Bliv bedre venner med din kat

Gudinde eller rottefænger: Forstå din kat og få et bedre forhold til den

Du må begynde med dig selv, hvis du vil ændre din kats opførsel. (Foto: Colourbox)
Du må begynde med dig selv, hvis du vil ændre din kats opførsel. (Foto: Colourbox)

Der er lige så mange indstillinger til opdragelse af dyr, som der er til børnopdragelse. Der er mennesker, som ikke er bange for at bruge irettesættelse eller straf, der er dem, som partout skal være medfølende - og så er der dem, som svinger mellem de to.

Ligemeget hvilken af disse indstillinger mennesker har, kan det ikke benægtes, at alt levende mærker, føler, oplever og lærer, og at enhver relation er en dialog. Ikke en monolog.

Hadet, elsket og genstand for mange myter og gammel overtro. Katten må finde sig i meget, men hvad ved vi egentlig om den? (Foto: Colourbox) Forbrug Kattens til myter

Også gennem tiden ændres synet på dyr og dyrearter. Sådan er det også gået for katten.

Kattegudinde passede på de sultne
I Egypten for efterhånden flere tusinde år siden var katten af så høj en værdi, at det var strafbart at dræbe en kat. Og katten Bastet blev til en gudinde. Kattene, som opholdt sig ved de store kornlagre, sørgede for, at befolkningen ikke sultede, og de rige bønder blev endnu mere rige.

Det er stadig et mysterium, om det er katten, som lod sig domesticere, eller om det er mennesket, som har sørget for, at katten blev et tamt dyr. Vigtigst i historien er det nok, at mennesker dengang satte pris på kattens evner og anerkendte dens store værdi, og at de behandlede den med ærefrygt. Døden var nemlig straffen for at gøre en kat fortræd.

Nogle katteejere accepterer, at katten styrer huset og dropper at invitere gæster. Andre forsøger at ændre kattens adfærd, så både gæster, mennesker og dyr kan være i samme hus. (Foto: Colourbox) Forbrug Har du en dræberkat?

Fra rottekontrollant til kæledyr
Katten, som vi kender den i dag, har ikke forandret sig meget fra sine forfærdre. Den er en fremragende jæger og er meget mere effektiv end den værste rottegift. De lande, som har udryddet katten, har i dag store problemer med mus og rotter. De gælder også de fleste byer i Danmark i øvrigt, hvor de tekniske forvaltninger ikke kan se, at det er til alles fordel, at vildkatte bliver steriliseret og genudsat.

Til gengæld er det sket noget drastisk ved vores måde at betragte og holde katten på siden det gamle Egypten. Katten er blevet et kæledyr, og et dyr, som vi tager ind i vores hjem. Ofte holder vi dem som indekatte, der aldrig får lov at komme ud. Den har til gengæld stadig de samme behov for at blive fysisk aktiveret, have kontakt med dyr og mennesker og for at få stimuleret sine sanser. Får en kat ikke dækket disse behov, giver det frustration - og frustration fører gerne til unoder og upassende adfærd. Reaktionen fra ejerens side betyder meget for, hvordan forholdet med katten er og bliver.

Du ved sikkert ikke, hvordan din kat har det, eller hvad den laver, når du ikke er hjemme. Men du kan gøre dit til, at den trives - også når den er alene hjemme. (Foto: Colourbox) Forbrug Hvad laver katten, når den er alene hjemme?

Er relationen gået skævt, og katten foretrækker sit eget selskab i stedet for ejerens, viser angst eller reagerer uhensigtsmæssigt, er det nok på tide at gøre noget ved det.

Kattens opførsel er dit ansvar
Katten har en rigtig god hukommelse, og vil du rette op på din relation til din kat, må du starte med selv at ændre din adfærd. Denne ændring skal være kontinuerlig og reel, eller mister katten tilliden til dig, og i værste fald bliver den passiv og mister nysgerrighed.

Har katten en uhensigtsmæssig adfærd, er den bedste måde at reagere på at ignorere den uønskede opførsel, selvom det kan være svært, hvis du er vant til at skælde katten ud eller måske ligefrem slå efter den. Når du reagerer på kattens adfærd - uanset om det en positiv eller negativ reaktion - får katten en respons.

Katte kan også blive stressede, hvis de aktiveres for lidt eller for meget. De har brug for både kontakt, men også alene-tid. (Foto: Colourbox) Forbrug Katte kan også blive stressede

Den radikale ændring i din reaktion - ved ikke at reagere - skaber ofte stor frustration hos katten, og det er nødvendigt at være tålmodig. Efter et stykke tid vil adfærden forsvinde, da den ikke bliver forstærket af din reaktion. Til gengæld er det dit ansvar at finde ud af, hvad din kat har behov for for at blive stimuleret. Det kan være mange ting: At få mere varierede og spændende omgivelser, at blive stimuleret via fodring, at få sig mere selskab osv.

For det andet skal du ikke søge kattens opmærksomhed, men lad katten søge dig. Katten er på mange måder et vildt dyr og er derfor nysgerrig. Du bliver simpelthen mere interessant, hvis du ikke kommer til katten, men lader den komme til dig.

Det er kedeligt for din kat at spise af sin madskål. Med lidt fantasi kan du give den masser af udfordringer for at få fat i sin mad. Den situation ligner kattens liv i naturen meget mere end at få serveret maden hver dag. (Foto: Colourbox) Forbrug Gør din kat klog

Via nysgerrighed genopbygges tillid, og via tålmodighed bygges kærlighed.

1 kommentar
Vis kommentarer