Ny chok-forskning: Rengøringsduft kan give hjerteproblemer

Visse rengørings- og duftprodukter kan føre til hjerte-kar-sygdomme, viser ny schweizisk forskning.

Næste gang du skal gøre hovedrent derhjemme, kan du med fordel lade de rengøringsmidler, der skal sprayes på, stå på hylden - og det samme gælder rengøringsmidler med parfume.

Ny forskning viser nemlig, at disse rengøringsmidler samt de såkaldte duftsprays eller luftfriskere kan kædes sammen med hjerte-kar-sygdomme.

Det oplyser Informationscenter for Miljø & Sundhed i dets nyhedsbrev onsdag.

- Det er nyt, at rengøringsmidler med duft måske øger risikoen for hjerteproblemer. Men man har hele tiden vidst, at produkterne er problematiske i forhold til allergi og luftvejene, siger centrets informationsmedarbejder Jacob Sørensen.

Undersøgelsen, som er lavet af forskere i Schweiz, viser blandt andet, at ældre, der bruger duftspray i deres hjem mindst én gang om ugen, har ændret hjerterytme i forhold til dem, der ikke bruger produkterne.

Det samme gør sig gældende for dem, der bruger rengøringsmidler i sprayform eller med parfume.

Mere end 500 schweizere, primært kvinder, over 50 år, har deltaget i undersøgelsen. Deltagerne står for rengøringen i hjemmet og blev spurgt om, hvilke rengøringsmidler de bruger - og hvor ofte. Derefter blev deres hjerterytme målt i 24 timer.

Vil du undgå at komme i farezonen, råder Informationscenter for Miljø & Sundhed til følgende:

Vælg produkter med Svanen eller Blomsten samt allergimærket "Den blå krans". Brug fiberklude, som ofte ikke kræver rengøringsmidler og følg vejledningen, når du doserer, så du ikke bruger mere end nødvendigt - og undgå helt sprayformen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind