Du skal måske tænke dig om en ekstra gang, inden du lægger et billede af dig selv på de sociale medier.
For selvom du givetvis har taget billedet – og sikkert også har brugt god tid på at redigere det – så mister du ophavsretten over det, lige så snart det kommer online.
Og det har tech-virksomheden Clearview AI udnyttet.
De er ellers hovedsageligt kendt for at have fundet frem til de værste oprørere ved stormen på Kongressen, redde børn fra misbrug og frikende personer, der uretmæssigt er anklaget for forbrydelser.
Men de har også brugt mere end 30 milliarder billeder fra Facebook-brugere til at skabe deres massive database af mennesker, som de bruger til ansigtsgenkendelse.
Det skriver The Business Insider.
Et billede, der forestiller en knælende Vladimir Putin, der kærtegner den kinesiske præsident Xi Jinpings hænder under et statsbesøg i Rusland er gået viralt, men er det ægte eller er det kunstigt skabt?
Burde ikke være lovligt
Og billederne blev hugget, uden at Facebook-brugerne nogensinde har fået noget at vide om det, fortæller Clearview AI-direktør Hoan Ton-That.
Siden 2017 er databasen tilmed blevet brugt af det amerikanske politi mere end en million gange, forklarer han.
’Cleaview AI er en total krænkelse af folks rettigheder. Punktum. Og politiet burde ikke være i stand til at bruge det her værktøj’, siger Caitlin Seeley George i Business Insider.
Hun er direktør i nonprofit-organisationen Fight for the Future, der kæmper for folks digitale rettigheder. Ifølge hende er der derfor nødt til at komme mere lovgivning på området.
’Når der ikke findes regler, som kan regulere politiets brug af databasen, så finder vi kun ud af, hvor omfattende det er, når Cleaview AI praler med, hvor mange gange deres database er blevet brugt, forklarer hun.