Annonce:
Annonce:

Afsløring: Her kribler og krabler kakerlakker hos Schulstad

Medarbejdere har råbt op om kakerlakker på brødfabrik i flere år - Schulstad og Fødevarekontrollen siger, at problemet er under kontrol

Annonce:

Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at brød-producenten Schulstads bageri i Avedøre er inficeret med kakerlakker, et sundhedsfarligt skadedyr.

En række nuværende og tidligere ansatte siger, at problemet har stået på i årevis, uden at ledelsen har grebet ind med effektiv skadedyrsbekæmpelse.

- Se selv, de pisker rundt over alt, og de flyver også rundt over de store åbne kar med dej, så ingen kan være i tvivl om, at de ender i brødet. Det gør, at vi som ansatte ikke kan forsvare at arbejde der, siger en ansat, som har filmet skadedyrene, der kribler og krabler omkring de store kar.

Se i tv-indslaget over artiklen kakerlakkerne i brødproduktionen.

Artiklen fortsætter under billedet...

 

Annonce:

Vedkommendes kollega, som også ønsker at være anonym af hensyn til sine jobmuligheder i fødevare-erhvervet, siger, at han talrige gange har forsøgt at få Schulstads ledelse til at gribe ind.

- De ignorerer os og siger, at vi skal passe vores arbejde. Det er svært at stå inde for at producere brød, som kan være bagt med kakerlakker, siger han.

- Det har stået på i to, måske tre år, siger en tredje ansat.

Bageriet bør lukkes øjeblikkeligt
Ekstra Bladets Maddetektiv besøgte torsdag morgen bageriet og dokumenterede med billeder, hvordan der lå døde kakerlakker ved transportbåndet med brød.

Ekstra Bladet har vist materialet til to af landets førende eksperter i fødevaresikkerhed, Orla Zinck og Michael René.

De vurderer, at bageriet bør lukkes øjeblikkeligt, indtil kakerlak-plagen er slået ned.

Annonce:

- For det her er alarmerende. Jeg har faktisk sjældent set noget så bekymrende og ulækkert. Du kan sammenligne kakerlakker med rotter: De slæber rundt på en helvedes masse sygdomsfremkaldende bakterier, så den her brødfabrik skal selvfølgelig lukkes øjeblikkeligt, vurderer Zinck.

Også Michael René mener, at der er behov for en såkaldt nulstilling af industribageriet.

- For disse billeder viser tydeligt problemer med kakerlakker, som ser store og velnærede ud, så der er risiko for, at vi forbrugere spiser bagt brød med døde kakerlakker og kakerlak-ekskrementer, hvilket er særdeles ulækkert.

Fødevarekontrollen er styret af bureaukrater
Fødevarestyrelsen indrømmer, at man længe været klar over problemet.

Alligevel har styrelsen præmieret Schulstad med en såkaldt elite-smiley for perfekt hygiejne. Og styrelsen har i sine kontrol-rapporter intet skrevet om problemet.

- Det er det hidtil klareste bevis jeg har set for, at fødevarekontrollen i Danmark ikke fungerer, men er styret af bureaukrater - og ikke kyndige fagfolk, siger Orla Zinck.

Annonce:

Torsdag viste Ekstra Bladet Fødevarestyrelsen billederne af kakerlakkerne. Man rykkede derpå ud på kontrol, og fandt kakerlakker.

Alligevel tildelte Fødevarestyrelsen endnu en jublende elitesmiley.

- Det er ganske simpelt forrykt. Jeg mener det ganske alvorligt; Schulstad bør deklarere sit brød med, at det kan indeholde kakerlakker. Så kan forbrugerne selv tage stilling, for Fødevarestyrelsen gør intet, selv om dens fornemste opgave bør være at beskytte forbrugerne mod sådan noget svineri, siger Orla Zinck.

Allan Christiansen, adm. direktør hos Schulstad, bedyrer, at problemet ikke er stort. Foto: Ekstra Bladet.
Allan Christiansen, adm. direktør hos Schulstad, bedyrer, at problemet ikke er stort. Foto: Ekstra Bladet.

Konfrontation: Schulstad: Nul risiko - brødet bliver bagt ved høj temperatur

'Allan Christiansen, adm. direktør hos Schulstad, når I ikke lykkes med at komme problemet med kakerlakker til livs, skyldes det så, at det ville være ubekvemt omkostnings-tungt med en nedlukning af fabrikken?'

'Vi har en høj hygiejne-standard i Avedøre og oplever, at vi ikke har et stort problem med forekomsten af skadedyr. Vi har professionelle rådgivere på  bageriet hver tredje uge til at kontrollere og forebygge tilstedeværelsen af skadedyr. Vi følger altid eksperternes anbefalinger. Det er vigtigt for os, at der ikke kan stilles spørgsmålstegn ved kvaliteten af Schulstad-produkter, hvorfor vi ikke vil tøve med at stoppe produktionen, hvis der er tvivl,' svarer han i en mail.

Han bedyrer, at Schulstad intet kender til, at flere medarbejdere har henvendt sig til ledelsen med en appel om effektiv bekæmpelse.

'Eksperter har set Ekstra Bladets optagelser af levende kakerlakker. De vurderer, at produktionen bør lukkes, indtil skadegørerne er tilintetgjort og miljøet steriliseret. Din kommentar?'

'Vi forstår ikke, at eksperter kan vurdere vores situation på baggrund af de optagelser, men vi vil gerne invitere dem på besøg og drøfte, hvad det er de ser, som den offentlige kontrol, vores rådgivere og vi ikke har set indtil nu.'

'Hvordan kan forbrugerne have tillid til produkter fra Schulstad, når I er vidende om, at de er produceret i et miljø med kakerlakker, som kan ende i brødet?'

'Alle fødevarevirksomheder arbejder med at holde insekter og dyr væk, men en sjælden gang kan der slippe insekter forbi de forhindringer, net og afspærringer, vi sætter op. Vi har interne processer og systemer, som minimerer risikoen for, at det sker, og vi samarbejder tæt med Fødevarestyrelsen og inspektioner fra eksterne specialister i insektforebyggelse.'

'Er en forbruger altid i stand til at identificere kakerlakker i eksempelvis et mørkt rugbrød?'

'Schulstad sælger hvert år over 100 millioner pakker brød, og vi har mindre end en håndfuld henvendelser om insekter, som slipper gennem vores kontrol. Hvis det sker, vil man kunne se det.'

'Hvad er for dig at se det største problem med at producere brødvarer i et miljø med kakerlakker, der som bekendt er sygdomsbærende skadedyr'?'

'Det er uacceptabelt med insekter i brød. Skulle det forekomme, er der ikke nogen sundhedsrisiko, da brødet bliver bagt ved høj temperatur.'

Fødevarestyrelsen: Problemet er under kontrol

Også Fødevarestyrelsen fandt under et tilsyn torsdag døde kakerlakker hos Schulstad, fortæller styrelsens sektionsleder Martin Birch Hansen. Men han siger, at 'problemet er under kontrol'.

- Så virksomheden har et problem. Hvorfor bliver det ikke løst?

- Kakerlakker er næsten umulige at udrydde. Det handler om at holde problemet nede, så de bliver i vægge, eller hvor de gemmer sig.

- Men hvordan kan det så være, et Ekstra Bladet kunne finde kakerlakker få centimeter fra brød på et transportbånd. Er det acceptabelt?

- Vi ser på forholdene i en større sammenhæng. Der kan også være fluer i en virksomhed.

- Javist, men fluer er jo ikke i samme grad sygdomsbærere som kakerlakker?

- Det er korrekt, men vi ser altså på forholdende i en større sammenhæng, hvor vi vurderer virksomhedens vilje, evne og muligheder for at håndtere problemet. Vi konstaterede ikke et massivt problem, og derfor skred vi ikke ind med sanktioner. Men der er et problem, som det ikke er muligt at udrydde totalt.

- Eksperter foreslår over for Ekstra Bladet, at man totalt lukker for fabrikken og nulstiller den for endeligt at komme problemet til livs. Hvorfor kræver I ikke, det sker?

- Det ville kræve, at man river vægge ned. Virksomheden har oplyst Fødevarestyrelsen om, at man i uge 28 lukker ned for en produktionslinje for at foretage noget vedligeholdelse, som forventes yderlige at reducere problemets omfang.

- I gav denne virksomhed, hvor I fandt døde kakerlakker, en superglad smiley. Kan du forstå, hvis nogen synes, det virker besynderligt?

- Vi skal tage hensyn til en virksomheds vilje og evne til at agere på et problem, og når vi vurderer, at den er til stede, og at problemet ikke er massivt, så skrider vi ikke til sanktioner. Virksomheden får relativt ofte besøg.

- I jeres hidtidige kontrol-rapporter står der intet om kakerlakker hos Schulstad. Dermed har I ikke giver forbrugerne mulighed for at vide det. Hvorfor ikke?

-Vi kontrollerer ikke alt hver gang. De skadegører, vi er mest interesserede i, er de firbenede, altså rotter.

- Så I har slet ikke vidst, at der var kakerlakker?

- Jo, men vi har haft indtryk af, at det var under kontrol, hvilket vi fik bekræftet torsdag.

- Hvordan kan I konstatere, at problemet er under kontrol, når der er kakerlakker?

- Kakerlakker forekommer og er svære at komme af med, så det afgørende, at virksomheden arbejder med at bekæmpe dem.

- Synes du, at det er betryggende at spise brød produceret i et miljø, hvor der ligger døde kakerlakker få centimeter fra maden.

- Vi har ikke konstateret, at der har været sygdoms-tilfælde eller spor af kakerlakker i de fødevarer, de har produceret. Vi har konstateret, at problemet er under kontrol.

- Så det er trygt at spise brød produceret hos Schulstad, hvor der er kakerlakker?

- Ja.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Margrethe mangler mio. - vi må hjælpe
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: