Facebook: Max 10 våbensalg

Forbuddet mod at købe og sælge våben via Facebook skal angiveligt overtrædes 10 gange, før det får konsekvenser for brugeren, skriver mediet The Washington Post

Delstaten New York har hævet aldersgrænsen for køb af halvautomatiske våben som disse på billedet fra 18 til 21 år. Det sker i kølvandet af et masseskyderi i maj i byen Buffalo i New York, hvor ti mennesker blev dræbt. (Arkivfoto: Patrick T. Fallon/Ritzau Scanpix)
Delstaten New York har hævet aldersgrænsen for køb af halvautomatiske våben som disse på billedet fra 18 til 21 år. Det sker i kølvandet af et masseskyderi i maj i byen Buffalo i New York, hvor ti mennesker blev dræbt. (Arkivfoto: Patrick T. Fallon/Ritzau Scanpix)
Følg Teknologi

Det er forbudt at sælge og købe våben via Facebook.

Sådan har politikken været hos den amerikanske techgigant siden 2016, hvor de strammede deres interne regelsæt efter pres fra amerikanske politikere og aktivister.

Men købere og sælgere kan bryde reglen 10 gange, før de får sparket fra platformen.

Det skriver det amerikanske medie The Washington Post på baggrund af interne dokumenter og interviews med seks nuværende og tidligere medarbejdere.

En mild overtrædelse
Dermed betragtes våbensalg som en langt mere mild overtrædelse af platformens regler end eksempelvis deling af billeder af terrorister, som øjeblikkeligt medfører, at brugeren bliver bandlyst.

Hvis bruger, som sælger og køber våben via Facebook, ovenikøbet aktivt opfordrer til vold eller åbenlyst støtter kendte voldelige grupperinger kræver det dog kun fem advarsler, før de får sparket, skriver det amerikanske medie på baggrund af kilderne.

'Facebooks våbenpolitik har længe har været en kilde til strid blandt virksomhedens øverste ledelse og politiske beslutningstagere, som er blevet splittet mellem platformens ønske om ytringsfrihed og offentligt pres for at begrænse våbensalget', lyder det.

Stifter af græsrodsorganisationen Moms Demand Action, Shannon Watts. Foto: Stefani Reynolds / AFP
Stifter af græsrodsorganisationen Moms Demand Action, Shannon Watts. Foto: Stefani Reynolds / AFP

De er medskyldige
Shannon Watts, som er stifter af Moms Demand Action, der er den største græsrodsbevægelse i USA, som aktivt arbejder for at stoppe salg af våben, mener, at Facebook er medskyldige i den våbenvold, som plager USA.

- Facebooks 10-advarsels-regel for brud på regler om våbensalg er mere end chokerende - det er ufatteligt farligt, siger hun i en pressemeddelelse på baggrund af artiklen i The Washington Post.

- Vold med våben flår vores samfund i stykker, men Facebook er mere optaget af at give våbensælgere ikke bare én ekstra chance, men 10 chancer? Det er ikke ansvarlighed, det er medskyldighed, siger hun.

Utilsigtede overtrædelser
Facebook hverken be- eller afkræfter overfor Washington Post, at platformen har interne regler om 10 advarsler.

- Hvis vi identificerer nogen alvorlige overtrædelser, som potentielt kan skade folk i den virkelige verden, så tøver vi ikke med at kontakte ordensmagten, siger Facebooks talsperson Andy Stone til mediet.

- Virkeligheden er, at næsten 90 procent af dem, som får en advarsel for overtrædelse af vores politik om skydevåben, ender med at få mindre end to, fordi deres overtrædelser er utilsigtede, og når vi først informerer dem om vores politiker, overtræder de dem ikke igen, siger han til det amerikanske medie.

OVERBLIK: Nogle af de værste skoleskyderier i USA

USA har gennem tiden været ramt af adskillige skoleskyderier.

14 børn samt en lærer er sent tirsdag aften dansk tid blevet dræbt ved et skyderi på en skole i Texas. Det oplyser Greg Abbott, der er guvernør i den amerikanske delstat, ifølge amerikanske ABC News.

Her følger et overblik over en række andre skoleskyderier i USA:

* 14. februar 2018, Parkland, Florida:

19-årige Nikolas Cruz dræber 17 elever og ansatte, da han med en halvautomatisk riffel åbner ild mod dem på Marjory Stoneman Douglas High School.

* 14. december 2012, Newtown, Connecticut:

20-årige Adam Lanza skyder og dræber sin mor, hvorefter han dræber 20 børn og seks voksne på skolen Sandy Hook. Herefter begår han selvmord.

* 16. april 2007, Blacksburg, Virginia:

23-årige Cho Seung-hui skyder og dræber 32 personer på universitetet Virginia Tech. Herefter skyder han sig selv. Skyderiet er det dødeligste skoleskyderi i USA's historie.

* 14. februar 2008, Dekalb, Illinois:

27-årige Steven Kazmierczak træder ind i et auditorium og skyder og dræber fem personer på universitet Northern Illinois. 16 personer bliver såret. Gerningsmanden skyder efterfølgende sig selv.

* 2. oktober 2006, Nickel Mines, Pennsylvania:

Den 32-årige lastbilchauffør Charles C. Roberts dræber fem piger på en lille amish-skole. Han dræber efterfølgende sig selv.

* 21. marts 2005, Red Lake Indian Reservation, Minnesota:

Den 16-årige high school-studerende Jeff Weise skyder og dræber sin bedstefar og en af hans venner. Herefter tager han hen til den lokale high school, hvor han dræber fem studerende, en lærer og en sikkerhedsvagt. Han dræber efterfølgende sig selv.

* 20. april 1999, Littleton, Colorado:

De to teenagere Eric Harris og Dylan Klebold åbner ild på Columbine High School. De dræber 12 studerende, en lærer og sårer flere end 20 personer. De dræber begge sig selv efterfølgende.

Kilder: The Guardian, Reuters og Florida Today.

Våbenlovgivningen har de seneste uger været højt på dagsordenen hos amerikanske medier, politikere og aktivister.

For to uger siden blev USA ramt af de værste skoleskyderi i årevis. Her gik en 18-årig mand ved navn Salvador Ramos amok på Robb Elementary School i den lille by Uvalde nær Mexico i Texas og dræbte 19 børn og to voksne angiveligt med en semiautomatisk AR-15-riffel og et håndvåben.

Ekstra Bladet besøgte for nyligt den amerikanske våbenlobbyorganisation NRA's årlige kongres i Houston. Det kan du læse mere om her.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind