaer og medier, du har tillid til. Og gå direkte til hjemmesiderne ved at taste deres adresse ind i din browser.

Få flere gode råd, og tag en sikkerheds-test på sikkerdigital.dk

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
A-kraft i baghaven - manges haver står klar
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: