Når familien udvides med endnu en firbenet

Få flere gode råd til, hvordan du skaber det bedste forhold mellem din hund og din kat

Hunde og katte kan sagtens leve sammen. Men du kan give dem det bedste forhold ved at styre, hvordan de lærer hinanden at kende. (Foto: Lars Skaaning)
Hunde og katte kan sagtens leve sammen. Men du kan give dem det bedste forhold ved at styre, hvordan de lærer hinanden at kende. (Foto: Lars Skaaning)

Der er en del gode råd, du med fordel kan følge, hvis du har kat og overvejer at få hund eller omvendt.

Hunde og katte kan sagtens leve sammen og have stor glæde af hinanden - men du kan gøre det nemmere for dem at vænne sig til hinanden. (Foto: Colourbox) Forbrug Kan de leve sammen? Her følger flere gode råd:

Både når du skal sammenføre din hund eller kat med et nyt familiemedlem af den anden art, er de tre t'er vigtige at huske på. Uden Tid, Tålmodighed og Tonsvis af kærlighed er det svært at få den positive domino-effekt og dermed et godt forhold mellem din hund og din kat.

Forståelse for de to arters adfærd er en god ting at have. Det er for eksempel nyttigt at kende til de dæmpende signaler, som er viden om, hvordan hund og kat via kropsproget viser, at de ikke er truende, men tværimod gerne vil undgå en konflikt. Begge arter vil som udgangspunkt altid helst undgå konflikter, selvom de er så forskellige.

Forbrug Find en ven til din kat

Hunde og katte reagerer meget forskellligt i fremmede miljøer. Hunden, som er et flokdyr, knytter sig hurtigt til sin ejer. Noget anderledes kan det være for katten, som i princippet kan jage og oftest lever alene. Katten skal ikke blot knytte sig til den nye ejer, den skal lære et helt nyt miljø at kende, og oveni et dyr af en anden art. Hvis du starter med at lade dyrene mødes i en afgrænset del af huset, bliver det nemmere for dig at føre de to arter sammen.

Ved at give katten et rum, hvor den kan vende tilbage til igen og igen, skaber du større tryghed og tilvænning til det nye miljø. Katte markerer sine omgivelser ved at stryge sine mundvige til alle tænkelige hjørner og kanter i rummet. Alt, som katten synes er værd at huske - dette inkluderer senere dig og dernæst måske hunden. Det er dufte, som katten husker, og ikke selve tingenes udseende.

Overvejer du at få en hund nummer to eller tre? Så sæt dig ind i både din nuværende og din nye hunds behov og temperament, så det bliver en god beslutning for både dig og hundene. (Foto: Colourbox) Forbrug En hund eller flere hunde?

Sørg for, at katten kan gå op i højden. Her får den et bedre overblik over situationen, og det er vigtigt for, at den føler sig tryg. Hvis din kat er udekat, er det især vigtigt at knytte tætte bånd, da den ellers nemmere vil finde et andet sted at bo, hvis den finder situationen i hjemmet totalt håbløst.

Tre gode øvelser for både hund og kat er 'øjenkontakt'. Den øvelse kan du lave med din kat for at få fokus og øget kontakt.

Øjenkontakt - se trin for trin her

Du kan også træne 'sit' for at lære din kat en rolig adfærd og som et venligt signal.

Øjenkontakt med din kat - se video her

Og en tredje god øvelse, du kan lave med din kat. er 'håndtarget', som også skaber fokus. Den kan du også bruge til at lære din kat hilse-adfærd.

Håndtarget - se trin for trin her

Det fjerde trin er 'pack-bonding'. Når hunden og katten har lært hinanden at kende indendørs og efterhånden kan færdes i fred og ro hjemme, er din næste udfordring haven. Dér 'glemmer' hunden let, at katten er en del af flokken, og katten bliver som regel jaget vildt. En adfærd som hunden desværre bliver belønnet i hver gang katten flygter - den synes, det er sjovt, når katten løber.

Katten vil efterhånden søge længere og længere væk hjemmefra og kan ende med at flytte væk. Det er vigtigt, at du sørger for, at din kat bliver så tæt på hjemmet som muligt. Det kan gøres ved at sørge for, at katten kan flygte op i højden i et træ, på taget af skuret eller carporten eller op på et hegn. Efterhånden som tiden går og den daglige kontakt øges positivt, integreres stilleøvelsen (pack-bonding), med både hund og kat sammen - i den afstand, du synes er passende. Lidt efter lidt øges hundens og kattens fællesskab, og den positive domino-effekt er igang….

Læs hvordan du kan knytte bånd her

0 kommentarer
Vis kommentarer