Det siger hunden og katten

Hvorfor hører hunden ikke efter, og hvorfor tisser katten ved siden af kattebakken? Lær at forstå dit kæledyr og få tips og tricks til træningen med ekstrabladet.dk's eksperter Michelle Garnier og Betina Sabinsky

Det kan være noget af en udfordring at få hund eller kat i familien. Har man begge dele, er der ekstra god grund til at følge med i ekstrabladet.dk's artikelserie om hund og kat.
Det kan være noget af en udfordring at få hund eller kat i familien. Har man begge dele, er der ekstra god grund til at følge med i ekstrabladet.dk's artikelserie om hund og kat.

Er du en af dem, der ikke forstår, hvorfor din hund altid trækker afsted i snoren og ikke hører efter? Eller hvorfor katten pludselig sætter en klo i armen, lige når I hygger allerbedst med kæl? Så kan du få både forklaringen på, hvorfor dyrene gør, som de gør, og nogle gode træningstips til at ændre deres uheldige opførsel i ekstrabladet.dk's nye artikelserie.

Fremover vil vores to eksperter, katteadfærdsrådgiver Michelle Garnier og hundeadfærdsbehandler Betina Sabinsky, på skift hver uge give gode råd til katteejere og hundeejere til at få det bedste ud af samværet med deres dyr. Og i samarbejde har de to også gode råd til dig, der har både hund og kat, og de to lever som...ja, hund og kat.

(Foto: Colourbox) Forbrug Dyrenes fascinerende sanser

Misforstået hundeliv
Både Michelle og Betina har hele deres liv haft med dyr at gøre, og de er begge uddannede som professionelle adfærdsekperter og rådgivere. Og opgaven med at rådgive og oplyse dyreejere om, hvad det er, de bor sammen med, er stor. De to er enige om, at det er manglende viden, der oftest er årsagen, når hunde og katte bliver 'problemdyr'.

- I mange situationer, hvor dyrene ikke opfører sig, som vi gerne vil have, skyldes det kommunikationsproblemer. Ejerne mangler forståelse for hundens læring og udvikling. Desværre er der stadig mange der tror på 'lederskabet' som en udøvende diktatorisk opdragelsesform. Det er en af mine kæpheste at få vendt denne holdning og få bygget broer mellem dyr og mennesker i stedet for ødelægge dem, siger Betina Sabinsky efter flere års erfaring med hunde og deres ejere.

Sankt bernhardshunde er fortrinlige redningshunde, især i sne. Men mange andre racer udmærker sig også i deres evne til at finde forsvundne mennesker. (Arkivfoto: Brian Askvig) Forbrug Trænet til at redde menneskeliv

Michelle Garnier oplever i sit arbejde med med katte og katteejere samme problem:

- Der handler om misforståelser. Mennesker generelt er ikke ret god til at forstå kattens sprog. De ved ikke, at katten er et meget sensitivt dyr, som bruger hele sin krop og sine sanser for at kommunikere. Mange mennesker tror desuden, at en kat kan nøjes med lidt mad, vand og en kattebakke. De glemmer, at de har taget et levende væsen til sig, der har nogle behov som skal dækkes: Et rovdyr i miniatureudgave, der har brug for social kontakt. Et intelligent dyr der har brug for at bruge sine talenter, forklarer hun.

Det er ikke kun katte og hunde, der kan trænes til at gøre, hvad deres ejere ønsker. Selv guldfisk kan med klikkertræning lære at lave kunster (Foto: Colourbox). Forbrug Velopdragne dyr med et klik

Lær at tale samme sprog
Men de er begge af den overbevisning, at der kan rettes op på de mange fejlfortolkninger og misforståelser mellem to- og firbenede.

- Mange mennesker - også katteejere - tror, at katten er sin egen, og at en adfærdsændring ikke kan lade sig gøre. Men det er forkert. Man kan træne en kat, ligesom man kan træne en hund, men deres adfærd er forskellig, og man skal forstå kattens natur og adfærd, før man kan kommunikere med den, siger Michelle Garnier.

Kennel Leodania opdrætter leonbergere, der bruges som terapihunde til at gøre livet lettere for folk med psykiske problemer. Andre racer kan også bruges som terapihunde, det vigtigste er, at hunden har et godt sind. (Arkivfoto) Forbrug Dyr - terapi for sjælen

- Vi kan med vores viden være mellemled mellem dyr og menneske og få dem til at forstå og respektere hinanden. At få en gensidig kommunikation der er til glæde for begge parter. Det er her, vi bliver nødt til at starte - ellers sker der ingen ændring, hverken hos menneskerne eller dyrene, siger Betina Sabinsky.

Internaterne bugner af herreløse katte og killinger. Men der er stor forskel fra kommune til kommune, om kattene får hjælp, aflives eller  blot overlades til sig selv. (Foto: Jesper Stormly Hansen) Forbrug Hvem hjælper de herreløse katte?

Læs med fra i morgen og få hver torsdag og fredag gode råd til livet med hund og kat.

0 kommentarer
Vis kommentarer