Annonce:
Annonce:

Slut med privatliv på nettet: Sådan vil staten overvåge dig

Regeringen vil gemme alle oplysninger om, hvilke hjemmesider du besøger - se her hvad det betyder for dig

- Det mest ubehagelige ved det her er, at forbrydere kan undgå registrering ved at misbruge andres computere eller internetadgang, mener Anders Kjærulff. (Foto: Radio24Syv)
- Det mest ubehagelige ved det her er, at forbrydere kan undgå registrering ved at misbruge andres computere eller internetadgang, mener Anders Kjærulff. (Foto: Radio24Syv)
Annonce:
Følg Teknologi

- Det er et system til masseovervågning.

Så kort beskriver en af Danmarks førende sikkerhedseksperter og kommentatorer, Anders Kjærulff, det forslag om såkaldt sessionslogning der i dag kom frem.

Massiv overvågning på nettet: Sådan beskytter du dig mod snageri

Sådan kan politiet se med
Justitsminister Søren Pind (V) vil tvinge teleselskaberne til at gemme informationer, hver gang man som borger bruger internettet.

Og selv om indholdet af det, du ser, ikke bliver gemt, er konsekvenserne af overvågningen vidtgående, vurderer Anders Kjærulff, der blandt andet er vært på radioprogrammet Aflyttet:

- Medmindre du tager nogle i øvrigt ret simple forholdsregler, vil du fremover få al din internettrafik og telefontrafik registreret, vurderer han over for Ekstra Bladet.

Sådan skal du overvåges

Ifølge de foreløbige meldinger fra Justitsministeriet skal teleselskaberne fremover gemme data om dig, hver eneste gang du går på nettet.

Data skal gemmes om hver af de hjemmesider, du besøger. Fx at du har besøgt Ekstra Bladets hjemmeside, hvor længe du var på siden, og hvor mange data du brugte under besøget.

Der vil også blive gemt data, når du sender eller modtager beskeder via Snapchat, Skype, Facebook Messenger og iMessage.

Derimod gemmes indholdet af dine beskeder eller det du læser og ser på nettet ikke.

- Hvordan vil man kunne opleve det?

Annonce:

- Det klassiske eksempel kunne være, at du er inde på apotekets hjemmeside for at søge efter fortrydelsespiller. Herefter bestiller du en onlinetid hos din læge og ringer så til en selvmordslinje.

- Så vil man kunne lave en ret simpel historie om, hvad der sker med dig lige nu. Men den behøves jo ikke være sand. Det afhænger helt af, hvordan historien bliver sat sammen.

- Derfor bliver masseovervågningen også et spørgsmål om, at man får nogle tilfældige oplysninger, som man så fortolker og senere gætter på, hvad folk er ude på.

Sådan kan du beskytte dig

- Enhver god borger bør beskytte sig selv downloade en Tor-browser, mener Anders Kjærulff.

- Den er lige så nem at installere og bruge, som enhver anden browser fra nettet. Den skjuler både, hvor du fysisk er, og hvilke sider du har besøgt.

- Hvis du er mere avanceret, kan man udstyre sin telefon eller computer med et såkaldt VPN-program.

- Programmet skjuler, hvilke hjemmesider du har været inde på, og hvor du var, da du tjekkede dem.

- Jeg betaler selv 256 kroner om året for at have sådan et program, som jeg har kørende hele tiden, når jeg går på nettet med min telefon, forklarer radioværten til Ekstra Bladet.

- Hvad er problemet ved at bruge data på den måde?

- Det giver to problemer: politiet og andre myndigheder kan tolke noget forkert.

- Men det værste er, at borgerne bliver mere opmærksomme på, hvad de søger efter på nettet, at man begynder at afholde sig fra helt lovlige ting, bare fordi nogen lytter med.

- Men har politiet ikke ret i, at de kan bruge det her værktøj til nemmere at opklare forbrydelser?

Annonce:

- Altså, vi kan jo standse al kriminalitet i hele verden ved at overvåge alt med kameraer og sætte en chip i nakken, hvor alle bliver tjekket for hver 10 meter, de går.

- Så ved vi, hvor hvem er henne hvornår - og har billeder af det.

- Men jeg er ikke sikker på, at vi har lyst til at bo i sådan et samfund.

Retsordfører om masseovervågning: Det virker som hul i hovedet

- Det her handler også helt banalt om: har vi som borgere ret til at kommunikere frit, uden at politiet sidder og glor på os?

- Det svarer i praksis til, at alle får en politibetjent hjem til sig selv. Og selv om han ikke kigger på hver hjemmeside, du læser, så bliver han hele tiden advaret om, hvad du laver. 

- Det tror jeg ikke, at man har lyst til, når betjenten først sidder ved siden af dig.

- Hvem bliver ramt af det her?

- Dem, vi kommer til at ramme og registrere, bliver helt almindelige borgere, som ikke har gjort noget forkert.

- En kriminel har allerede i dag beskyttelse på nettet. Han ved, at der er ting, man ikke siger i en telefon. Og han vil kryptere sine mails.

Annonce:

- Det er også de almindelige mennesker, som en dag skal forklare sig om, hvorfor de pludselig har været på tre-fire servere i rap. For det danner politiet en historie ud fra, mens borgerne kan danne en helt anden.

- Pludselig kan alt se kriminelt ud, når det er politiet, der ser på det.

Telebranchen er rystet over massiv registrering på nettet

- Hvad kan konsekvensen ellers være?

- Det mest ubehagelige ved det her er, at forbrydere kan undgå registrering ved at misbruge andres computere eller internetadgang.

- Jeg går da bare på dit åbne trådløse netværk, når jeg skal handle de stoffer på nettet, jeg har brug for her i weekenden. Og så er det dig, der skal forklare dig over for politiet, når de på mandag pludselig står i døren.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mærsk har et rekordstort overskud, men betaler kun fire procent i skat. Ekstremt absurd

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: