Kattens til dårlige vaner

Springer din kat op på bordet, eller river den i dine fingre, når I leger? Få gode råd til, hvordan du tackler din kats uønskede adfærd her

Søde ser de ud, men hvis du ikke er bevidst om, hvordan du træner din kat og giver den gode vaner, kan den blive svær at leve sammen med. (Foto: Colourbox)
Søde ser de ud, men hvis du ikke er bevidst om, hvordan du træner din kat og giver den gode vaner, kan den blive svær at leve sammen med. (Foto: Colourbox)

Det skulle være nemmere at have en kat end en hund. Den skal ikke luftes ud og kan klare de fleste ting (herunder stimulering og aktivering) selv. De ting, den behøver, er i grove træk mad, vand og en kattebakke hører jeg ofte. Men men...

Katten er et rovdyr, og den er lærenem. Har du opdraget din kat forkert, skal du bruge mange kræfter på at ændre uvaner til gode vaner. Her er nogle temaer til eftertanke.

 • Katten skal lære, at dine fingre og dine tæer ikke er legetøj. Det kan være fristende at lege på den måde, mens katten er lille, men efterhånden som den bliver større og stærkere, går det sjove af - i hvert fald for mennesket, der lægger fingre til. 8 ud af 9 gange, hvor jeg hører, at katten angriber tæer/ankler eller fingre, er det fordi, ejeren har leget med katten på den måde.
 • Har du ikke lyst til, at din kat kommer i din seng eller i dit soveværelse, skal det læres fra den første nat. Ellers kan den ikke forstå, at den ikke må opholde sig der mere. Og der er ingen grund til at gøre sig selv allergisk eller intolerant overfor kattens spyt eller skæl ved at udsætte sine slimhinder for for meget.
 • Hvordan skal mad- og vandskåle være? En hurtig tur i forretningerne er desværre ret frustrerede, hvis man tænker som en kat. Knurhår skal kunne være i skålen, da de er vældige sensitive og fortæller din kat, om der er plads nok i bredde og højde. Vælg en stor og oval skål til at spise af - og det samme gælder for vandskålen.

 • Har du flere katte og vil undgå konflikter ved madtiden, må du placere madskålene forskellige steder - minimum to meters afstand fra hinanden, så vil du undgå terrritorial adfærd og dermed agressivitet ved maden.
 • Siger du nej til katten, når den gør noget forkert, skal du også huske at sige ja, når den gør det rigtige. Hvis katten kun får skældud og aldrig ros, kan den ikke vide, hvornår den gør det rigtige. Den vil gå rundt og tro, at den stadig gør noget forkert. Det skaber usikkerhed hos katten og skader forholdet mellem dig og din kat. Det er enormt vigtigt, hvornår du siger ordene ja/nej, og du kan overveje, om det ikke er nemmere at fjerne årsager til adfærden i stedet for at skulle bruge skælde din kat ud. På den må undgår du også at forstærke den uønskede adfærd.
 • Har du flere katte, er det altid den ældste, du bør hilse på først, give mad først, osv.
 • Mange katteejere giver deres katte tørfoder. Hvad vil du selv sige til det i sted for en saftig bøf, hvis du var en ægte kødæder, som katten er? Variation tak, siger katten. Lad den bruge sine sanser og brug mad som mental stimulering.
 • Vil katten ikke spise? Katte er normalt ikke kræsne, men kan have kvalme eller svært ved at dufte mad, hvis den er for kold for eksempel. Aktivitetsbolde er supergode til tørfoder. Katten spiser, hvad der svarer til en mus eller en lille fugle ad gangen og skal derfor have mange små måltider om dagen. Så gem mad på steder, som er hensigtsmæssige og lad katten selv finde den
 • Del maden i flere portioner og sæt skålene forskellige steder i hjemmet, så katten bliver nødt til at arbejde for at finde den. Ved at arbejde for at finde sin mad får katten god fysisk og mental stimulering. Desuden bruger den en del kalorier, og det er en nem måde at aktivere en lidt for rund kat.
 • Katten hopper op på køkkenbordet. Skal den have skæld ud? Nej. Den skal motiveres positivt til at være på køkkengulvet, og den skal lære at gå op og ned på signal i stedet for. Du kan evt. brug en targetpind.

Kattens gode manerer starter hos dig.

Læs om kattens dæmpende signaler her