Typisk katten!

Der er tre ting, du skal vide om din kat, hvis du skal træne den med succes. Læs her hvilke

Katte er stædige, men det er ikke umuligt at træne dem. Faktisk langt fra - man skal bare sætte sig ind i kattens adfærd. (Foto: Colourbox)
Katte er stædige, men det er ikke umuligt at træne dem. Faktisk langt fra - man skal bare sætte sig ind i kattens adfærd. (Foto: Colourbox)

Den anerkendte adfærdsbiolog Karen Pryor beskriver i sin bog 'Klikkertræning af katte' en historie, som mange katteejere vil nikke anerkendende til. Hun havde brugt aftenen til at træne hunden og lære den nye tricks. Katten havde ligget i lænestolen i samme rum uden at virke synderligt interesseret i det, der foregik ved siden af den. Men i samme øjelik, hun var færdig med at træne hunden og gav den signal 'fri', hoppede katten ned, lavede hele serien - fejlfrit - og til sidst ventede selvsikkert på at få sin belønning: Godbidder og ros.

Katteejeren vil sige: Typisk katten! Ja, og denne lille historie viser flere ting:

Søde ser de ud, men hvis du ikke er bevidst om, hvordan du træner din kat og giver den gode  vaner, kan den blive svær at leve sammen med. (Foto: Colourbox) Forbrug Kattens til dårlige vaner

Katte lærer ved at observere, ligesom andre arter som aber og i øvrigt også mennesker gør. Det er derfor, at katten kan åbne og lukke døre, åbne døren til det sted, hvor du har kattemaden, afbryde telefonsamtaler osv. Den har observeret dig og regnet, ud hvordan du gør og efterligner dig - bare på kattemaner.

To andre ting, som kendetegner katten, er: Motivation og stædighed.

Er motivationen hos katten stærk, kan den drive interessen og dermed viljen langt. Bruger du din kats yndlingsgodbidder, når du træner den, vil du opleve, at den viser meget støre interesse for at træne, end hvis du kommer med et par kedelige tørfoderpiller. Karen Pryors kat havde som motivation, at den så at hunden få en masse godbidder og en masse ros. Den havde forstået win-win situationen: Du gør det, som ejeren gerne vil, ergo får du det, du vil: Godbidder og ros. Derfor skal du, når du træner din kat, gør dig umage for at finde ud af, hvad din kat allerbedst kan lide: Godbidder eller små stykker rejer, at lege med noget særligt legetøj (eller med dig) eller ros (kæl). Disse tre ting er de hyppigist brugte redskaber for at få dyr til at træne og dermed blive stimuleret. Dette gælder især for indekatte, der har brug for aktivering.

Katte er intelligente dyr, der skal have stillet deres behov. Som katteejer bør man kende deres adfærd, så undgår man adfærdsproblemer. (Foto: Colourbox) Forbrug Lær at forstå din kat

Stædighed har forskere fundet ud af er et vigtig element hos nogle dyrearter - heriblandt katten, ræven og ulven. Har katten sat sig for, at den vil åbne en bestemt dør, eller at den absolut vil gå på køkkenbordet, er det enormt svært at gøre noget ved. Det er nok derfor, at mange katteejere siger: En kat kan ikke trænes! De ved, hvor svært det er at få katten til at gøre noget andet end det, den vil, For katten er stædig.

Straf fungerer ikke til katte, og i det værste tilfælde vil din kat blive bange og miste tillid til dig. Og apropos køkkenbord er det der, at du skal finde den gode motivation for din kat til at blive på gulvet. Det er svært, for katten vil helst være oppe i højden for at danne sig et godt overblik. Og så er der tit lækre ting på køkkenbordet, og det tiltrækker din kat. Vil du sørge for, at katten ikke er på bordet, når du laver mad, så luk døren, når du laver mad og sørg for, at katten ikke er sulten, når du skal i gang med aftensmaden.

De er søde og skønne, men tænk dig om, før du køber kat. Katte kan leve mellem 15 og 20 år, så du skal tænke mange år ud i tiden, når du vælger kat. Forbrug Det skal du vide, når du køber kat

Katte kan godt trænes, det kan alle dyrearter. Hver gang du ser en kat i en film, en reklame osv., er den blevet trænet både til det fremmede miljø og til at udføre de forskellige scener. Det gælder for eksempel for kattene, der er med i tv-serien Lykke.

Summa Summarum. Har du tænkt dig at træne din kat, er der flere ting, du skal finde ud af:

Hvad er kattens motivation: Mad, leg eller ros? Hvad skal jeg træne? Og hvordan gør jeg det?

Få inspiration til træning og fremgangsmåde her

Har du ikke mod på at træne med din kat, men gerne vil aktivere den, så få gode råd her

0 kommentarer
Vis kommentarer