Annonce:
Annonce:

Guide: Hakker video? Sådan løser du det

Apple TV opsætter automatisk de fleste videoindstillinger til at stemme overens med dit TV, men du skal manuelt ændre én indstilling for at undgå hakkende videoafspilning. Her er en guide fra Ekstra Bladet og Flatpanels

Annonce:
Følg Teknologi

Film, serier, tv-programmer og live-indhold optages af flere årsager i forskellige billedfrekvenser, f.eks. 24, 25, 30, 50 eller 60 billeder per sekund. Hvis hver variant skal gengives korrekt, kræves såkaldt match-funktion. Apple TV er en af de eneste bokse på markedet, som har en velfungerende match-funktion.

Danske og europæiske tv-programmer udsendes i 25 eller 50 billeder per sekund, hvorfor Apple TV som udgangspunkt bør opsættes til 50Hz under Indstillinger -> Video og lyd -> Format.

Her vælges 4K, hvis du har et 4K TV, og 1080p hvis du har et Full HD TV (eller hvis du har Apple TV HD i stedet for Apple TV 4K). Vælg den fra listen der angives SDR, altså 4K SDR 50 Hz.

Simpel matematik afslører dog, at 24 og 30 ikke går op i 50. Derfor vil alle film, serier og amerikanske tv-programmer hakke i videoafspilningen. Det gælder bl.a. indhold på Netflix, Disney+ og Apple TV+.

Arkivfoto: Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Ritzau Scanpix
 

Annonce:

Læs også: Guide til streamingtjenester, TV-platforme & apps

Det er her match-funktionen kommer ind i billedet.

Den aktiveres under Indstillinger -> Video og lyd -> Match indhold -> Match billedfrekvens: Til.

Om du også bør aktivere 'Match dynamisk område' (kun Apple TV 4K), afhænger af din TV-skærm.

 

Hvis skærmen er af typen OLED, bør du altid aktivere 'Match dynamisk område'. Hvis skærmen er af typen LCD (omfatter LED, QLED, QNED, NanoCell mv.) bør 'Match dynamisk område' oftest deaktiveres, med mindre der er tale om en af de absolutte topmodeller fra producenten.

Det skyldes, at de fleste LCD-skærme ikke har hardwaren til at gengive indhold i såkaldt HDR og Dolby Vision uden diverse krumspring, hvilket kan oftest giver et dårligere billede i sidste ende.

Ulempen ved match-funktion er, at man får et kortvarigt sort skærmbillede før og efter videoafspilning, hver gang der skiftes.

Annonce:

Den sorte skærm tager typisk 1-5 sekunder, afhængigt af din TV-skærm og kæden af enheder. Det er en begrænsning i HDMI-standarden, men en lille pris at betale for at få bedre videoafspilning uden hak.

Læs også: Test af Apple TV 4K (2022) på Flatpanels.dk

Hvis videostreamet i stedet sporadisk stopper eller bliver i meget dårlig kvalitet, så skyldes det din internet/netværksforbindelse. Sørg for, at der er ordentlig WiFi-forbindelse imellem hjemmets router og Apple TV.


Er du nået til vejs ende af din liste over tv-serier, man bare skal se? Frygt ej, her er det nye års bedste af slagsen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Claus Hjort Frederiksen kræver åbenhed – men dørene smækkes i
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: