Alt du skal vide om kælegrise

Hvad er en kælegris? Og hvad skal du overveje, inden du køber en? Få svaret her

Du kan godt have dine kælegrise gående indenfor. For de kan sagtens vænne sig til at sove i en kurv eller på et tæppe og gå på toilet i en bakke. (Foto: KuneKune.dk)
Du kan godt have dine kælegrise gående indenfor. For de kan sagtens vænne sig til at sove i en kurv eller på et tæppe og gå på toilet i en bakke. (Foto: KuneKune.dk)

En gris kan være meget mere end gode koteletter. Lige nu stiger interessen nemlig for at holde kælegrise, som er som navnet antyder kæledyr, som vi ikke har tænkt os at slagte.

De øffende dyr kan holdes som kæledyr både indendørs og udendørs. Og der findes mange forskellige griseracer, så der er så at sige noget for enhver smag. Minigrise, som specialavles til at være små, er de mest almindelige til formålet, men også hængebugsvin, kunekune og de sjældne meishan får status af kælegris.

Hvor store bliver de?
Sortbroget landrace og uldgrisen kan blive helt op til 150 kg, og hvis du er til en lidt mindre basse findes kunekune og meishan, der normalt vejer mellem 60 og 90 kg.

Derudover specialavles en række minigrise og miniaturegrise, som kan være en blanding af forskellige racer. De kan blive alt mellem 10 og 50 kg.

Hvis du vil vide, hvor stor dine kælegrise bliver, bør du se forældrene - det giver en god indikation af, hvor store de har udsigt til at blive. En gris er først udvokset, når den er minimum tre år.

Det kan være lidt forskelligt fra race til race, hvor gamle grise kan blive. Men minigrise bliver som regel 8-15 år, mens større grise kan blive helt op mod 20 år. Når du får en kælegris, er der med andre ord tale om et langt forhold.

Se billedserie: Lær de forskellige kælegris-racer at kende

Må man have gris i lejligheden?
Du må i princippet godt holde kælegris i en lejlighed, hvis ejer- eller andelsforeningen tillader det - og du i øvrigt overholder dyreværnsloven.

Som regel vil du dog ikke kunne få tilladelse til at holde gris i byzone. Du kan søge kommunen om dispensation, men de fleste kælegrise holdes i landzoner.

Hvis du vil vide, hvor store dine kælegrise bliver, bør du se forældrene, så du kan se, hvilke gener de har og dermed hvor store, de har udsigt til at blive. (Foto: KuneKune.dk)
Hvis du vil vide, hvor store dine kælegrise bliver, bør du se forældrene, så du kan se, hvilke gener de har og dermed hvor store, de har udsigt til at blive. (Foto: KuneKune.dk)

Du kan godt have dine kælegrise gående indenfor. For de kan sagtens vænne sig til at sove i en kurv eller på et tæppe og gå på toilet i en bakke. Men du bør overveje hvilke gulve, du har – er de for glatte, kommer grisene til at skøjte rundt.

Derudover skal grisene have adgang til en fold eller indhegnet have udenfor (som skal være indhegnet og være påført tre strømførende tråde). Grisene har brug for motion og for at få lov til at rode i jorden. Flere opdrættere kræver faktisk, at kælegrisene har adgang til et stort udendørs areal, før de vil sælge dem til dig.

Hvis grisene bor udenfor, skal der være en hytte eller et shelter, hvor de kan sove og søge ly. Og igen er kravet, at de skal bo i en indhegning.

Selv om du har vænnet din gris til at være indenfor, bør du ikke lade den være alene hjemme. Det er meget svært at træne den til ikke at gnave i møbler, ting osv., fordi den har brug for aktivitet. Derfor er den bedste løsning, at din gris har mulighed for at gå udenfor i en fold, når du ikke er hjemme.

Hor meget tid kræver det?
Generelt vil en kælegris kræve det samme som at have en hund. Fordi den udover at skulle fodres, har brug for social kontakt, at blive trænet og opdraget og ikke mindst at få masser af motion.

Holder du grisene indenfor, kræver det mere tid, fordi du skal opdrage på dem og træne sove- og toiletvaner. Du bør også aktivere dem med f.eks. gnubbebræt, mad i en aktiveringsbold eller en labyrint. Derudover skal du sørge for, at de kommer udenfor og får tid til at rode i jorden. Du skal regne med at bruge 2-3 timer dagligt.

Holder du grisene udenfor, kan de i vid udstrækning klare sig selv. Hvis de har et stort areal, vil de selv sørge for at få aktivering og motion. Så skal du blot sørge for, at de har frisk vand og foder.

Men idéen med at have en kælegris er jo at have en relation til dem, så selv om du holder dem udenfor, bør du sørge for at gå ud til dem, kæle for dem og træne med dem. Så du i alt bruger cirka 1-2 timer om dagen på dem.

Hvor meget spiser de?
En kælegris – uanset race – vil spise alt det foder, du giver den. Den siger ikke selv stop. Derfor skal du sætte grænser for den, så den ikke bliver for tyk. For så får den meget svært ved at tabe sig igen.

En voksen minigris på 20 kg bør få et almindeligt bæger (honningbægerstørrelse) foder morgen og aften. Og så bør man supplere med grønt.

Du kan fodre dine grise med professionelt svinefoder, som er specielt produceret til minigrise. Du kan også blande det op med hvalset byg, majs og ærter.

Derudover elsker de fleste grise græs, skvalderkål og mælkebøtter fra haven. Ligesom du kan give dem frugt og grønt fra haven eller supermarkedet. Men husk at du aldrig må give dem noget, der har været i kontakt med kød. Derfor skal du holde dig fra køkken- og madaffald.

Grøntsager skåret i tern er gode at bruge som belønning, når du er ved at lære din kælegris tricks.

Læs også: 5 gode råd til at holde din hund i haven

Kan du tage grisen med på ferie?
Hvis du har et sommerhus i Danmark og vil have din kælegris med derhen, skal du registrere dit sommerhus som en besætning i CHR-registeret og melde flytning af besætningen, når du tager grisen med på overnatning.

Udlandsrejse med din gris er noget mere besværligt, fordi du bl.a. skal have et eksport-sundhedscertifikat, som udstedes af en dyrlæge fra Fødevarestyrelsen efter en undersøgelse af grisen. Du må desuden kun rejse til en anden registreret besætning, og grisen skal så være der i 30 dage, før du tager den med hjem igen.

Læs også: Love og regler om dyrehold ved enfamiliehuse

Hvor intelligent er en gris?
Grisen er et af de mest intelligente pattedyr, fordi den har en stor hjerne og en god evne til at huske og bruge de informationer, den får. Blandt andet fra de impulser, hjernen får fra trynen, som er grisens vigtigste sanseorgan.

Har du først opbygget en nær relation til grisen, vil den som regel følge dig overalt og komme løbende imod dig, når du har været væk. (Foto: Alf & Co.)
Har du først opbygget en nær relation til grisen, vil den som regel følge dig overalt og komme løbende imod dig, når du har været væk. (Foto: Alf & Co.)

Grisen er et meget socialt væsen. Det kan tage lidt længere tid at vinde dens tillid, end det f.eks. tager med en hund. Men har du først opbygget en nær relation til grisen, vil den som regel følge dig overalt og komme løbende imod dig, når du har været væk. Den elsker at blive klappet, gnubbet og kløet.

Grisen er også meget nysgerrig og lærenem, og derfor kan du lære den en masse tricks. F.eks. ved at belønne med godbidder, når den gør noget rigtigt. Du kan også bruge klikkertræning. Kort fortalt går det ud på, at du har en lille mekanisk klikker i hånden, som du klikker med – samtidig med at du giver en lille godbid - lige i det øjeblik, grisen gør det, du gerne vil have den til. 

Du kan bl.a. lære din kælegris at:

  • Bruge 'grisebakke' indendørs
  • Give klov
  • Danse
  • Sitte
  • Rulle rundt
  • Komme, når du kalder

Hvor køber du en kælegris og hvad koster den?
Der findes efterhånden flere professionelle opdrættere af kælegrise. Tjek:

Derudover kan du ofte købe kælegrise på dba.dk og guloggratis.dk. Men det er en god idé at købe en kælegris fra en professionel opdrætter, eller at du som minimum kan se stamtavle for grisen og se/møde grisens forældre. Du skal nemlig sikre dig, at grisen ikke er indavlet og har sygdomme i generne.

Derudover er det meget vigtigt, at grisen er CHR-registreret, og at du derefter selv sørger for at registrere din kælegrisbesætning. Derfor skal du sikre, at din nye kælegris er øremærket eller chipmærket ved leveringen. Det er din sikkerhed for, at oprindelsesbesætningen er registreret i CHR-registeret.

Grisene bør også være parasitbehandlet og vaccineret mod de mest almindelige sygdomme. 

Priserne for en kælegris svinger fra 400 kr. til 2.500 kr. alt efter race, og om den er kastreret og dyrlægetjekket eller ej. 

Hvor mange bør du have?
Du skal minimum have to kælegrise, for grisen er et meget socialt flokdyr. Selvom den har selskab af dig og din familie, har den behov for selskab af en artsfælle.

Læs også: Ny trend: Nu vil danskerne have kælegrise