Gør din kat artig med få tricks

Du kan få en kat, der laver ballade, hvis du ikke aktiverer den godt nok - få gode råd her til, hvordan du får en glad og tilfreds - og artig - kat

Katte har brug for aktivering og stimulering. Læs herunder og få gode råd til, hvordan du holder din kat glad og tilfreds. (Foto: Jan Grarup)
Katte har brug for aktivering og stimulering. Læs herunder og få gode råd til, hvordan du holder din kat glad og tilfreds. (Foto: Jan Grarup)

Det er ganske dejligt at få serveret mad hele dagen og sove resten af tiden. Desværre bliver det også kedeligt i længden. Især når man er et intelligent dyr med en stærk krop og derfor har brug for at få afløb for en masse energi. Den ophobede energi kan så blive brugt til noget upassende, som for eksempel at hive potteplanter på gulvet, rive sofaen i laser og ellers sætte et par klør hist og pist. Listen er lang over unoder, som katte viser deres ejere, hvis de keder sig gennem længere tid.

Kattens adfærd viser dig det, den ikke kan sige. Heldigvis er der mange gode, sjove og ikke-tidskrævende ting, dukan gøre for, at din kat ikke keder sig. Dagligdagen bliver både sjovere og gladere - også for katten.

Kattens til dårlige vaner

Den fysiske del af aktiveringen skal katten have hjælp til. Du kan skabe et miljø, som indeholder variationer, små overraskelser og fornyelser, så katten synes, at hjemmet bliver ved med at være spændende. En skuffe åbnes i ny og næ, et møbel omplaceres, en papkasse tages hjem til undersøgelse og smides ud igen, legetøjet tages væk fra katten og gives på skift i stedet for at være tilgængeligt hele tiden.

Katten bruger sine sanser som stimulering, duftene er meget vigtige - vigtigere end synet - og derfor er alt, som indeholder dufte tiltrækkende for katten. Katten har desuden en rigtig god hørelse - bedre end den vi har. Musik er meget interessant for dem og kan bestemt bruges som stimulering, ligesom i øvrigt tv er for nogle katte - men ikke alle.

Lær at forstå din kat

Den fysiske stimulering kan endda kobles med den mentale stimulering. Slut med maden i skålen på køkkengulvet - nu skal der arbejdes for føden. Det er sundere og sjovere for din kat og ganske enkelt for dig. Køb et par aktivitetsbolde eller noget aktivitetslegetøj (helst i træ) til hund og brug dem til din kat. Tag en æggebakke og lad katten fiske tørfoder op af den, put eventuelt noget legetøj oveni maden eller put put legetøj i æggebakken, efter maden har ligget der - det aktiverer din kats lugtesans.

Del kattens mad i mange portioner - på den måde kan du også kontrollere, hvor meget din kat spiser. Fodrer du med tørfoder, skal din kat have 10 procent af sin vægt om dagen, fodrer du med vådfoder, skal den have noget mere, da vådfoder indeholder en hel del vand. Du kan også overveje en kombination af våd- og tørfoder. Gem mad forskellige steder og skift stederne ud hver dag. Kattene skal have variationer.

Få flere tips til at stimulere kattens sanser her

Den sociale stimulering er også en vigtig del, især i de første måneder af kattens liv, men den skal trænes hele livet. Derfor er det en god ting at have gæster regelmæssigt; både børn, unge og ældre, kvinder og mænd. Nogle ejere holder 'nussedage' for deres katte, så de får kontakt med forskellige mennesker. Det er en god stimulering, der mætter katten for dufte, farver og lyd.

Som katteejer er det vigtigt at få en tæt forbindelse med sin kat. Det er især én øvelse, som jeg anbefaler: Øjenkontakt-øvelsen. Den bidrager til, at du knytter bånd med din kat og får disse privilegierede øjeblikke, hvor fokus er på det du laver her og nu - og så tilmed med din kat.

Nogle katte elsker fysisk kontakt, børstning kan blive til en fest eller enkle massage-bevægelser kan være gode måder at knytte bånd på. Og har du en indekat, kan du overveje at gå tur med katten i selen.

Læs mere om, hvordan du laver øjenkontakt-øelsen med din kat

Resultatet af disse få anstrengelser er, at katten får brugt sig selv, er mere glad og på længere sigt holder figuren.