Katten - barnets bedste ven

Med enkle råd og tålmodighed kan dit barn blive bedste ven med din kat - det er ikke så svært

Børn og katte kan bive rigtig gode venner - men det kræver en ansvarlig voksen. (Foto: Colourbox)
Børn og katte kan bive rigtig gode venner - men det kræver en ansvarlig voksen. (Foto: Colourbox)

Alle katte har både kløer og tænder, og det betyder, at man som barn - og i øvrigt også som voksen - kan risikere at blive bidt eller revet. Katte river som regel kun, hvis de bliver behandlet forkert, og derfor er det vigtigt at lære sine børn at omgås katte på den rigtige måde.

Katte er forskellige fra hinanden, og det samme gælder børn. Nogle børn er af naturen gode til katte, og nogle katte er enormt glade for børn, mens andre er bange for dem. For de fleste børn betyder det, at forældrene skal være med, når barnet skal lære katten at kende. Der drejer det sig om katten som dyr og individ. Ansvar og respekt skal tages og gives fra menneskenes side, det er ikke kattens ansvar.

Kom tæt på din kat

I denne uge, hvor de fleste forældre og børn holder vinterferie, er der god mulighed for enten at lære katten at kende eller at gøre noget for at give kontakten mellem børn og familiens katte en ekstra dimension - under forældrenes kærlige opsyn.

Stille børn er kattens venner
Katte finder gerne børn, som er stille, ikke taler højt og meget og ikke bevæger sig hurtigt, mere interessante, fordi de ubevidst bruger dæmpende signaler. Katten føler sig mest tryg, hvis barnet holder hovedet bøjet og kroppen drejet væk og blinker langsomt med øjnene. Det er også positivt for katten, hvis barnet ikke bevæger sig meget eller hurtigt, eller sidder på gulvet og er optaget af noget helt anden end katten. I den situation er det ikke ualmindeligt, at katten opsøger barnet helt af sig selv og bliver interesseret i, hvad barnet laver. Der opleves i den situation, at barnet og katten 'leger'.

Kattens til dårlige vaner

Børn, som absolut vil i kontakt med katten, løber efter den og vil røre ved den, oplever til gengæld at katten flygter eller langer en klo ud. De hurtige abrupte bevægelser bliver for meget for katten, og den må sige fra. Er situationen nået dertil, hjælper det ikke at skælde ud på katten, det giver både kat og barn en dårlig oplevelse, og ingen af dem lærer noget af situationen.

Men der er en middelvej, som kan være til glæde for både barn og kat. En god start for små børn i femårsalderen er at få dem til at give mad og vand til katten. Man kan få dem til at fylde en aktivitetsbold med tørfoder eller andet aktivitetslegetøj. Det er ofte noget, som tiltrækker kattens interesse, især hvis man vælger noget ekstra spændende mad eller legetøj. Og det er altid muligt at give barnet en lang pind med fjer på, så det ikke lærer at bruge sine fingre eller hænder til leg.

Nær kontakt mellem dit barn og din kat skal altid være under opsyn. Du kan som forælder lære dit barn at holde hånden stille og åben, så katten kan snuse til den. Nogle katte hilser ved at stryge hovedet mod den lille hånd.

Lad barnet træne med katten
Er det større børn, der forstår, at de ikke skal bevæge sig for hurtigt, kan de skabe bånd med katten ved at lege med den. Kender katten sit navn, kan dette trænes med barnet. Ligesom sit kan trænes, og dit barn kan være med til træningen. Øvelsen gælder om at vente på, at katten sætter sig af sig selv. Når det sker, siger barnet 'dygtig' og giver en godbid. En anden øvelse kan være, at barnet får lov til at bestemme, hvilken adfærd det vil forstærkes, sit, dæk, ligge, gå rundt, kigge op osv. Det er en god øvelse både for barnet og for katten - en øvelse i både tålmodighed og fokus for begge parter.

Gør din kat artig med få tricks

En grydeske kan være nok legetøj til legen mellem barn og kat. Lige så snart katten rører skeen med sin næse, siger barnet 'dygtig' og giver en godbid. På den måde kan de to bevæge sig rundt i rummet.

At se tv med sin kat er bestemt også en god idé. Mange katte elsker at ligge i sofaen, og har man tændt for Disneysjov eller andet spændende for børnene, er der gode chancer for at kontaktet opstår helt af sig selv. Og det kan resultere i et mangeårigt kærligt og sundt venskab.