Annonce:
Annonce:

Trusler mødt med vrede

DATAPIRATERI: Både Facebook og Google vil skræmme lovgivere i Australien fra dyre stramninger

Forholdet mellem den australske offentlighed og Google ligger i ruiner, efter techgiganten har truet med at fjerne sine tjenester i protest mod et krav om betale en fair pris for at udnytte andres indhold. Foto: Dado Ruvic/Ritzau Scanpix
Forholdet mellem den australske offentlighed og Google ligger i ruiner, efter techgiganten har truet med at fjerne sine tjenester i protest mod et krav om betale en fair pris for at udnytte andres indhold. Foto: Dado Ruvic/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Teknologi

SENESTE: Også danske politikere er parat til at kræve betaling af Google, skriver Politiken tirsdag

Det klinger ofte hult, når techgiganterne med Mark Zuckerberg i spidsen taler højlydt om, hvor stor deres opbakning er til, at politikere og myndigheder verden over regulerer dem, helt som det er sket i EU.

Problemet er bare, at når der faktisk sker en regulering, kan de selvsamme lande forvente voldsom modstand og lobbyisme, hvor almindelige brugere bliver skubbet foran som det vigtigste bolværk mod forandringer.

Trumps mundkurv rammer også dig

Vil fjerne tjenester
Det mærker borgere og politikere i Australien i disse uger på den hårde måde.

Her er et forsøg på at få de aggressive datapirater til at betale for indhold, de indtil videre gratis har udnyttet fra blandt andet lokale medier, blevet mødt med markant modstand fra særligt Google.

Annonce:

Under en høring om et lovforslag, der skal få firmaet til at hoste op med penge, truede den lokale chef politikerne:

- Hvis det her bliver til lov, giver det os ikke andre mulighederne end at stoppe Googles søgemaskine i Australien, sagde Mel Silva blandt andet.

- At fjerne vores tjenester fra Australien er det sidste, Google ønsker. Især fordi der er en anden vej frem.

Her kan du se, hvordan ordene faldt, da Google-chefen Mel Silva advarede politikerne i Australien. Video: Ritzau Scanpix

Ofret af Google for kritisk mail

Nej til trusler
Landets premierminister gav efterfølgende Google en klar besked tilbage:

- Lad mig være helt klar, lød det på et pressemøde med Scott Morrison.

- Australien beslutter reglerne for, hvad du kan gøre i Australien. Det bliver besluttet i vores parlament og af vores regering.

- Vi bøjer os ikke for trusler.

Den australske premierminister Scott Morrison lader sig ikke skræmme af techgiganterne. Video: Ritzau Scanpix

Truer techgiganter: Ret ind eller betal milliarder

Har monopol på nettet
Respekten for de australske politikere og landets borgere kan dog ligge på et meget lille sted.

Annonce:

For nu har Google pludselig lukket ned for nyhedsstrømmen til en del af sine brugere i landet. Ifølge The Guardian er der tale om et ’forsøg’, hvor en procent af de millioner, som bruger søgemaskinen i Australien, ikke længere har adgang til links fra de nyheder og andet indhold, som politikerne vil have Google til at betale for.

Firmaet afviser, at der er en sammenhæng mellem forsøget og dets aktuelle trusler mod den kommende lov, hvilket kritikere i landet imidlertid opfatter som en lodret løgn.

Google og Facebook spiller i stedet med musklerne, lyder det i flere australske medier, der også opfatter fremgangsmåden som et klart bevis på det monopol, som nu findes på nettet.

Det er mobning

Sammenstødet mellem lovgivere og techgiganterne beviser, at der er brug for endnu mere regulering, mener organisationen 'Reset Australia'.

Den kalder både Googles og Facebooks opførsel i sagen for rå mobning af et ak

Google rasende: Vi er ikke pirater

De seneste uger har debatten om Google raset. Både i udlandet men også herhjemme hvor danske politikere og medier stiller samme krav til søgegiganten: Betal en fair pris når I tjener penge på at udnytte indhold, som andre har lavet.

Debatten har også ramt min mailboks med flere vrede kommentarer fra firmaets danske kommunikationschef Jesper Vangkilde, der har travlt for tiden. Både med at placere interviews med Google-chefer de rigtige steder. Men også med at angribe medier og journalister der som mig ikke udlægger historien om Google på den måde, som han mener er rigtig.

Det er særligt mit brug af betegnelsen 'datapirater', han er faret i flint over. Google vil slet ikke i samme kasse som Facebook. Det er faktisk injurierende at kalde Google for en datapirat, mener han.

Den lader vil lige stå et øjeblik...

...for hvis nogen er datapirater med dets gennemførte udnyttelse af brugernes private data, grove manipulering af algoritmer til at fremme ekstremt indhold og eminente evne til at placere sig under det skatteniveau, som andre firmaer i Danmark er nødt til at ligge på, så er det netop Google.

For de særligt interesserede kan man herunder læse, hvad Googles 'talepapir' ifølge kommunikationschefen er, når firmaet bliver angrebet for at være meget langt fra sit oprindelige udgangspunkt 'Do no evil':

Medierne bestemmer selv, om de vil indekseres i Googles søgemaskine

Hvis et medie ønsker, at en af deres artikler optræder på Google, bliver artiklens overskrift omsat til et blåt link, som leder læseren videre til hele artiklen på mediets egen hjemmeside, fx Politiken.dk. Alene i Europa sender vi Google-brugere til nyhedhjemmesider 8 milliarder gange hver måned. Det er 3.000 klik i sekundet. Og klik er penge, fordi det giver udgivere mulighed for fx at vise annoncer ved siden af artiklen på deres egen hjemmeside. På den måde er tilstedeværelse på Google ikke alene gratis reklame, men trafikken er også en klar indtægtskilde for medierne. Mediernes beskyldninger om, at Google ‘stjæler’ deres indhold er derfor simpelthen forkert.

For Google er nyhedsindhold ikke nogen nævneværdig forretning

Søgninger med relation til nyheder tegner sig for under 2 procent af alle Googlesøgninger i Danmark. Dertil kommer, at der som regel ikke kører annoncer på nyhedsindhold, men på kommercielle varer, som virksomheder gerne vil bruge penge på at få solgt. Populært sagt er der annoncer på blomster, men ikke Brexit. Derfor er hele ideen om, at Google skulle tjene styrtende med penge på mediernes nyheder, helt forkert.

Google betaler ikke for blå links - og det er ikke vejen frem

At kræve betaling for links, som man gør i Australien lige nu, bryder med hele den måde, det lovlige internet fungerer på: Et åbent forum, hvor man deler anbefalinger, henviser til godt indhold og linker til hinanden. Derfor vil et sådan forslag også gøre selve ideen om en søgemaskine umulig, fordi det i bund og grund er et biblioteksindeks, der henviser til andre hjemmesider. Det vil være den forkerte vej at gå, og internettets opfinder, Tim Berners-Lee, har derfor også kraftigt advaret imod det.

Google er klar til at lancere ny tjeneste, som tilbyder danske medier betaling for mere indhold

Vi er fuldkommen enige med mediecheferne i, at uafhængig, kritisk og troværdig journalistik er essentielt for det danske demokrati. Vi er også enige i, at dansk indholdsproduktion er så vigtig, at det bør beskyttes og hjælpes frem i en digital tidsalder. Nu tilbyder vi også danske medier at betale dem for at fremvise en udvidet del af deres indhold. Det sker i form af tjenesten News Showcase, som vi allerede har indgået aftale om med i alt 450 udgivelser i 12 lande. Senest i Frankrig, hvor vi har aftalt med den franske medieorganisation, at Google betaler medierne for større uddrag af deres indhold på Google News. Det er således ikke korrekt, når enkelte danske mediechefer siger, at Google betaler for links i Frankrig (eller nogen andre steder).

Derudover har Google givet 19 mio. kroner i udviklingslegater og senest godt 2 mio. kroner i coronastøtte til store og små danske medier.

Kilde: Mail fra Googles danske kommunikationschef, 29. jan. 2021 klokken 01.27

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen er nordisk mester i mørklægning
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: