Katten lider i varmen

Også katte kan lide i varmen, men du kan hjælpe din kat gennem sommerheden

Det er skønt at være kat i den lune sommer, men som katteejer skal du være opmærksom på, at din kat ikke får det for varmt, eller spiser for lidt. (Foto: Colourbox)
Det er skønt at være kat i den lune sommer, men som katteejer skal du være opmærksom på, at din kat ikke får det for varmt, eller spiser for lidt. (Foto: Colourbox)

Kattes forhold til høje og lave temperaturer er noget anderledes end hundes eller menneskers. Alligevel gælder de samme regler for katte, som gælder for hunde, andre dyr og børn. De må ikke opholde sig i parkerede biler osv. Dehydrering, solskoldning og hedeslag kan ramme både inde- og udekatte.

Katten 'føler' via sin pels, da der er føleceller i huden ved hvert hårstrå. Følecellerne fortæller katten, om det er for varmt eller for koldt. Katten mærker først ubehag ved 52 graders varme, hvorimod mennesker reagerer ved 44 grader. Katte findes over hele kloden, og det kan være en af forklaringerne på, at de er hårdføre over for varme. Genetikken fortæller også, at kattens oprindelse er ved Egypten. Naturen har givet katten en krop, som på mange måder er helt enestående.

Det er kedeligt for din kat at spise af sin madskål. Med lidt fantasi kan du give den masser af udfordringer for at få fat i sin mad. Den situation ligner kattens liv i naturen meget mere end at få serveret maden hver dag. (Foto: Colourbox) Forbrug Gør din kat klog

Kattens temperatur bør ligge mellem 38 og 38,5 grader. Hvis kropstemperaturen er over 40 grader, er det bestemt et advarselssignal. Katte har kun aktive svedkirtler på trædepuderne og ved læberne. Næsen og læberne er særligt følsomme over for varmen, mens trædepuderne ikke er lige så følsomme. Det er formentlig derfor, at at man har set katte, der hopper på komfur uden at bemærke, at pladerne er for varme.

Selv katten bliver sløv i varmen
Kattens varmeregulering afhænger også af fordampning af væske, når den trækker vejret. Katten kan, når det bliver rigtigt varmt, hyperventilere, hvor munden er åben og næsen er fugtigt. Den kan også gispe og på den måde blive afkølet. Det vil den typisk gøre, når temperaturen stiger til over 30 grader.

Katten afkøler sig selv ved at vaske sig. Når fugten fordamper, bliver pelsen afkølet og, kroppens temperatur falder.

Varmen får katten til at blive mindre aktiv om dagen. Dens appetit kan være drastisk faldende i løbet af kort tid, og det er vigtigt at være opmærksom på, at den ikke taber sig for meget og for hurtigt.

Nogle katteejere accepterer, at katten styrer huset og dropper at invitere gæster. Andre forsøger at ændre kattens adfærd, så både gæster, mennesker og dyr kan være i samme hus. (Foto: Colourbox) Forbrug Har du en dræberkat?

Gode råd til den varme kat
De varme temperaturer er i disse dage kommet ret pludseligt, du får her nogle tips, om hvordan du kan hjælpe din kat til at klare sommervarmen.

1. Mange katte har stadig en del vinterpels. Du kan hjælpe din kat ved at gøre to ting. Du kan børste den og på den måde hjælpe den med at smide den løse pels. Du kan også bruge en klud, som du gør våd. Den vrider du og stryger katten med den fra halsen og helt ned til spidsen af halen.

På den måde bliver den afkølet og får en del af den gamle pels væk. Til gengæld skal træk undgås, da katte let bliver forkølet.

2. Har du fliser på gulvet i badeværelset, kan du lade katten ligge der. Du kan lade være med at tørre gulvet efter badet og lade katten nedkøle sig selv på det fugtige gulv. Et fugtigt klæde kan også lægges på gulvet i badeværelset til katten.

Katten drikker sjældent meget ad gangen, og ved at fugte dens pels, hjælper du den til at undgå at blive dehydreret.

Når katten har lært ikke at gå på køkkenbordet, kan den lære at spise pænt ved spisebordet. (Foto: Colourbox) Forbrug Kattens til spisevaner

3. Når det er varmt, er det vigtigt at holode øje med din kats mad. Vådkost bliver hurtigt dårligt og må smides ud, ellers bliver den fordærvet. Til gengæld indeholder vådkost oftest meget vand - helt op til 80 procent - og kan sørge for, at katten får nok væske. Du kan forvandle kattens tørfoder til vådkost ved at hælde vand over og lave den til en slags pate. Spiser din kat kogt kylling eller fisk, kan du sørge for, at noget af kogevand kommer med i skålen. Ved at lappe det i sig, får katten også væske.

Vandkamp med katten
4. Katten skal kunne opholde sig i skyggen, og kan den lide vand, kan du lave et vandbassin ved at tage en stor skål, hvis vand skiftes jævnligt eller ved at putte isterninger i, som efterhånden smelter. Flere skåle, som du for eksempel putter bolde i, kan få din kat til at lege og dermed at afkøle poterne. Du kan også købe en fontæne, som får vandet til at løbe kontinuerligt. Mange katte er glade for rindende vand, og det er et godt - og billigere - alternativt til at åbne vandhanen konstant.

5. Er din kat sort, skal du være ekstra opmærksom. Dens pels suger varmen, og den skal helst ikke opholde sig direkte i solen ret længe ad gangen. Lyse katte kan nemt blive brændt på ører, næse, læber og øjenlåg. Spørg din dyrlæge om solcreme til dyr, hvis din kat har det problem. Du må ikke bruge solcreme til mennesker, da katten slikker den i sig og kan blive syg af det.

Det er ikke til at se, om han bare holder øje, eller om han sidder med tænder og kløer i dit ansigt lige om lidt. Det er ikke alle hjem med katte, der er lige gæstfri, og det kan blive et problem. (Foto: Colourbox) Forbrug Katten som vagthund

Det er i det hele taget vigtigt at være opmærksom på, hvordan din kat har det i sommervarmen. Er den ældre, syg, overvægtig eller langhåret, skal du være ekstra opmærksom. Mistænker du katten for at være dehydreret, bør du kontakte din dyrlæge.

0 kommentarer
Vis kommentarer