Kan de leve sammen?

Har du hund og overvejer at få kat? Eller er du den lykkelige ejer af en kat og ikke ved, om den kan leve med en hund? Så læs her

Hunde og katte kan sagtens leve sammen og have stor glæde af hinanden - men du kan gøre det nemmere for dem at vænne sig til hinanden. (Foto: Colourbox)
Hunde og katte kan sagtens leve sammen og have stor glæde af hinanden - men du kan gøre det nemmere for dem at vænne sig til hinanden. (Foto: Colourbox)

I stadigt flere danske hjem finder vi efterhånden både hund og kat under samme tag. I langt de fleste tilfælde nyder de to arter godt af hinandens daglige selskab. Vi oplever dog et stigende antal tilfælde, hvor de to naturlige fjender er kommet 'skævt' ind på hinanden allerede fra starten, eller hvor der er situationer i dagligdagen, som giver uro i hjemmet.

En klassisk situation er at hunden jagter katten, at katten lever i kælderen eller på 1. sal og ikke vil være sammen med resten af 'flokken' eller tit er aggressiv i dagligdagen. Dette er bare nogle af de mest almindelige problemer, der kan opstå, når hund og kat skal integreres under samme tag.

Hvis du har hund og gerne vil have en kat eller omvendt, kan forberedelsen før de to skal bo sammen være af altafgørende betydning for resten af deres liv. Det første, du skal overveje, er, om det overhovedet er muligt at sætte dit nuværende dyr sammen med et andet? Hvordan er din kat eller hund som individ og som race. Nogle katte og hunderacer eller blandinger har træk, som kan gøre sammenføringen vanskelig. Og endnu vanskeligere kan det blive, hvis dit dyr slet ikke er præget på eller socialiseret til andre dyr fra hvalp/killing. Det betyder slet ikke, at det umuligt at føre hund og kat sammen på et senere stadie - men det gør sikkert processen vanskeligere.

Læs mere omkring kattes racer og adfærd her

Kig først og fremmest på din hund eller kat som individ, hvordan er dens sind? Er den blid, venlig og generelt rolig i hverdagen og med andre mennesker og dyr? Så er der større chance for succes. Har du eksempelvis en meget ivrig og fysisk 'voldsom' hund, eller en udpræget jagthund, som 'har haft fornøjelsen' af at jage naboens kat, eller en kat der har haft gode erfaringer med sætte sine kløer i nabo-hundens snude - ja, så vil der naturligvis være mindre chance for succes. Eller i hvert fald vil det kræve mere arbejde.

Læs mere omkring hundes racer og adfærd her

Din chance for succes med en positiv sammenføring vil øges markant med en serie gode råd, som vi har delt op i fire trin. De første to trin følger nedenfor i dagens artikel, mens vi har gemt de sidste to trin til artiklen, der følger i morgen.

Det første trin er forberedelse
Du kan forberede din nuværende hund eller kat på en udvidelse af familien ved at introducere det nye medlems duft. På samme måde, som man introducerer en lille ny baby i familien for hunden derhjemme med en trøje eller lignende, der dufter af barnet. Her bliver duftene fra trøjen undersøgt og snuset igennem, og duften bliver mere genkendelig, når babyen kommer hjem. Har du mulighed for det, så kan en klud eller tæppe med duften af det nye flokmedlem være en god start.

Overvejer du at få en hund nummer to eller tre? Så sæt dig ind i både din nuværende og din nye hunds behov og temperament, så det bliver en god beslutning for både dig og hundene. (Foto: Colourbox) Forbrug En hund eller flere hunde?

Inden hunden eller katten ankommer, er det også en god ide at sørge for, at din hund eller kat derhjemme er godt stimuleret, både fysisk og mentalt. Hvis du har en hund og venter en kat, så sørg for at din hund er godt luftet og mentalt træt via træning, problemløsningsopgaver eller søgeøvelser i flere dage op til familiesammenføjningen. Det er vigtigt, at hunden ikke har en masse overskudsenergi, som den kan rette mod katten.

Hvis du venter en kat, er det en god idé at vælge et rum, som er møbleret og med vinduer (for eksempel et gæsteværelse), hvor katten kan have en sikker base, og som kan afspærres med babylåge, så katten og hunden kan få visuel kontakt uden at kunne skade hinanden. Venter du en hund, kan det være svært at afgrænse kattens bevægelsesområde, men en god hjælp til katten er at sørge for, at den har kradsetræ, hvor den har mulighed for at søge tilflugt i højden. Katte føler tryghed, når de er placeret højt, og hunden vil ikke få mulighed for at jage den.

Forbrug Find en ven til din kat

Det næste trin er positiv kontakt
Når hunden og katten har fået et positiv førstehåndsindtryk, kan man langsomt i små trin udvide kattens areal. Det er vigtigt, at katten har mulighed for at trække sig tilbage til sit eget rum og styre processen. Hunden kan med fordel holdes i et andet rum eller periodevis i snor, mens katten udforsker sit nye miljø. Fortsæt med dette trin, indtil der er ro på både hund og kat, og de føler sig mere trygge og sikre, når den anden er i nærheden. Beløn dem begge for rolig adfærd under hele processen.

Hvis du glemmer at forberede de første møder mellem dyrene, kan det få ret uheldige konsekvenser. Hvis dyrene ikke er blevet forberedt, vil det udløse processen 'freeze - flight - fight' hos dyrene, der betyder, at de vil vælge mellem de tre måder at reagere på en konflikt; ved at fryse (står helt stille), flygte eller angribe. Det kan samtidig være begyndelsen på en negativ spiral, hvor hundens og kattens forhold til hinanden kun bliver dårligere. Med professionel hjælp kan den negative spiral standses, og en god relation kan langsomt opbygges.

Det bedste resultat opnår du ved at komme godt fra start og derigennem skabe en positiv domino-effekt igennem hele processen.

Få flere gode råd i morgen om sammensætning af hund og kat

0 kommentarer
Vis kommentarer