Klog tandbørste gør arbejdet for dig – Ekstra Bladet
Teknologi
Annonce:

 

Her er julegaven til personen, der har alt. Til personen, der har for mange penge. Oral-B Genius X er en elektrisk tandbørste, der ved hjælp af kunstig intelligens sladrer, hvis du ikke er grundig nok med rengøringen af tandsættet.

Tandbørsten kobles til en mobiltelefon via Bluetooth, og de indbyggede sensorer holder et vågent øje med, hvordan og hvor længe du børster de forskellige områder i munden.

Er du for sløset, kommer børsten med advarsler og forslag i appen. Alt det lyder fint, men smilet stivner, når man kigger på prislappen på over 1500 kroner - for en tandbørste!

Switch Lite: Helt fantastisk håndholdt  

Mobilen kan stå i rejseetuiet. Foto: iNPUT
Mobilen kan stå i rejseetuiet. Foto: iNPUT
 

 

Designet efterlader ingen tvivl om, at Oral-B Genius X er tandbørsternes Rolls Royce. Anmeldereksemplaret er i en stilfuld sort, men tandbørsten fås også i en guldfarvet udgave, så pas på med at sende konen ud og købe den. Der medfølger flere stykker lækkert ekstraudstyr, såsom en ladestander med plads til fire børstehoveder og et ret stilfuldt rejseetui med plads til både tandbørsten og to børstehoveder.

Etuiet er desuden udrustet med et USB-stik, så det kan dublere som oplader til din mobiltelefon på rejsen. Det er godt tænkt. Inde i etuiet er der også plads til at stille telefonen, så du kan se skærmen, mens tænderne børstes.

En ting er dog ikke helt gennemtænkt: Appen kan udelukkende vise data i højformat, men skal man oplade mobilen, mens man børster tænderne, skal den lægges ned, så skærmen ses i bredformat.

Denne artikel er lavet i samarbejde med iNPUT

Skaftet viser de mange programmer, der kan vælges. Foto: iNPUT
Skaftet viser de mange programmer, der kan vælges. Foto: iNPUT
 

 

Skaftet ligger rigtig godt i hånden; der er gods i det, uden at det føles tungt. Ned langs skaftet er der små lysende ikoner, der fortæller, hvilket af de mange programmer, man har valgt. Øverst har skaftet en lysende LED-ring, der lyser i en af ejeren bestemt farve.

Det er smart, fordi forskellige brugere kan vælge forskellige farver og dermed blive advaret, hvis man er ved at stikke en anden ejers børstehovede i munden.

Der er endda en app, specielt udviklet til husstandens yngste beboere, hvor tandbørstningen gøres til et spil, der låser op for forskellige præmier – og laver timelapse-videoer af tandbørstningen.

Eksempler på skærmbilleder fra Oral-B appen. Foto: iNPUT
Eksempler på skærmbilleder fra Oral-B appen. Foto: iNPUT
 

 

Apples nye ur imponerer: Bedste nogensinde  

Apropos app, så er det naturligvis her alt magien sker. Der er mulighed for at teste, om din tandbørstning er grundig nok – eller du kan vælge at se i realtid, om hvert område i munden har fået den kærlighed, der kræves. Trykker du for hårdt, får du en advarsel. Børster du for kort tid, får du en reprimande.

Alle tænkelige data om din tandbørstning samles i appen, så der kan laves statistikker (se skærmbilleder ovenfor). Selv om Oral-B samler alle informationer om dine vaner med en tandbørste, så er de ikke meget for at slippe dataene til andre apps.

Der er eksempelvis ikke nogen mulighed for at sende dataene videre til Apple Health, der ellers fungerer fint som aggregater for alle typer sundhedsdata. 

Oral-B Genius X har heller ikke nogen indbygget hukommelse, så hvis du ikke gider tænde for mobilen, så samles dataene ikke. Det giver misvisende 'huller' i statistikkerne.

 

Mere bekymrende er det, at hele opsætningen giver mig en bange anelse om, at jeg ikke alene betaler en uhyrlig høj kontantpris for tandbørsten – jeg betaler også løbende med mine data.

Oral-B kan uden tvivl få en fin ekstraindtægt, hvis de vælger at sælge alle mine – og andre brugeres – tandbørstevaner til tredjepart. I virkeligheden burde tandbørsten af den årsag nærmere være billigere end andre.

Oral-B har lavet en ret gennemført tandbørste, der ikke alene er lækkert udført og har lækkert tilbehør, men også leverer den vare, den lover. Det er en god elektrisk tandbørste. Der er tænkt over tingene og selv poderne får fornyet tandbørste-oplevelsen via den specielle app.

Men: Selv om alle advarslerne, de gode råd og statistikkerne er både sjove og nyttige, så er de i min optik simpelthen ikke prisen værd.

Jeg synes, at næste 1800 kroner for en tandbørste er en uhyrlig pris. Og så er jeg bange for, at Oral-B får mere ud af, at den er udrustet med kunstig intelligens, end jeg og mine tænder gør.

 

iNPUT: Her er bedømmelsen

Design (3,5)
Funktioner (4,2)
Ydelse
Pris (1,8)
Dommen: Oral-B Genius X er en fremragende tandbørste, der leverer hvad den lover. Men den er himmelråbende dyr. (3,1)
 

Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Danmark skal ikke lade sig intimidere
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce: