Switch Lite: Helt fantastisk håndholdt – Ekstra Bladet
Teknologi
Annonce:

 

Da Nintendo lancerede spilkonsollen Switch for over to år siden, så det ud til, at det kunne være døden for virksomhedens dedikerede, håndholdte spillekonsoller.

Switch, som navnet antyder, kunne skifte mellem håndholdt tilstand og tv-tilstand på kun få sekunder, så hvorfor skulle du have en dedikeret, håndholdt spillekonsol?

Spol to år frem, og Nintendo har nu lanceret Switch Lite. En håndholdt spillekonsol, der ikke kan tilsluttes et tv, hvor håndkontrollerne ikke kan fjernes, og som ikke engang kan stå på bordet uden hjælp.

Med alle disse begrænsninger sammenlignet med almindelig Switch - hvorfor kan vi alligevel så godt lide den?

Apples nye ur imponerer: Bedste nogensinde  

Du kan ikke tage controllerne af. Foto: Tek.no
Du kan ikke tage controllerne af. Foto: Tek.no
 

 

Da Switch Lite kun er beregnet til brug i hænderne og ikke kan tilsluttes tv'et, har Nintendo foretaget en række designændringer fra den originale model.

Alene emballagen er forfriskende enkel. I den får du en spillekonsol, et USB-ladekabel og en lille manual, der forklarer, hvordan du begynder. Det er det.

De aftagelige Joy-Con-controllere på siden er væk og erstattes af de sædvanlige controllere, der er en del af resten af ​​spillekonsollen.

Resultatet er et design, der føles mere robust end før, simpelthen fordi spillekonsollen nu er i et solidt stykke, ikke i tre separate dele. Mens det tidligere var kendt, at Joy-Con-kontrollerne på siden kunne bevæge sig et par millimeter, mens man spillede, er der ingen tegn på, at de nye enheder knirker eller revner.

Denne artikel er lavet i samarbejde med Tek.no

Det blev til mange spilletimer under testen. Foto: Tek.no
Det blev til mange spilletimer under testen. Foto: Tek.no
 

 

Switch Lite sælges i tre farver - gul, grå og turkis - og vi fik en god fornemmelsen af ​​den turkis variant, da vi lånte den til testen. Det anvendte plastmateriale er mat og behageligt og ser ud til at være ret modstandsdygtigt over for fingeraftryk. Det giver også et godt greb selv med varme og klamme hænder, selvom skærmen ser ud til at være lige så ‘glad for’ fingeraftryk som originalen.

Det meste er krympet lidt i forhold til forgængeren. Skærmen er nu 5,5 tommer - ned fra 6,2 - mens resten af målene er angivet til 91,1 (højde) x 208 (bredde) x 13,9 (dybde) millimeter.

Dog er det mest bemærkelsesværdige vægten, som er gået fra 398 gram til bare 275 gram. Du kan måske ikke tro, at 123 gram har så meget at sige, men i kompakte formfaktorer som denne er det alfa omega.

Med en let vægt og et mere kompakt design er tærsklen for at kunne bære spilkonsollen sænket. Og den solide konstruktion fjerner også usikkerheden ved at smide den ubeskyttet ned i en taske, hvilket blev gjort med et par betænkeligheder med originalen.

Endelig har enheden fået et ordentligt 'styrekryds' eller D-pad. Det gør det meget nemmere at styre mange spil. Foto: Tek.no
Endelig har enheden fået et ordentligt 'styrekryds' eller D-pad. Det gør det meget nemmere at styre mange spil. Foto: Tek.no

 

Med sin mindre formfaktor er controllerne på Switch Lite også skrumpet en smule sammenlignet med Switch. Den mindre skærm giver hænderne mulighed for at sidde tættere sammen end før, og knapperne sidder lidt tættere, både vandret og lodret.

Vi troede straks, at dette ville være ubehageligt i det lange løb, men i testperioden med flere lange spil-sessioner fik vi snarere bekræftet det modsatte. Det er simpelthen en fryd at spille på Switch Lite, og det er der flere grunde til.

Den fysisk mindre skærm har den samme opløsning som Switch, 720p, som i praksis får den til at føles lidt skarpere end før. Med en pixeltæthed på 267 pixels pr. tomme (ppi) mod de 236 ppi i Switch er der lidt mere ‘pop’ på billedet, og vi havde aldrig problemer med endda grafiktunge spil, hvilket vi på forhånd havde frygtet.

Det er dog stadig lang vej til de bedste mobiler med hensyn til pixeltæthed, farvegengivelse og blænding, men til prisen klager vi ikke. Vi målte også lysstyrken til omkring 330 nits, hvilket er godt selv i sollys udendørs, selv om genskinnet i  skærmen kan være irriterende.

Konsollens lette vægt gør det også meget lettere at spille over en længere periode, og de problemer, vi forventede at opleve med de mindre controllere, opstod aldrig. Vi værdsætter også virkelig, at Switch Lite har en ordentlig ‘D-pad’ til venstre, som man styrer med.

Af en eller anden underlig grund har Joy-Con-controllerne fire separate knapper, hvor vi normalt finder styrekrydset, hvilket hverken vi eller resten af ​​brugerne har været særlig tilfredse med.

 

Ellers angives det, at batteriet varer mellem tre og syv timer. Efter vores erfaring, hvor vi næsten udelukkende brugte konsollen til at spille på, er det meget optimistisk at tale om syv timers batteritid.

Vi endte med at spille tre til fire timer, før konsollen skulle oplades via det medfølgende USB-C-kabel. Hvis du har en nødoplader i nærheden, kan du dog forlænge spilletiden med mange timer.

Som håndholdt konsol er Switch Lite ganske enkelt imponerende god. Men produktet har nogle åbenlyse mangler, hvor det mest skræmmende er, at du ikke kan forbinde det til tv'et.

Nintendos originale salgssnak for Switch var, at du kun har brug for en spilkonsol, ikke to eller tre forskellige. Du kan spille derhjemme på tv'et, i parken i håndholdt tilstand eller hjemme hos dine venner som en skærm på køkkenbordet. Dette gælder bare ikke for Switch Lite.

Selv hvis du lykkedes med at koble USB-C til HDMI, kan du ikke sende billeder til tv'et, og du kan ikke købe en tv-dock som tilbehør. Der er ingen Joy-Cons, du kan koble af enheden, men du kan købe dem separat og bruge dem med Lite.

Men da Nintendo også har fjernet støttebenet, som du kunne bruge til at sætte den originale Switch på bordet, er der ingen nem måde at lege med disse eksterne controllere.

Vi forsøgte at lægge enheden fladt på bordet og læne os ind over den, men til sidst satte vi den mod en drikkeflaske, vi havde stående. Ingen af ​​delene var optimale. Man kan heller ikke prale af det oprindelige støtteben, men det var da en løsning.

Denne side af enheden er helt som på den oprindelige Switch. Bortset fra, at controlleren sidder fast. Foto: Tek.no
Denne side af enheden er helt som på den oprindelige Switch. Bortset fra, at controlleren sidder fast. Foto: Tek.no
 

 

En ting, du skal være opmærksom på, når du køber en Switch Lite, er, at ikke alle spil fungerer, som på den normale Switch.

I teorien understøtter Switch Lite ellers alle Switch-titler, men da nogle spil kræver, at du bruger Joy-Con trådløse kontroller, får du enten en begrænset spiloplevelse eller bliver forhindret i at spille dem, hvis du bruger dem på Switch Lite. Et eksempel er Switch's lanceringsspil, boksespillet Arms, der lader dig kæmpe med lange, udstrakte arme ved at slå ud med Joy-Con-kontrollerne.

Du kan simpelthen ikke spille dette spil på Switch Lite uden at købe et ekstra par controllere. Det samme gælder de kreative LABO-spil, som kræver, at du lægger håndkontrollerne i specialfremstillede papkonstruktioner.

Vi finder det også temmelig ærgerligt, at Switch Lite har den samme minimale lagerplads på 32 GB som originalen. Når flere og flere foretrækker at downloade spil i stedet for at købe fysiske spil - og de kan fylde op til 12 GB - er det næsten uhøfligt med kun 32 GB intern lagerplads.

Selv om enheden har Bluetooth til de trådløse controllere, understøttes trådløs lyd ikke. Nu hvor næsten alle mobilproducenter har fjernet hovedtelefonporten, og flere og flere af os er gået over til at købe trådløse hovedtelefoner, er det irriterende ikke at være i stand til at forbinde dem til Switch Lite.

 

Nintendo Switch Lite er et temmelig underligt produkt. Det er nemt at sige, at det er en absolut strålende håndholdt spilkonsol, der giver dig mulighed for at bruge fulde versioner af ‘videospil’ i et lommevenligt format.

Betjeningselementerne sidder i skabet, konstruktionen er god, og den berøringsfølsomme skærm leverer friske farver og god respons. Switch Lite er simpelthen et fremragende eksempel på, at ingen kan skabe så gode håndholdte konsoller som Nintendo.

Det er bare umuligt ikke at se Switch Lite som en begrænset version af den to år gamle Switch-konsol. Væk-væk er tv-spil, og virkelig al slags spil uden for de indbyggede joysticks. Du sidder alene tilbage med håndholdte spil og intet andet.

Dit valg står derfor mellem håndholdt komfort og alsidighed.

Hvis du alligevel ikke planlægger at tilslutte en Switch til dit tv og bare spiller på farten eller i sofaen, mens din partner overtager tv'et, er Switch Lite nøjagtigt det produkt, du ønsker. Den er simpelthen bedre end den originale Switch til dette brug, og prisen er lavere. Det er en no-brainer!

Men hvis du vil have både i både pose og sæk - en fuldblods spilkonsol og en håndholdt konsol - er det den sædvanlige Switch, du skal vælge.

Det er godt

Meget lettere end almindelig Switch

Endelig har den en ordentlig ‘D-pad’

Hurtig og responsiv under brug

Solid konstruktion

Bedre batterilevetid end før

Samme gode spiludvalg som almindelig Switch

Lige så lys og skarp skærm

 

Nintendo har aldrig været bange for at bruge plast og farver. Og den kombination fungerer også i denne fremragende spillekonsol. Foto: Tek.no
Nintendo har aldrig været bange for at bruge plast og farver. Og den kombination fungerer også i denne fremragende spillekonsol. Foto: Tek.no

 

Det trækker ned

Mindre skærm end almindelig Switch

Skærmen kæmper stadig med reflekser i sollys

Kan ikke dokke eller oprette forbindelse til tv'et

Understøtter ikke trådløs lyd

Kun 32 GB internt lager

 

Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce: