Annonce:
Annonce:

Masseovervågning på nettet bliver dyr: Du skal betale regningen

Teleindustrien forventer en regning på flere hundrede millioner, hvis regeringens forslag om ny masseovervågning bliver vedtaget

Staten skal vide meget mere om dit privatliv. Formålet er ifølge justitsminister Søren Pind (V) at beskytte samfundet bedre mod terror og kriminelle. (Foto: Jesper Stormly Hansen/Polfoto)
Staten skal vide meget mere om dit privatliv. Formålet er ifølge justitsminister Søren Pind (V) at beskytte samfundet bedre mod terror og kriminelle. (Foto: Jesper Stormly Hansen/Polfoto)
Annonce:
Følg Teknologi

Der venter de danske tele- og mobilkunder - eller skatteborgerne - en gigantisk regning.

For hvis regeringen får gennemført sit forslag om at masseovervåge danskernes brug af internettet, bliver det særdeles dyrt, forudser teleselskaberne:

- Det er en massiv udvidelse af overvågningen af danskernes adfærd på nettet.

- Det vil koste flere hundrede millioner kroner at indføre og store driftsomkostninger til at holde systemet vedlige, siger direktør i teleindustrien, Jakob Willer, til Ekstra Bladet.

Slut med privatliv på nettet: Sådan vil staten overvåge dig

Urimeligt at overvåge kunderne
Også juridisk og moralsk får forslaget kritik fra teleselskaberne, der skal lave overvågningen:

- De har ingen interesse i at overvåge deres egne kunder.

Annonce:

- Derfor rejser vi også spørgsmålet, om det er rimeligt at overvåge kunderne så meget, som der bliver lagt op til her, lyder det fra teledirektøren.

Politiet: Vi har brug for at overvåge Skype og Messenger

- Hvad er forskellen på den nye logning i forhold til sidste gang, det skete (i 2014/red.)?

- Den store forskel er, at nu vil man have endnu mere af det, man ikke kunne bruge sidst. Man vil registrere hver eneste gang, at du som enkelt bruger går på nettet. 

- Tidligere opsamlede man trafikken mere centralt og nøjedes med en delmængde af trafikken.

- Som man lægger op til det nu, er det her en total registrering af alle brugeres internetadfærd. Det er en væsentlig udvidelse.

Telebranchen er rystet over massiv registrering på nettet Retsordfører om masseovervågning: Det virker som hul i hovedet

- Hvad kan man se ud af de data, der nu skal samles sammen?

- Man vil kunne rekonstruere din adfærd på nettet. Man kan se, hvilke hjemmesider du har besøgt, hvornår det er sket, hvor længe du har været der, og hvor mange data du har hentet ned.

Annonce:

- Det, man ikke vil kunne se, er indholdet af de sider, du besøger eller din kommunikation. Derfor er vi også meget i tvivl om, hvilken gavn politiets efterforsker kan få af de her data.

IT-Politisk forening: De går tilbage til fuser

Jesper Lund, formand for IT-Politisk forening, er forundret over, at regeringen nu vil genindføre masseovervågning af landets internettrafik:

- Man går tilbage til en fuser. Det var en kæmpe fiasko sidste gang, siger Jesper Lund til Ekstra Bladet.

- Sidste gang, man lavede det her fra 2007 til 2014, var det samme formål: man skulle have en profil af din adfærd på nettet.

- Men det lykkedes aldrig Justitsministeriet at finde en eneste sag, hvor de kunne bruge det her til noget. Det blev afskaffet, fordi logningen var ubrugelig.

- Hvad er problemet ved logningen, som den skal laves nu?

- Det er jo masseovervågning, hvor man registrerer, hvad uskyldige borgere laver på nettet. Og da alt efterhånden foregår på nettet, bliver der gemt en masse oplysninger om dig.

- Nogle af dem vil også være relativt indgribende og følsomme, fx når du besøger hjemmesider for et politisk parti. Her kan man så med lognngen finde ud af, hvad din politiske holdning er.

- Hvordan vil I som branche reagere på det her?

- Vi kommer til at kæmpe en kamp her og selvfølgelig også overveje, om vi på et tidspunktet skal bringe den her sag videre i retssystemet.

- For det er ikke nogen god idé og slet ikke på den måde, som Justitsministeriet lægger op til.

- Vi har meget store juridiske, tekniske og økonomiske bekymringer i forhold til det her, konstaterer Jakob Willer.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette Frederiksen har svært ved at skelne mellem moral og dobbeltmoral
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: