Kattens til spisevaner

Kat på køkkenbordet og madlavning er en dårlig kombi - se her, hvad du kan gøre ved det

Når katten har lært ikke at gå på køkkenbordet, kan den lære at spise pænt ved spisebordet. (Foto: Colourbox)
Når katten har lært ikke at gå på køkkenbordet, kan den lære at spise pænt ved spisebordet. (Foto: Colourbox)

Mange katteejere irriteres over, at katten spankulerer på bordet, især på køkkenbord. Det er forståeligt - især når det er midt i madlavningen, og man flere gange har bedt den om at lade være.

Søde ser de ud, men hvis du ikke er bevidst om, hvordan du træner din kat og giver den gode  vaner, kan den blive svær at leve sammen med. (Foto: Colourbox) Forbrug Kattens til dårlige vaner

Det er en del af kattens naturlige adfærd at søge op i højden, da den på den måde får et godt overblik. Udsigtspunktet giver den mulighed for at se, om naturlige fjender er i nærheden. Er der noget farligt på vej, kan det redde kattens liv at søge op i højden.

Vil du ikke have, at din kat går på køkkenbord, er der flere ting, du bør tænke over.

Nogle katteejere accepterer, at katten styrer huset og dropper at invitere gæster. Andre forsøger at ændre kattens adfærd, så både gæster, mennesker og dyr kan være i samme hus. (Foto: Colourbox) Forbrug Har du en dræberkat?

Katten skal motiveres til at være andre steder end på køkkenbord, og du må kompensere for, at katten ikke går netop der.

Deltager i madlavning
Oftest hopper katten op på bordet, når du skal lave mad. Sult eller lyst til at spise er en stærk motivation for katten til at få fat i maden. Adfærdbiolog Karen Pryor, som har skrevet bogen 'Don´t shoot the dog' giver et godt råd til netop den situation:

1. Sørg for at katten får mad, inden du starter madlavningen, så dens sanser er stimuleret, og den er mæt og glad, når du tager alle de interessante madvarer frem.

2. Luk døren til køkkenet, når du laver mad og ignorer katten, hvis den miaver eller kradser ved døren. 'Ignorering' betyder, at du ikke reagerer overhovedet, uanset hvad katten gør for at få din opmærksomhed. Tag ørepropper eller spil høj musik hvis det er nødvendigt og fokuserer kun på maden.

Du ved sikkert ikke, hvordan din kat har det, eller hvad den laver, når du ikke er hjemme. Men du kan gøre dit til, at den trives - også når den er alene hjemme. (Foto: Colourbox) Forbrug Hvad laver katten, når den er alene hjemme?

Disse råd skal hjælpe dig med at fjerne årsagen til, at katten går på bordet. Det er i sig selv den bedste løsning for katten og for ejeren. Katten vil typisk - efter nogle dage - opgive at gå ind eller hoppe op, mens du laver mad.

Fjern alle spor
Katten er nysgerrig og kan godt være stædig, når den har sat sig for at gøre noget, selvom du ikke vil have, at den skal gøre det. Kattens motivation skal derfor rettes mod gulvet. Køkkenbordet skal gøres uinteressant. Rengør bordet med Rodalon, som fjerner alt duft og gør det klinisk rent.

Sørg til gengæld for, at den mad, som katten får, er spændende og serveres i omgivelser, som er interessante og positive for katten. Det kan være i kradsetræet eller et sted i højde og i fred, som er ideelt for katten. Motivationen flyttes senere fra dette ene sted til et nyt sted. Det er ikke sikkert, at det virker de første par dage eller uger, men efterhånden som køkkenbordet forbliver uinteressant, mister katten sin interesse for at færdes der. Og det er nødvendigt at nævne, at bordet skal forblive uinteressant - ellers kan katten sagtens fatte interesse for det bord igen.

Det er kedeligt for din kat at spise af sin madskål. Med lidt fantasi kan du give den masser af udfordringer for at få fat i sin mad. Den situation ligner kattens liv i naturen meget mere end at få serveret maden hver dag. (Foto: Colourbox) Forbrug Gør din kat klog

Lær katten kunster
Du kan også lære katten at gå ned af bord ved signaler, som du giver. Et ægtepar har for eksempel indført den meget enkle regel, at når der er dug på bordet, er der adgang forbud for katten. Er bordet fri for dugen, er de velkommen på bord.

Vil du lære din kat, at dugen er lig med 'kattefri zone', kan du bruge denne metode

Læg dugen på bord. Katten sidder på gulvet, og du har en masse godbidder i hånden. Du kan have et håndsignal og en lydsignal til det - for eksempel 'gulv' eller 'ned' og samtidig have din håndflade mod gulvet. Du siger 'gulv', viser håndsignalet og giver en godbid til katten - gør det minimum 15 gange i træk, for at katten begynder at associere at ordet 'gulv' er lige med 'godbid'. Den øvelse skal du repetere og træne, indtil det er indlært os din kat.

Hadet, elsket og genstand for mange myter og gammel overtro. Katten må finde sig i meget, men hvad ved vi egentlig om den? (Foto: Colourbox) Forbrug Kattens til myter

I fremtiden bliver det ikke nødvendigt at lokke katten til den rigtige adfærd med godbidder - men for at holde kattens lyst til at reagere på dit signal, er det en god ide at blive ved med at forstærke adfærden med godbidder én gang i mellem.

Katten skal altid have steder at søge op i højden - og et kradsetræ er ikke nok. Det er sundt at prøve at se sit hjem med kattens øjne. Kan den springe op og ned, kan den gå i forskellige højder uden at gå op og ned konstant, kan den se ud af vinduet fra toppen af bogreolen? Hvis din kat kan det, har du indrettet dit hjem efter kattens behov. Variation, mulighed for at bevæge sig og at opleve verden oppefra er nødvendige for din kat. Og pludseligt er køkkenbordet knap så interessant.

Se her videoer med eksempler på shaping af adfærd med klikker

0 kommentarer
Vis kommentarer