Det høres ofte, at katte generelt har en høj smertetærskel og vil gøre meget for at skjule smerter eller sygdom. I naturen overlever kun de stærkeste individer, og at vise svaghed betyder døden. Derfor sker det ofte, at katten går med smerter eller sygdom i lang tid, inden det bliver optaget. Det er nemlig langt fra altid nemt at aflæse kattens adfærd og vide, hvorfor den gør, som den gør.
Otte ud af ti adfærdsændringer hos katte skyldes smerter eller sygdom, derfor er det meget vigtigt for en adfærdterapeut at vide, om katten lider er smerter eller sygdom, inden der arbejdes med adfærd.
Mere end 50 procent af alle katte har problemer med deres tænder. Og at få tjekket katten hos din egen dyrlæge er ikke nødvendigvis godt nok. Men der findes specialdyrlæger, der har stor ekspertise i tandsygdomme, som du kan tage din kat med til.
Læs mere om katte og tandproblemer her
Piber katten, når den går på kattebakken, skal den til dyrlægen med det samme! Hankattens urinrør er i modsætning til hunkattens ganske snævert. Hankatte bliver derfor oftere ramt af urinsten, som både er smertefuldt og dødsensfarlig for katten. Katten får mest væske via kosten, den drikker ikke nødvendigvis meget vand. Kosten er derfor et vigtigt element i forhold til kattens helbred og dermed også dens adfærd.
Har katten nedsat appetit, bør du også gå til dyrlægen med den, og det samme gælder, hvis den ikke vil have kontakt og trækker sig tilbage, hvis den normalt er kælen og kontaktsøgende. Dyr kan godt været nedtrykt, men det bør først undersøges, om den ændrede adfærd skyldes sygdom eller smerter. Ligesom de mest almindelige adfærdsproblemer som urenlighed og agressivitet ofte skyldes fysiske problemer lige så vel som stress, understimulering eller andet.
Vigtigst er det som katteejer at have 'antennerne ude' og være opmærksom, når kattens adfærd pludselig eller over tid afviger fra dens almindelige adfærd. Forbyggelse er bedre og billigere end behandling. At sørge for den rette kost og et årligt besøg af en fysioterapeut ud over de faste tjek hos dyrlægen er at gøre både dig selv og din kat en tjeneste.
VIND BILLETTER TIL KATTEFOREDRAG MED MICHELLE GARNIER
Svar på disse fire spørgsmål og send dit svar på mail herså er du med i lodtrækningen om 10 x fribilletter til Michelle Garniers foredrag 'Katten og kattens verden' d. 1. februar i Greve Borgerhus.
Hvor lang tid varer graviditet hos en hunkat?
Kan killinger se og høre når de bliver født?
Hvor gammel skal killingerne være før de må videreformidles i følge loven?
Hvor mange tæer har en polydaktilkat?
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.