Annonce:
Annonce:

Drop papkortet til NemID: Sådan kan du godkende med din mobil

Millioner af danskere kan nu bruge deres mobiltelefon som alternativ til det velkendte nøglekort

Selv om du nu kan bruge en app som alternativ til dit fysiske NemID-nøglekort, skal du holde godt fast i papkortet. Hør her hvorfor. Videoreportage: Ekstra Bladet TV
Annonce:
Følg Teknologi

NemID Nøgleapp: Virker på både Android- og iOS-enheder, simpel, en smule langsom, sikkerheden kan godt forbedres.

SENESTE: Mere end 200.000 gange blev den nye app downloadet det første døgn

146 NemID-koder på et papkort lyder både gammeldags og usikkert. Men når NemID nu tilbyder at klare det hele fra en app på din mobiltelefon, er det ikke en mistillidserklæring til papirkoderne.

For koder på papir er faktisk anerkendt som en særdeles sikker løsning, så længe du passer på papkortet. Papir kan for eksempel ikke hackes og er svært at få fingrene i.

NemID lover dog, at den nye nøgleapp til mobile Android- og Apple-enheder er lige så sikker.

NemID er klar som app til smartphones

Langsom aktiveringsproces
Ekstra Bladet har testet den nye løsning, der netop kræver et papkort - eller en nøgleviser - for at blive aktiveret. Hele to 'papirkoder' og dit normale brugernavn og password til NemID skal du nemlig bruge for at aktivere appen.

Annonce:

Den første kode bruges til at sætte aktiveringsprocessen i gang. Herefter går der af sikkerhedshensyn en time, før du kan taste den næste kode fra dit gamle nøglekort ind.

Når det er sket, får du mulighed for at vælge en personlig firecifret kode, hvilket ikke kan siges at være den mest sikre kombination, der findes. Her havde det været mere sikkert, hvis man selv kunne vælge at udvide antallet af cifre og lave et helt unikt password.

Du kan som alternativ adgangskode bruge fingeraftryk på alle mobile enheder eller FaceID på iPhone X.

Du skal vente en time og bruge to NemID-koder fra dit papkort, før du får mulighed for at bruge appen første gang. Det sker ifølge NemID for at forhindre misbrug.
Du skal vente en time og bruge to NemID-koder fra dit papkort, før du får mulighed for at bruge appen første gang. Det sker ifølge NemID for at forhindre misbrug.

Han er Facebooks onde ånd: Forlanger milliarder i erstatning

Sådan virker det
Når du først har aktiveret nøgleappen, virker den på alle tjenester, som kræver NemID. Det kan være din bank, a-kassen og alle andre, der bruger NemID til adgangskontrol. Og det gælder både på websider og i apps med NemID.

Annonce:

Helt automatisk bliver du - når du har tastet dit normale brugernavn og password ind - mødt af et vindue, hvor du beder om at få adgang via din mobile app. Herefter får du en besked på telefonen, logger ind i appen og swiper 'godkend'.

Under vores test kunne man ikke se, hvilken tjeneste man er i gang med at godkende adgang til. Det er ærgerligt, da det ville give en ekstra sikkerhed, hvis man ser, at det for eksempel er banken, man nu godkender adgang til nu.

Sådan ser det ud på hjemmesider med NemID, når du først har aktiveret din nøgleapp og vil logge ind.
Sådan ser det ud på hjemmesider med NemID, når du først har aktiveret din nøgleapp og vil logge ind.

Stemmestyret enhed aflyttede familie: Sendte optagelsen til en fremmed

Simpel og nem at bruge
Det første indtryk af nøgleappen er, at den er simpel og nem at bruge. Den virker dog en smule sløv i betrækket, men vil for dem, der ofte bruger deres nøglekort, være et hurtigere alternativ.

Som nævnt kan du hente appen til både Android og iOS. Det kræver dog, at du har mindst iOS 9 eller Android 4.4 på enheden. Hvis du har pillet ved styresystemet - jailbroken - kan man af sikkerhedshensyn ikke bruge appen, hvilket har ført til kritik. Du kan heller ikke installere appen på flere end tre enheder på samme tid.

Annonce:

Og nej, du skal bestemt ikke smide dit fysiske nøglekort eller din nøgleviser ud. Du får nemlig brug for dine 'gamle koder', hvis telefonen for eksempel løber tør for strøm, eller du mister den.

Du kan læse mere om den nye app her og overvåge og fjernslette adgangen til appen her.  Appen til iOS-enheder kan downloades her. Og til Android her.

Digitaliseringsdirektør : Derfor er appen en god løsning

Der er sket meget med hensyn til de teknologiske muligheder, siden NemID blev lanceret i 2010.

I dag bruger danskerne deres mobiltelefon på en helt anden måde end dengang, og derfor var der behov for en ny løsning.

Sådan siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i bankernes interesseorganisation Finans Danmark, der sammen med Digitaliseringsstyrelsen står bag den nye NemID-app.

- Der har været en efterspørgsel på en mere tidssvarende løsning. Det har vi fået nu, siger Michael Busk-Jepsen til Ritzau.

Han forsikrer, at den nye app er lige så sikker at bruge som det papkort, danskerne siden 2010 har været vant til at bruge.

- Vi har haft sikkerheden i fokus i hele udviklingen af app'en - fra det første design til den endelige app.

- Sikkerheden er løbende blevet vurderet af forskellige tredjeparter, så vi er overbevist om, at app'en er lige så sikker som papkortet, siger Michael Busk-Jepsen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
A-kraft i baghaven - manges haver står klar
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: