Amerikanske film og tv-serier, som vi er storforbrugere af i Europa, optages i 24fps (24 billeder per sekund).
Det kan moderne - og nogle umoderne - digitale TV-skærme fremvise uden problemer. Men hvis filmen konverteres undervejs, hvad så?
Det er præcis, hvad der sker på filmens vej fra Hollywood gennem danske distributører og tjenester ud til din TV-skærm.
Resultatet er, at filmen hjemme i stuen er hurtigere færdig. Hastigheden sættes helt præcis 4,17 procent op.
Ser du en film eller serie for første gang, vil du muligvis ikke bemærke det, men med en kendt film vil mange nok kunne se, at et eller andet er galt, selvom det kan være svært at sætte finger på årsagen.
I praksis betyder det, at alt på skærmen bevæger sig lidt hurtigere og stemmer - og lyd generelt - bliver en smule lysere i klangen.
En opgørelse lavet af Flatpanels.dk viser, at samtlige toneangivende danske og nordiske streamingtjenester konverterer film og tv-serier i 24fps til 25fps ved at øge tempoet.
Amerikanske tjenester som Amazon, iTunes, Apple TV+, Disney+, HBO Max og Netflix præsenterer indholdet i originalt format på 24fps. Også når de streamer her i Europa og Danmark.
Læs også: Guide til streamingtjenester, TV-platforme & apps
Der er gode grunde til, at danske og europæiske aktører traditionelt har brugt 'speed up', men alt dette har grobund i analoge principper, herunder tv-kanaler og den såkaldte PAL-standard.
Streaming har derimod udspring i digitale principper og her kan indholdet leveres i korrekt format.
Vi skal naturligvis skynde os at sige, at der findes europæiske film og tv-serier, som er optaget i 25fps eller højere. De skal naturligvis præsenteres sådan.
Her bruges ikke 'speed up'. Problemet vedrører i stedet primært amerikansk indhold.
TDC skrev i 2020 til Flatpanels, at man gør det, så 'alle kunder får en optimal oplevelse', mens TV 2 sagde, at de ikke har planer om at ændre det.
C More pegede på 'forstyrrelser' og 'udfald' på trods af, at Blu-ray i over 15 år har været afspillet uproblematisk i 24fps på danskernes TV-skærme.
Viaplay siger, at de gør det, fordi det er 'den laveste fællesnævner'.
Så hvad gør filmelskeren?
Planlægger sin filmaften med dette in mente. En ekstra bonus er, at du på tjenester, som respekterer indholdets format, ofte kan streame film i højere kvalitet med 4K-opløsning og HDR samt Dolby Atmos-lyd.
Prisen, den er typisk den samme - eller lavere.
Se også: 4K-filmdatabasen
Hvis du vil dykke længere ned i emnet, så kan du læse mere på Flatpanels.dk her.
Er du nået til vejs ende af din liste over tv-serier, man bare skal se? Frygt ej, her er det nye års bedste af slagsen.