Katten som vagthund

En vred kat kan være mere frygtindgydende end en stor, gal hund - men som ejer er det ikke altid hensigtsmæssigt at have en 'vagtkat' i huset

Det er ikke til at se, om han bare holder øje, eller om han sidder med tænder og kløer i dit ansigt lige om lidt. Det er ikke alle hjem med katte, der er lige gæstfri, og det kan blive et problem. (Foto: Colourbox)
Det er ikke til at se, om han bare holder øje, eller om han sidder med tænder og kløer i dit ansigt lige om lidt. Det er ikke alle hjem med katte, der er lige gæstfri, og det kan blive et problem. (Foto: Colourbox)

Det læses én gang i mellem i pressen, at indbrudstyv er angrebet af en kat, eller at hjemmeplejeren ikke kan komme til at passe sin patient fordi katten sidder på kommoden, nedstirrer hende og ligner en, der lige om lidt springer på hende.

I disse tilfælde handler det for katten mere om tilknytning til ejeren på sådan en måde, at det fortæller om en meget tæt kontakt - måske endda for tæt! I andre tilfælde høres det ofte, at katten har svært ved at blive flyttet fra sine vante omgivelser. Hvordan kan disse to modstridende udsagn være mulige?

For mange katte på for lidt plads er en af de typiske årsager til, at katte kan blive frustrerede og aggressive. (Foto: Colourbox) Forbrug Når katten bider uden grund

Nogle racer, især orientale typer, har tendens til at 'udtrykke' sig mere end andre racer. Et eksempel er korat, som til trods for sin lille størrelse er i stand til lave imponerende lyd. Og siameseren, som har svært ved at være alene, kan netop knytte sig til sin ejer på en måde, så ingen kan komme i nærhed af at være velkommen i hjemmet.

Andre racer, som maine coon, en meget populær race i Danmark, har tendens til at 'følge' sine mennesker og kopierer dem gerne. Katten kommer til at opføre sig mere som en hund end som en kat, i hvert fald i de fleste menneskers øjne. Langt væk fra mange menneskers indtryk at katten som meget selvstændig og egenrådig.

Du ved sikkert ikke, hvordan din kat har det, eller hvad den laver, når du ikke er hjemme. Men du kan gøre dit til, at den trives - også når den er alene hjemme. (Foto: Colourbox) Forbrug Hvad laver katten, når den er alene hjemme?

Miav, miav, miav
Mere almindeligt høres om katten, som kradser bag ved døren til soveværelset eller går efter ejeren og miaver konstant. Ligemeget hvad ejeren laver, bliver det miavet og miavet. Har du som katteejer disse problemer, er der er par spørgsmål at stille dig sig.

Hvornår startede det? Hvordan ser katten ud, mens den miaver? Hvordan reagerer du? I det første tilfælde, hvor katten kradser bag døren, er det oftest fordi ejeren lod katten sove i soveværelset - måske endda i sengen - da den var killing.

Hadet, elsket og genstand for mange myter og gammel overtro. Katten må finde sig i meget, men hvad ved vi egentlig om den? (Foto: Colourbox) Forbrug Kattens til myter

Pludseligt er katten voksen og larmer måske for meget, og derfor beslutter du, at den må sove i stuen eller andre steder. Men det forstår din kat ikke! Og hvis du begynder at skælde katten ud, tale til den eller på anden måde reagere på dens klagen, bliver adfærd kun forstærket. Enhver reaktion fra dig har en forstærkende effekt på din kats uhensigtsmæssige adfærd. Løsningen er at ignorere adfærden. Tag ørepropper i, når du går i seng, hold ud og beløn katten, når den ikke kradser ved døren mere.

Katten lærer hele livet
At miave ustandseligt er en patologisk adfærd og kan begrundes ved, at katten mangler kontakt med artsfæller, eller at den mangler stimulering, typisk mentalstimulering. Det kan også være tegn på, at katten er ved at blive senil, hvis det er en gammel kat, der pludselig begynder at miave voldsomt.

Det er få ting, der skal til, at dit forhold til din kat bliver tæt og kærligt. Og det kan både forbedre og forlænge dit og kattens liv. (Foto: Colurbox) Forbrug Kom tæt på din kat

Når kattens sociale struktur ikke er skematisk, er det svært at forklare denne type adfærd udfra den. Løsningen ses mere i forhold til de ting, som de enkelte katte har lært. Og det er meget individuelt. Forskerne har nemlig fundet ud ad, at læring aldrig stopper. Dyrene lærer - ligesom mennesker - hele livet igennem. Derfor er det også muligt at rette op på indlærte vaner og upassende reaktioner i specifikke situationer.

Socialisering til andre arter og til forskellige mennesker sammen med tilvænning til forskellige steder og miljøer er altid en fordel for både dig og din kat. På anden side - hvis man kan leve med det, er der næppe en bedre vagt end en meget vred kat.

0 kommentarer
Vis kommentarer