Annonce:
Annonce:

Lars Løkke lover 5G til alle: Her kan det være klar

De kommende år begynder opbygningen af et 5G-netværk i Danmark, men det kommer til at tage tid, før alle danskere får adgang

Hvad betyder 5G for dig? Få svaret her fra Ekstra Bladet tech redaktør. Videoreportage: Ekstra Bladet TV
Annonce:
Følg Teknologi

Da den danske statsminister sammen med sine nordiske kolleger forleden lovede borgerne 'en femsporet digital motorvej', blev der lyttet ekstra godt efter hos landets teleselskaber.

Motorvejen skal nemlig bygges hos og af dem i form af et mobilt 5G-netværk:

- Det er absolut realistisk med 5G i 2020, siger Henrik Kofod, der er CTO - teknisk direktør - i Telia, der dog understreger, at 2020 er et muligt starttidspunkt og ikke året, hvor al 5G-dækning er rullet ud.

- De standarder, der skal til for at få 5G til at flyve, er jo godt på vej. Det gælder også på håndsæt og modem, så 2020 (som starttidspunkt, red.) ser vi absolut som værende realistisk at nå.

- Hvad skal der til for, at 5G kan blive rullet ud?

Annonce:

- Man skal jo huske, at forskellen på 4G og 5G er relativ stor. Og at 4G-netværket, som vi kender det i dag, ikke bare forsvinder. Vi har et fint 4G-netværk, som på mange områder klarer sig rigtigt godt med både hastigheder og svartider.

- 5G er derfor tænkt i forhold til nogle særlige cases, hvor det giver mening for firmaer eller dele af forbrugermarkedet at bruge teknologien. Man kan sige, at den store forskel på de to standarder er, at 4G giver den mere klassiske dækning, mens 5G kan meget mere med data.

4G vil fortsat have en stor rolle de kommende år, forudser Telia. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
4G vil fortsat have en stor rolle de kommende år, forudser Telia. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
 

Lars Løkke: Danmark skal være først med lynhurtigt internet

4G er stadig vigtigt
Spørgsmålet er så, om den digitale motorvej, som statsministeren taler om, også bliver lagt ud overalt i Danmark?

Annonce:

- Vi kan sagtens se nogle realistiske scenarier, hvor det er hele netværket, der skal skiftes ud og gøres til 5G. Men også at det blot er nogle områder eller et enkelt site, der får 5G, forklarer Henrik Kofod om strategien, som Telia fortsat arbejder på. Han understreger samtidig, at hvis danskerne skal have fuld udnyttelse af 5G-teknologien, er der en række af forudsætninger, som først skal på plads.

- Nogle af mulighederne med 5G kan vi aktivere med software på det udstyr, vi allerede har. Noget af det kræver, at vi skal have andet udstyr sat op eller bygget ind i netværket.

- Hvad går I efter i Norden med 5G?

- Lige nu er vi som andre teleselskaber i gang med en lang række af tests sammen med erhvervskunder.

- Vi har også lavet et forsøg med e-gaming for at vise, hvad 5G kan gøre for gamere, der stiller meget høje krav til svarhastighederne, når de spiller.

- Det handler for os ganske enkelt om at finde ud af, hvilke muligheder 5G giver.

Artiklen fortsætter under faktaboksen...

TDC: Vi begynder allerede næste år

Også teleselskabet TDC er langt med sine planer som, hvordan danskerne skal have adgang til 5G.

De første tests begyndte sidste år i København og fortsætter i år, hvor der laves forsøg med den endelige standard, som 5G bygges på.

TDC har i sine tests opnået mobile hastigheder på hele 1,9 gigabit pr. sekund - eller næsten 65 gange hurtigere end gennemsnitshastigheden i selskabets nuværende 4G-netværk.

TDC satser på at opsætte de første 5G-antenner i løbet af 2019.

- Men vil vi om en årrække se, at alle har adgang til 5G?

- Hvis man kigger på internet i ting med sensorer og apparater, som man ønsker skal sende en status ud på nettet, tror jeg, man vil se, at det kommer til at ramme hele landet.

Annonce:

- Der vil være andre ting, hvor vi opbygger 5G i et isoleret område, hvor der er mange virksomheder med 5G-behov, fordi det giver mest mening. Det spændende ved den her teknologi er jo, at 5G meget bedre kan skræddersys til de behov, der er, mener Henrik Kofod.

- Derfor vil vi frem til 2020 se, at flere teleselskaber flytter taleopkald op på 4G. Og at 5G efter 2020 primært bruges data.

- Er mobiltelefoner på 5G også en del af fremtidsvisionen?

- Ja, 5G-hardwaren til mobiltelefonerne er klar omkring 2020.

- Hvilke fordele får man som mobilbruger ud af det?

- Umiddelbart giver det en langt større datahastighed og meget korte svartider - altså fra du trykker på send til du får et svar på din dataforbindelse i telefonen.

Du kan læse mere om historien her.

Gå på nettet midt i byen: EU vil bruge formue på gratis Wi-Fi i Danmark

Så hurtigt er 5G

De nordiske lande skal være blandt de første i verden til at få adgang til lynhurtigt internet via 5G-teknologi.

Det er de nordiske statsministre blevet enige om på et statsministermøde i Sverige.

Her kan du blive klogere på den nye teknologi:

* I Danmark er forventningen, at 5G først er klar efter 2020.

* I dag har danskerne adgang til den fjerde generation af det mobile netværk, kaldet 4G, på deres mobiltelefon eller tablet.

* Den femte generation af det mobile netværk, 5G, kan dog ende med at blive 100 gange hurtigere end 4G. Det betyder, at du kan hente en HD-film på fire sekunder.

* Hastigheden er en vigtig del, men det er endnu vigtigere at hente data. Hvis der er for mange mennesker på samme sted som eksempelvis en koncert, kan det være en kamp.

* Det vil 5G også afhjælpe, da teknologien ikke benytter de overfyldte radiofrekvenser, der anvendes af eksisterende netværk. I stedet bruges et højere frekvensbånd, der i øjeblikket anvendes til satellitkommunikation.

* 5G kan også bruges til andet end mobiltelefoner. Det har betydning for Internet of Things, hvilket er alle de ting, som er koblet op til internettet.

* I fremtiden vil du for eksempel kunne se indholdet af dit køleskab via webcam, når du er nede at handle. Og selvkørende biler vil kunne kommunikere med hinanden langt hurtigere.

* Det betyder også, at der vil være flere ting at hacke, hvilket kræver øget fokus på sikkerhed.

* En prognose viser, at 50 milliarder enheder vil være sammenkoblet i 2020. Her vil 4G have problemer med at følge med.

* Tidligere i maj præsenterede regeringen et nyt teleforlig. Det skal fremme udrulning af 5G og se på administrative barrierer.

Kilder: Teleindustrien, Ingeniørforeningen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette Frederiksen har svært ved at skelne mellem moral og dobbeltmoral
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: