Afsløret: Denne honning er fusk - denne er god

Test afslører problemer med fire ud af 14 honninger: Bevidst svindel, vurderer forbrugerråd

- Ifølge laboratorietesten er det hævet over enhver tvivl, at honningen indeholder tilsat sukker, siger Hanne Damsted Vilsbøll, der er testchef hos Forbrugerrådet Tænk. Pr-foto
- Ifølge laboratorietesten er det hævet over enhver tvivl, at honningen indeholder tilsat sukker, siger Hanne Damsted Vilsbøll, der er testchef hos Forbrugerrådet Tænk. Pr-foto

De senere år har budt på flere skandaler, hvor honning ulovligt er blevet tilsat sukker. Og den er stadig gal, afslører Forbrugerrådet Tænk i dag.

Forbrug Undskyld fra Netto, Føtex og Kiwi: Vi fjerner denne fup-honning

 

 

 

Ifølge forbrugerorganisationens laboratorietest indeholder to af de testede honninger sukker.

Det drejer sig om Bigårdens Økologiske Akaciehonning fra Kina og Grøn Balances Honning fra 'ikke EU-lande'.

- Ifølge laboratorietesten er det hævet over enhver tvivl, at honningen indeholder tilsat sukker, siger Hanne Damsted Vilsbøll, der er testchef hos Forbrugerrådet Tænk.

- Og da det er en kendt måde at svindle på, og der tidligere har været lignende problemer med honning tilsat sukker på det danske marked, har vi anmeldt sagen til Fødevarestyrelsen, siger hun.

Men tilsat sukker er ikke det eneste problem, som testen afslører.

Laboratorietesten viser, at henholdsvis en akacie- og en lynghonning indeholder alt for lidt pollen af akacie og lyng.

Det drejer sig om Søbogaard Akacie Honning og Jakobsens Europæisk Lyng Honning. De to produkter er derfor anmeldt til Fødevarestyrelsen for vildledende markedsføring.

- Akacie- og lynghonning koster typisk ekstra, og hvis virksomhederne skal sælge deres honning som for eksempel akaciehonning, så skal en større del af pollenindholdet komme fra akacieblomster. Det er ikke tilfældet her, hvor indholdet af akaciepollen er under 10 procent, og dermed bliver forbrugerne efter vores mening vildledt, siger Hanne Damsted Vilsbøll.

Bedst af de 14 testede honninger er Dansk Honning fra biavleren Knud Hvam.

Det er samtidig den eneste honning i testen, der kommer fra en dansk biavler.

Bedst af de 14 testede honninger er Dansk Honning fra biavleren Knud Hvam. Foto: Jacob Ehrbahn
Bedst af de 14 testede honninger er Dansk Honning fra biavleren Knud Hvam. Foto: Jacob Ehrbahn
 

Hele testen kan findes i det nye nummer af magasinet Forbrugerrådet Tænk og på tænk.dk.

 

Afviser problemer

Det er virksomheden Good Food Group, der importerer Bigården økologisk akacie honning, og deres eksterne analyser af honningen fra akkrediteret laboratorium viser, at der ikke er tilsat sukker, fremmede enzymer eller andet.

Good Food Group siger, at henvendelsen om testen behandles med største alvor, da Good Food Group ønsker at levere et godt produkt til deres kunder og forbrugerne. Good Food Group har derfor kontaktet Fødevarestyrelsen og bedt dem gennemgå den aktuelle sag og virksomhedens kontrolprogram.

Karin Frøidt, koncernkvalitetschef i Dagrofa, der står for Grøn Balance Økologisk Honning, siger, at virksomheden køber ren honning og slår hårdt ned, hvis der er hold i mistanken om tilsat sukker.

Ifølge Karin Frøidt har Dagrofa ikke selv i deres analyser fundet indikationer på tilsat sukker. Honningerne analyseres med den metode, NMR, som Fødevarestyrelsen anvender, og desuden foretages der også stikprøvekontroller med forskellige analysemetoder.

Karin Frøidt fortæller, at Dagrofa ikke bruger den metode, som Forbrugerrådet Tænk har testet efter, da det har vist sig, at forskellige laboratorier kommer frem til forskellige resultater, når de anvender metoden på præcis den samme honningprøve.

Dagrofa vil undersøge nærmere, hvad det er som har givet anledning til dette resultat, da virksomheden ikke accepterer tilsat sukker i deres honning.

Søbogaard importør, siger, at selv om testen viser et lavt pollenindhold fra akacie, mener de, at man tydeligt fra farven, udseendet, lugten og smagen kan se, at der er tale om akaciehonning.

Quality manager Martin Pedersen fra Jakobsens mener, at honningen lever op til de krav, der er for at kalde det for en lynghonning.

Projektleder Peter Skjødt fra Forbrugerrådet Tænk, der har stået for testen siger, at laboratoriets konklusion er helt klar, og at lynghonningen fra Jakobsens ikke må kaldes lynghonning, men i stedet bør kaldes for blomsterhonning med lyng.

 

Fødevarer Hård kritik af Kjer og mad-industri i honning-sag

159 kommentarer
Vis kommentarer