Kan jeg ikke lige få penge til en ny pakke?
Som forælder er det måske en kommentar, du er vant til at høre, når de yngste i familien tigger om penge til spil som ’FIFA 23’ og Apex ’Legends’.
For en helt central del af spillet er efterhånden blevet de ofte omdiskuterede loot boxes, hvor man betaler for at få adgang til tilfældige genstande i spillet.
Lande som Australien og Østrig er som nogle af de første begyndt at forbyde loot boxes for mindreårige, da de mener, at de kan sidestilles med gambling.
Anderledes står det til i Danmark.
Her er der nemlig ingen regulering på området.
Sidste sommer udtalte skatteminister Jesper Bruus ellers, at han var klar med et forslag om at indføre en aldersgrænse for gambling i computerspil for at komme problemet til livs.
I et skriftligt svar til Ekstra Bladet skriver skatteministeren nu, at regeringen er ved at se på en samlet plan for området.
'Børn skal ikke gamble. Så er det ligegyldigt, om det foregår i et casino eller i et computerspil. Udviklingen går stærkt, og vi skal have sat en stopper for, at vores børn og unge i en tidlig alder stifter bekendtskab med spil med gambling-lignende elementer. Det øger naturligvis risikoen for, at det fører til problemer på længere sigt med ludomani,' udtaler Jeppe Bruus.
Skatteministeriet kan på nuværende tidspunkt ikke svare på, hvornår den samlede plan forventes at være klar – men det skulle være inden længe.
I Twitteropslaget nedenfor kan du se en af de mest populære Fifa-streamere, der åbner en spillerpakke.
Brug for mere regulering
Hos Forbrugerrådet Tænk har de længe undret sig over, at man i Danmark ikke har haft et større fokus på brugen af loot boxes blandt børn og unge.
Det fortæller jurist i organisationen Martin Bruun-Houmølle, der gerne ser store ændringer på området.
- Der skal sættes en stopper for, at de her spilfirmaer helt ureguleret kan sælge gambling-elementer til børn. Derfor mener vi, at der bør laves et forbud mod salg af den her type loot boxes til børn og unge – præcis som tilfældet er det med almindelig gambling, forklarer han.
Selvom der ikke er påvist en sammenhæng mellem spilafhængighed og loot boxes, så normaliserer de virtuelle kasser ifølge Martin Bruun-Houmølle gambling blandt de yngste, da det bliver en stor del af deres hverdag.
- Der er ingen, der rigtig holder styr på det her område lige nu, og loot boxes går derfor for det meste fuldstændig under radaren. Og det er rigtig problematisk, for så lader man spil-industrien stå for reguleringen, siger han.
Han forstår dog godt, hvorfor man rundt om i verden har svært ved at finde ud af, hvordan man skal forholde sig til de virtuelle kasser.
Det bliver nemlig et kæmpe arbejde, hvis myndighederne skal kunne holde styr på de mange spil, som har loot boxes i sig.
- Det bedste ville jo være, hvis spilvirksomhederne retter ind efter en potentiel lovgivning. Der er mange forskellge mekanismer, man kunne tilføje, som for eksempel at man skal verificere sin alder, inden man købte en loot box, siger Martin Bruun-Houmølle.