Afsløret: Lagkagehuset fylder kemi og margarine i kagen

Kage fra ’gourmetbager-kæden’ Lagkagehuset kan være fyldt med e-numre og margarine

Fint ser det ud - og Lagkagehuset ejer stod i TV 2 Go' Morgen Danmark og fortalte, at der skulle smør i kanelstænger. Men sandheden er, at han i virkeligheden bruger det langt billigere margarine i sine kager. Ekstremt høje priser og lækker emballage forfører folk til at tro, at Lagkagehusets dyre kager er bedre end supermarkedets billige industriprodukter, lyder kritiken. Foto: Linda Johansen.
Fint ser det ud - og Lagkagehuset ejer stod i TV 2 Go' Morgen Danmark og fortalte, at der skulle smør i kanelstænger. Men sandheden er, at han i virkeligheden bruger det langt billigere margarine i sine kager. Ekstremt høje priser og lækker emballage forfører folk til at tro, at Lagkagehusets dyre kager er bedre end supermarkedets billige industriprodukter, lyder kritiken. Foto: Linda Johansen.
Følg Forbrug

De to mangemillionærer bag den landsdækkende bagerkæde Lagkagehuset hævder på deres hjemmeside, at de har en fælles 'passion for at udbrede bedre bagværk til danskerne'.

Disse bagermestre, Ole Kristoffersen og Steen Skallebæk, praler med deres 'håndværk' og med, at der ikke 'bliver sparet på noget, og vi vælger vores ingredienser med omhu'.

I tv-udsendelsen Go' morgen Danmark på TV 2 har Ole Kristoffersen undervist i, hvordan man bager kanelstænger på ægte smør.

Opskrifter offentliggjort
Men samtidig med, at de er begyndt at sælge deres brød og kage via onlinesupermarkedet Nemlig.com er opskrifterne blevet offentliggjort på nettet.

Opskrifterne vækker opsigt i gourmet-grupper på Facebook, ligesom de har fået flere til at henvende sig til Ekstra Bladets Maddetektiv.

Så klamt er der hos Meyers og Lagkagehuset

På Nemlig.com kan enhver nemlig læse, at 'Ole og Steen', slet ikke bruger smør i hverken kanelstænger - eller i wienerbrød som direktørsnegle, kanelsnegle eller tebirkes.

De bruger i stedet det billigere margarine.

Også kanelgifler, nøddemazarin og chokoladeboller er bagt på vegetabilsk margarine.

På linje med industrikage
Gransker man deklarationen på Lagkagehusets chokoladekage til 79 kroner, viser det sig, at den målt på e-numre kan konkurrere med supermarkedets langtidsholdbare industri-kage.

Lagkagehusets chokoladekage indeholder 450, E500,E481, E472e, E472b, E475 & E322, E415 foruden aroma, hvedestivelse, modificeret stivelse og skummetmælkspulver.

Se selv den lange deklaration på Nemlig.com.

Folk bliver snydt
Charlotte Søllner Hernø, Formand for Kirke Værløse og Omegns Husmoderforening, er blandt kritikerne af bager-kæden:

- Lagkagehusets ekstremt høje priser, den lækre emballage og de flotte facader forfører forbrugerne til at tro, at deres kage er markant bedre end de billige, langtidsholdbare industri-produkter fra supermarkedet, men Lagkagehusets kager er ikke altid markant bedre, så folk bliver snydt, vurderer hun.

Magtens Korridorer: Undskyld, vi smadrede Lagkagehuset

- Jeg troede også engang, at Lagkagehuset var et stolt gourmet-håndværksbageri, men så opdagede jeg, at de får daglige leverancer fra deres egen fabrik, som det så viser sig i stor stil fylder det underlødige og billige smør-erstatningsprodukt margarine - og andre upassende ting i produkterne, siger hun.

Brug smør
I Facebookgruppen 'Kokke og Tjenere' med over 10.000 medlemmer er der stort flertal for, at bagere bør bruge smør i stedet for margarine.

En medlem af gruppen har oprettet en afstemning med spørgsmålet:

’Hvad er det mest nøjagtige/ordentlige at bruge i en wienerbrødsdej og tebirkesdej – smør eller margarine?’

Hertil svarer 169 medlemmer, at man bør bruge smør, mens kun fire mener, der bør bruges margarine.

Konfrontation: Vi står inde for alt

 

- Ole Kristoffersen (Til højre i billedet, red) er det ikke snyd, når du bruger margarine i dit wienerbrød?

- Nej. Vi lægger ikke skjul på, at vi bruger vegetabilsk fedtstof i wienerbrød. Hvis man eksempelvis laver en spandauer, der i forvejen er fyldt med vanillecreme, med smør - så bliver den så tung, at folk ikke kan tygge sig gennem den.

- Hvorfor stod du i TV 2’ s Go’morgen Danmark og fortalte, at der skulle smør i kanelstænger?

- Jamen det er en gærdej. Det er noget andet end wienerbrød, så det giver mening at komme smør i.

- Men hvorfor er Lagkagehusets kanelstang til 69 kroner så bagt på margarine?

- Margarinen giver en andet lethed til produktet.

- Men tror du ikke, folk ville føle sig snydt af, at du i virkeligheden bruger margarine, når du står på tv og siger, der skal smør i?

- Nej. Det er måske ti år siden, jeg medvirkede på TV. Opskrifter ændrer sig med tiden.

- Er det af hensyn til økonomien, at I bruger margarine?

- Aldrig. Vi vælger ingredienser af hensyn til smagen. Men det er klart, at man heller ikke kan købe en kaviar-ret på en restaurant for en halvtredser, hvis råvareprisen er højere.

- Lever det op til dine løfter om en kompromisløst produkt, stolthed, det gode håndværk og de rigtige ingredienser, når der i jeres chokoladekage er 450, E500, E481, E472e, E472b, E475 & E322, E415, aroma, hvedestivelse, modificeret stivelse og skummetmælkspulver?

- Ja. Vi er ærlige og skriver, hvad der er i. Vi står inde for det. Der er e-numre i alt, vi spiser.

- Er chokoladekagen et håndværksprodukt eller et industriprodukt?

- Det er et håndværksprodukt. De e-numre er i de råvarer, vi køber hjem. Man kan ikke lave fødevarer uden e-numre. Ja. Vi er ærlige og skriver, hvad der er i.

- Nej, det står ikke på jeres egen hjemmeside. Man skal finde det på hjemmesiden tilhørende Nemlig.com.

- Oplysningerne er tilgængelige.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby