Annonce:
Annonce:

Han er Facebooks onde ånd: Forlanger milliarder i erstatning

Østrigsk aktivist rejser sag mod Facebook og Google for at narre samtykke ud af netbrugerne

1222 sider med private data blev i 2011 begyndelsen på den kamp, Max Schrems siden har ført mod Facebook og andre techgiganter. Foto: Ronald Zak/AP
1222 sider med private data blev i 2011 begyndelsen på den kamp, Max Schrems siden har ført mod Facebook og andre techgiganter. Foto: Ronald Zak/AP
Annonce:
Følg Teknologi

Facebook og Google skal bløde mere end 50 milliarder kroner i bøde for at narre europæiske netbrugere til at sige ja til helt urimelige betingelser.

Det mener den østrigske aktivist Max Schrems, der er blevet verdenskendt for at tvinge Facebook til at udlevere de mere end 1000 sider med data, de havde om ham. Og efterfølgende for i årevis at have jagtet de amerikanske techgiganter for deres grove misbrug af millioner af netbrugeres data.

De nye regler handler særligt om at holde firmaer som Google og Facebook i kortere snor. Videoreportage: Ekstra Bladet TV

Ny datalov får konsekvenser: Hjemmesider i USA blokerer dig

Vildleder brugerne
I dag står Max Schrems i spidsen for organisationen 'None Of You Business' eller bare noyb, der netop har afleveret fire klager til datamyndighederne i flere EU-lande.

Tre af klagerne rammer Facebook og de Facebook-ejede tjenester Instagram og WhatsApp.

Annonce:

Noyb mener, at Facebook, Instagram og WhatsApp bevidst vildleder brugerne til at klikke ja til betingelser, der giver det amerikanske firma adgang til dybt personlige data, som det slet ikke har ret til, efter de nye regler for digitalt privatliv fredag blev indført i Europa.

Der er flere gode grunde til at læse de mange mails, mener Anette Høyrup fra Forbrugerrådet Tænk. Videoreportage: Ekstra Bladet TV

Skal koste milliarder
Også Google har fået en sag på halsen for at tvinge ejerne af Android-telefoner til at acceptere Googles mange tjenester og massive dataindsamling, hvis de vil have glæde af deres telefon. Men den politik er også ulovlig, mener noyb.

Sagerne er de første af, hvad der ventes at blive mange flere de kommende måneder. Noyb mener, at de fire sager er så alvorlige, at de bør udløse den maksimalt mulige erstatning på over syv milliarder euro.

Der kan dog gå adskillige år, før sagerne er endeligt afgjort.

Få en god forklaring på hvad den nye datalov betyder for dig. Videoreportage: Ekstra Bladet TV

Danskere raser ved computeren: Bliver sindssyg af alle de mails

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Det er Mette Frederiksens egen skyld, at hun tvinges til at udskrive valg i utide
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: