Annonce:
Annonce:

Nye regler for droneflyvning: Det her må du IKKE

Fra 1. juli kan du gratis tage et dronetegn på nettet og få lov til at flyve uden for byerne

Her kan du se, hvad de nye droneregler betyder for private droneejere. Video: Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen
Annonce:
Følg Teknologi

De nye regler for privates flyvning med droner uden for byerne er netop blevet offentliggjort af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

Indtil nu har der været klare regler for, hvordan professionelle droneførere skal uddannes, før de må sende en drone i luften i bymæssig bebyggelse. Nu er det så de privates flyvning, der bliver reguleret.

Flyvning på landet med droner over 250 gram kræver fra 1. juli, at føreren har taget et dronetegn på nettet. Det er gratis at tage testen, som består af 12 spørgsmål.

På samme måde som professionelle skal private også tegne en forsikring, der dækker skader for 750.000 kroner. Og dronerne, som private bruger, skal registreres.

Det må du som professionel

Du kan som professionel tage et dronecertifikat, der giver dig lov til at flyve i bymæssige områder i op til 120 meters højde. Her må du dog alene flyve for at løse professionelle opgaver.

Alle flyvninger i bymæssigt område skal skriftligt anmeldes til politiet mindst 24 timer før flyvningen.

Det tager typisk et par dage at gennemgå uddannelsen og bestå prøven. Der er forskellige krav til certifikatet afhængig af dronens størrelse og dit behov for at flyve om natten.

Med et certifikat kan du flyve meget tættere på bymæssig bebyggelse og veje – afstanden afgøres ofte af den sikkerhedszone på 15 til 50 meter, som kræves for at gå i luften i byen. Jo højere du flyver, jo større sikkerhedszone.

Du er dog begrænset af, at afstanden til særligt sikrede områder som kongelige ejendomme, politiets bygninger, domstolene og ambassader altid er mindst 150 meter, medmindre du får en særlig tilladelse. Gælder også for private.

Der findes flere naturområder i Danmark, som er beskyttet og generelt ikke må overflyves. Gælder også for private.

Dronecertikatet giver dig lov til at flyve ned til to kilometer fra alle lufthavne. Du kan dog højest flyve i 40 meters højde, hvis du er mindre end fem kilometer fra en civil og otte kilometer fra en militær lufthavn.

Din drone skal være forsikret og samtidig registreres hos Trafikstyrelsen. Du skal være 18 år for at få et dronecertifikat.

Fra 1. juli 2017 giver et dronecertifikat dig formelt de samme rettigheder overalt – også uden for bymæssige områder.

Vild selfiedrone: Kan ligge i jakkelommen - men filmer som en pro

Annonce:

Sådan må du flyve
Selv om du tager et dronetegn, betyder det ikke, at du kan flyve med din drone i byen. Her vil det fortsat alene være professionelle droneførere, der har lov til at flyve. Og kun hvis de har en opgave, der skal løses.

Som det fremgår af dronereglerne, er der grænser for, hvor og hvordan du flyver med din drone uden for byerne. Du må for eksempel ikke flyve højere end 100 meter over terræn og med dronetegn aldrig tættere end fem kilometer i horisontal afstand til en civil lufthavn og otte kilometer til en militær.

Droner over 250 gram skal registreres. Foto: Jakob Jørgensen
Droner over 250 gram skal registreres. Foto: Jakob Jørgensen
 

Det må du som privat

Flyve mindst 150 meter – i vandret afstand – fra bymæssig bebyggelse og i maksimalt 100 meters højde. Beboede campingpladser, sommerhusområder og andre steder med større forsamlinger af mennesker tæller også som bymæssig bebyggelse.

Hvis du er tæt på en godkendt lufthavn, skal du være mindst fem kilometer væk. Er lufthavnen militær, skal du være mindst otte kilometer væk.

Flyve mindst 150 meter væk fra større befærdede veje og jernbaner, som det i øvrigt aldrig er tilladt at overflyve.

Selv om du overholder ovenstående regler, må du aldrig overflyve mennesker. Gælder også for professionelle medmindre de har en speciel type af droner.

Det er fra 1. juli 2017 ikke tilladt at flyve ind over privat grund, der er tydeligt markeret med et hegn, en hæk og lignende. Vil du flyve der, skal du have ejerens tilladelse. Gælder også for professionelle.

Husk at der er regler for fotografering på private og offentlige steder, som du skal overholde. Du må ikke fotografere mennesker på privat område eller tage krænkende billeder, selv hvis en person er på et offentligt sted som en strand eller en vej. Gælder som hovedregel også for professionelle.

Du skal altid kunne se dronen, når du betjener den. Gælder også for professionelle.

Du må kun flyve i dagslys.

Fra 1. juli 2017 skal du som privat tage et dronebevis på nettet, tegne forsikring på din drone og registrere den hos Trafikstyrelsen.

Det er også forbudt at flyve med droner over natur, der er særligt beskyttet, ligesom du som hovedregel skal holde dig 150 meter væk fra for eksempel kongelige ejendomme, politistationer, offentlige veje  og jernbaner.

Afstanden til bebyggelse, erhvervsejendomme, landbrug og lignende må heller ikke være mindre end 100 meter, medmindre du har fået lov af ejendommens ejer. Nærmer du dig grupper af mennesker eller bemandede skibe og både, er afstandskravet typisk mindst 50 meter.

Veninder solbadede nøgne: Mænd filmede dem med drone

Annonce:

De slipper for prøven
Hvis du allerede er godkendt til at flyve med drone i byerne, har du de samme rettigheder ved flyvning uden for byen og skal ikke tage et dronetegn. Der er dog den markante forskel, at du ikke må flyve op til 120 meters højde, som du kan i byen, men kun op til 100 meter.

Medlemmer af en anerkendt modelflyveorgansation er i øvrigt udtaget kravet om at tage et dronetegn.

Du kan finde alle reglerne på droneregler.dk. Her vil der fra 1. juli 2017 være direkte links til onlineprøven og registrering af private droner. Prøven er gratis, men du skal som nævnt betale for en privat ansvarsforsikring af droner (dækning på 750.000 kroner, red.) og i alt 15 kroner for at registrere en eller flere droner.

Droner er mere end sjov: Nye regler på vej

Planlæg flyvningen online

www.trafikstyrelsen.dk/da/droneregler: Trafikstyrelsens side om reglerne for flyvning i både byen og på landet.

zzz42drone.naviair.dk: Populært kaldet droneweb og drives af Naviair. Her kan du se de aktuelle begrænsninger for flyvning med droner i Danmark. For eksempel er sikrede områder som ambassader, politistationer og kongelige ejendomme tegnet ind. Det samme er naturområder og lufthavne.

www.dronedeploy.com: Fremragende onlinetjeneste, hvor du kan planlægge din flyvning. Har du en DJI-drone kan du uploade data efter flyvningen. Findes i en gratis udgave, men adgang til alle funktioner kræver abonnement.

www.dmi.dk/vejr/i-luften/metar-og-taf: Find de aktuelle vejrmeldinger for lufttrafikken og dermed for droner.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: