Annonce:
Annonce:

Gymnasier tester ny overvågning: Nu skal der slås hårdt ned på eksamens-snyd

20 gymnasier fordelt over hele landet tester i disse uger snydeprogram under elevers terminsprøver

De tider, hvor snyd typisk skete ved, at en elev skrev noter på et krøllet stykke toiletpapir og gav videre til en anden elev, er ovre. I dag foregår det meste snyd på computeren. Foto: Finn Frandsen
De tider, hvor snyd typisk skete ved, at en elev skrev noter på et krøllet stykke toiletpapir og gav videre til en anden elev, er ovre. I dag foregår det meste snyd på computeren. Foto: Finn Frandsen
Annonce:
Følg Teknologi

Undervisningsministeriet vil gøre det sværere for elever på landets gymnasier at snyde under eksamener. Det skal ske med et særligt program, som eleverne vil blive bedt om at downloade, inden de går til eksamen.

Programmet monitorerer alt, hvad der foregår på elevens computer i eksamenssituationen. Efter eksamen er det siden muligt for de eksamensansvarlige at tjekke og dokumentere, om eleven har snydt.

Gymnasieforligskredsen har besluttet at afsætte midler til udvikling af programmet. Beslutningen er truffet efter en undersøgelse, som viste, at der er mistanke om udbredt snyd. 36 procent af de eksamensansvarlige, 33 procent af censorerne og 23 procent af eksamensvagterne havde mistanke om snyd ved de skriftlige gymnasieprøver sidste år, skriver Undervisningsministeriet.

Annonce:

- Ministeriet har ikke tidligere haft lignende tal, og de styrker desværre mistanken om, at snyd er en integreret del af prøver og eksamener i Danmark. Prøver og eksamener skal være objektive og fair. Derfor fortsætter vi arbejdet med at indrette dem, så det er det dygtige elever, der får de gode karakterer – ikke snyderne, siger undervisningsminister Merete Riisager (LA).

Aktivt i en fastlagt periode
I denne uge har de første gymnasier testet et overvågningsprogram under terminsprøverne. Og over de næste par uger vil i alt 20 gymnasier yderligere fordelt rundt i landet gøre det samme.

Fra sommeren 2019 vil Undervisningsministeriet tilbyde alle landets gymnasier et program, som kan afsløre og dokumentere, hvis der er blevet snydt. Foto: Martin Lehmann
Fra sommeren 2019 vil Undervisningsministeriet tilbyde alle landets gymnasier et program, som kan afsløre og dokumentere, hvis der er blevet snydt. Foto: Martin Lehmann

På Nærum Gymnasium fortæller uddannelsesleder Erik Berg, at alle elever bliver pålagt at downloade programmet ExamCookie senest 15 minutter før eksamensstart. Programmet vil være aktivt i en på forhånd fastlagt periode. I perioden bliver al aktivitet på elevens computer lagret i en logfil, som løbende sendes videre. Og der tages også såkaldte screendumps fra computerskærmen, som viser øjebliksbilleder af, hvad der sker på skærmen.

Annonce:

- Hvis der er mistanke om snyd, vil det således efterfølgende være muligt at se, hvad der er foregået på elevens computer under prøven, skriver Erik Berg i en mail til eleverne på Nærum Gymnasium, som Ekstra Bladet har fået tilsendt.

- Det er første gang, vi her på Nærum Gymnasium prøver noget i denne retning, skriver Erik Berg videre.

Artiklen fortsætter under faktaboksen...

Det viser undersøgelsen om eksamenssnyd

3.650 prøveansvarlige, prøvevagter/tilsynsførende og censorer til grundskolens skriftlige prøver i sommeren 2017 har medvirket i undersøgelsen. På det gymnasiale område har 1089 eksamensansvarlige, -vagter og censorer ved de skriftlige eksamener i samme periode bidraget.

Svarprocenten i grupperne varierer fra 33 til 70 procent.

14 procent af prøvevagterne/tilsynsførende ved grundskolens prøver havde mistanke om snyd ved mindst en prøve, hvilket er færrest blandt de adspurgte grupper.

54 procent af censorerne ved grundskolens prøver havde mistanke om snyd ved mindst en prøve, hvilket er flest blandt de adspurgte grupper.

Respondenterne er blandt andet blevet spurgt til omfanget af og former for snyd, egne it-kompetencer, syn på egen opgave ved prøver/eksamener osv.

Kilde: Undervisningsministeriet

Registrerer alt
Det er firmaet ExamCookies, som får testet sit overvågningsprogram i disse uger. Direktør Morten Jakobsen fortæller, at programmet i sig selv ikke afslører noget som helst. Der skal et par ekstra briller til at tjekke logfilen, før mistanken om snyd kan dokumenteres.

- Programmet monitorerer alt, hvad der foregår på computeren i eksamenssituationen. Det registerer hvilke programmer, der er åbne. Hvornår, de er åbne. Hvilke url-adresser, der besøges. Hvilke processer, der er i kraft. Og hvilke netværkskort, som benyttes. Det registreres også, hvis man copy/paster noget.

Konservative: Træk tre måneders SU fra eksamenssnydere

Annonce:

- Alt, hvad der kan lagres, bliver lagret og logget i programmet, siger Morten Jakobsen til Ekstra Bladet.

Elever ranglistes efter sandsynlighed
Programmet samler alle logfiler fra elevernes computere. Og så danner programmet selv en liste over eleverne, som rangeres efter hvor sandsynligt, det er, at der er foregået snyd.

- Så kan man starte fra en ende af med at tjekke logfilerne fra den elev, som er øverst på listen, forklarer Morten Jakobsen videre.

Nyt på gymnasier
Overvågningsprogrammer under eksamenssituationer har været anvendt på universiteter i flere år. Gymnasier og ungdomsuddannelser har også selv på eget initiativ haft mulighed for at anvende programmer. Men det er nyt, at Undervisningsministeriet satser på en overordnet løsning, der skal tilbydes alle gymnasiale uddannelser.

Èn elev snød: Nu får 152 elever annuleret prøven

Annonce:

- Snyd kan være med til at underminere vores undervisnings- og eksamenssystem. Derfor er jeg glad for, at vi i forligskredsen er nået til enighed om at finansiere et nyt, fælles monitoreringsredskab, som vi kommer til at stille til rådighed for alle gymnasierne.

- De får nu et værktøj til at afsløre de elever, som snyder. For elevernes skyld skal vi sikre, at prøver og eksamener er objektive og fair. Med det nye redskab tager vi et stort skridt i den rigtige retning, siger Merete Riisager.

Ifølge Morten Jakobsen afinstallerer programmet sig selv, når eksamen er slut. Alle logfiler er i mellemtiden løbende blevet sendt til en database, hvor man senere vil kunne tilgå dem.

Undervisningsministieriet oplyser, at det nye program skal være tilgængeligt for landets gymnasieskoler ved eksamensperioden i sommeren 2019.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

LIGE NU

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: