Efter angreb i Ukraine: Cyberterror kan ramme vestlige elnet næste gang

Professionelle hackere har gennemført det første store cyberangreb på elnettet i Ukraine - vestlige lande kan blive de næste ofre, frygter den amerikanske regering

Kampen om magten i Ukraine foregår ikke kun med våben og pansrede køretøjer. Også avanceret cyberterror er brugt til at ødelægge landets stabilitet. (Foto: Petr David Josek/AP)
Kampen om magten i Ukraine foregår ikke kun med våben og pansrede køretøjer. Også avanceret cyberterror er brugt til at ødelægge landets stabilitet. (Foto: Petr David Josek/AP)
Følg Teknologi

El- og forsyningsselskaber i USA får i disse dage en alvorlig advarsel fra de amerikanske myndigheder: sørg for at sikre jeres netværker mod cyberangreb - ellers risikerer I, at elnettet og andre vitale forsyninger kan blive ødelagt af hackere.

Skræmmende metode: Her hackes iPhone med falsk fingeraftryk

Kvart million mistede strømmen
Advarslen fremgår af en ny rapport fra Department of Homeland Security om det angreb, der 23. december 2015 ødelagde strømforsyningen til 225.000 ukrainere.

I dag ved hverken myndighederne i Ukraine eller USA, hvem der stod bag cyberterroren. Men et godt bud er de russiske myndigheder eller 'venner' af den russiske regering.

Formålet med angrebet var angiveligt at advare borgerne i Ukraine om, at Rusland kan slukke for strømmen, når de ønsker det.

2015: Sådan foregik angrebet i Ukraine

Hackerne fik adgang til elnettet i tre ukrainske elselskaber ved hjælp af 'Spear Phishing' - det er en metode, hvor hackerne sendte en mail til udvalgte nøglepersoner i elselskaberne, der troede, at mailen kom fra en officiel og troværdig kilde - og åbnede den.

Mailen indeholdt software, der inficerede elselskabernes netværker - og herefter kunne hackerne fjernstyre og lukke elnettet ned i de berørte områder af Ukraine.

Softwaren lykkedes også at ødelægge og slette vitale data i elselskabernes netværker, hvilket gjorde det svært for dem at genstarte og åbne for strømmen igen.

Hackerne brugte ligeledes software til at slette sporene efter deres cyberterror.

Kilde: Department of Homeland Security

Gratis men farlige: Falske WiFi-netværk lokker os i fælden

Kan gå værre i Vesten
Og hvis forsyningsselskaberne i Vesten ikke sikrer sig bedre, kan de blive de næste ofre, advarer eksperterne fra Homeland Security, skriver New York Times.

Samtidig kan angreb i Vesten vise sig mere fatale end angrebet i Ukraine.

Hackerne ødelagde nemlig alle de elektroniske systemer i Ukraine - også backups - der skal til for at sætte elnettet i gang igen.

De fleste gør det: Sløser du også med dine passwords

Og det er alene fordi, at Ukraine fortsat har meget gamle elsystemer, der manuelt kan genstartes, at det ikke gik værre.

Disse manuelle systemer er derimod ikke standard i blandt andet USA, hvor forsyningen flere steder styres 100 procent af elektroniske systemer.

Pas på: Privat browsing sikrer dig ikke mod snageri

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind