Når katten bider uden grund

Det er ikke uden grund, hvis din kat er aggressiv - heller ikke, når det ser sådan ud

For mange katte på for lidt plads er en af de typiske årsager til, at katte kan blive frustrerede og aggressive. (Foto: Colourbox)
For mange katte på for lidt plads er en af de typiske årsager til, at katte kan blive frustrerede og aggressive. (Foto: Colourbox)

Et hurtigt kig i kattebøger giver ikke mange svar på, hvad du som katteejer kan gøre, når din kat er aggressiv. Og de giver ikke mange bud på, hvorfor katten ændrer adfærd. Det fortælles heller ikke, hvordan læring og adfærd er forbundet med hinanden.

Aggressivitet hos katte (og andre dyr) er i forskningen delt op i forskellige kategorier. De er defineret sådan:

1. Sygdom

2. Smerter. Når enten sygdom eller smerter er årsagen til aggressivitet, er den forårsaget af interne eller eksterne stimuli for eksempel at katten er blevet kørt ned og derfor reagerer ved at rive og bide, når man rører den. Løsningen er at få behandlet katten hos dyrlægen. En adfærdsbehandling for at ændre kattens adfærd kan være nødvendig senere.

Du ved sikkert ikke, hvordan din kat har det, eller hvad den laver, når du ikke er hjemme. Men du kan gøre dit til, at den trives - også når den er alene hjemme. (Foto: Colourbox) Forbrug Hvad laver katten, når den er alene hjemme?

3. Aggressivitet mod killinger. Det er et instinkt hos en del hankatte at dræbe killinger fra andre hankatte.

4. Aggressivitet fra kattemoderens side, når hun beskytter sine killinger mod alle, dyr og mennesker. En meget normal adfærd.

5. Aggressivitet i forbindelse med parring. Parringen kan være så voldsom og er i øvrigt så smertefuld for hunkatten, at hun vender sig mod hankatten.

6. Aggressivitet når du kæler for din kat. Katten ligger på skødet, og pludseligt vender den sig om og bider dig i hånden. Katten har faktisk givet dig flere advarsler, du har måske bare ikke set dem. Prøv at kigge på halen, ansigtet og pupillerne, og mærk efter når kattens krop begynder at spænde op.

Din kat er hurtigere end dig
Desværre reagerer menneskers hjerne langsommere end kattens krop, og derfor er det oftest for sent, når du reagerer. Har du erfaring med, at din kat bider dig, når du kæler, så find først ud af hvor lang tid, der går, før den reagerer på den måde - og stop inden det er for sent.

Katte kan også blive stressede, hvis de aktiveres for lidt eller for meget. De har brug for både kontakt, men også alene-tid. (Foto: Colourbox) Forbrug Katte kan også blive stressede

Ofte sker det, at når katten har bidt dig, hopper den ned, vender dig ryggen og begynder at slikke sig på poten. Det er en overspringshandling, katten har brug for at 'finde ud af noget' eller reagere. Katten kan have blandede følelser omkring det at blive kælet for. Der opstår et dilemma, der får den til at reagere instinktivt. Kattens krop er bygget til at kunne reagere enormt hurtigt. Men det kan godt lade sig gøre at lære katten til at kæle i en længere periode, hvis du ønsker det.

7. Tillært aggressivitet. Nogle katte har lært via erfaring, at det kan betale sig at vise en aggressiv adfærd frem for dæmpende signaler. Gennem læringspsykologi er det påvist, at indlært adfærd kan ændres. Derfor handler det om at arbejde med en adfærdsterapeut om en ændring af adfærd blandt andet ved at lære nye vaner.

8. Omdirigeret aggressivitet. Du eller et dyr befinder sig på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Du er ikke genstand for kattens agressivitet. Den er måske blevet bange for noget, den har set udenfor, og dens krop har fået et skud kortisol - et hormon, der udløses ved stress. Den reagerer aggressivt på dig eller et dyr som reaktion på situationen. Den type aggressivitet er svær at rette op på - læs: det tager tid - fordi katten lærer ved at reagere instinktivt.

9. Aggressivitet forårsaget af angst. Katten er bange og reagerer udaf. Der er den bedste løsning at fjerne genstanden for din kats angst. Kan det ikke lade sig gøre, er en ændring af adfærd løsningen.

Hunde og katte kan sagtens leve sammen og have stor glæde af hinanden - men du kan gøre det nemmere for dem at vænne sig til hinanden. (Foto: Colourbox) Forbrug Kan de leve sammen?

10. Aggressivitet ved lege. Det er i den situation, hvor katten mangler en bytte og vender sin aggressivitet mod for eksempel dine fødder. Det er manglende mulighed for at udfolde sine jagtevner, som får katten til at reagere på den måde. Katten skal stimuleres mentalt men ikke ved lege, mere med tricks og fokus. Desuden skal du lade være med at lege med dine fingre og tæer med din kat, når den er killing. Det gør den forvirret, at den ikke får lov til at gøre det på samme måde, når den bliver voksen.

11. Aggressivitet ved byttet. Dette sker, når katten mærker, ser eller dufter et bytte. Vil man ikke sige, at det er normal adfærd for et rovdyr?

12. Aggressivitet ved for lidt plads og ved for mange individer. Det er typisk ved liggepladser, at der kan blive ballade. Har du flere katte, er vigtigt at sørge for, at hver kat har et sted, som er dens og ikke alles.

Katte har brug for aktivering og stimulering. Læs herunder og få gode råd til, hvordan du holder din kat glad og tilfreds. (Foto: Jan Grarup) Forbrug Gør din kat artig med få tricks

13. Territorial aggressivitet. Det er der ved liggeplads eller ved madskål. Har du flere katte, skal de fodres minimum to meter fra hinanden, og de skal have mulighed for at gå væk uden at komme for tæt på hinanden. På den måde kan du undgår mange konflikter.

14. Aggressivitet mellem fertile hankatte. Det ses typisk ved parringsæson. Kastration har flere positive effekter: Færre konfliker og dermed færre sygdomme for katten. Og som bonus render din hankat ikke for langt væk fra sit hjem. Neutralisering af katte er den bedste løsning, hvis du ikke ønsker killinger. Får hunkatten p-piller, er der øget risiko for kræft i underlivet. Er du opdrætter, og ønsker du killinger, kan du få lavet en kemisk kastration hos hankatten, den er blot midlertidig.

Mange af de kategorier af aggressivitet, som er listet her, er forbundet med overlevelse. De viser en normal adfærd i uhensigtsmæssige situationer, og det kan ændres ved træning. I de fleste tilfælde, hvor katten viser aggressivitet, handler det egentlig om, at katten bliver håndteret forkert. Katten reagerer med en normal adfærd i den givne situation.

0 kommentarer
Vis kommentarer