Drop levende gaver under træet

Dyr er ikke ting, og det er en rigtig dårlig ide at give levende dyr i julegave - læs her hvorfor

Hvert år bliver søde hvalpe, killinger og andre smådyr givet i julegave - de fleste sikkert i god mening. Men få måneder senere bliver mange af de søde dyreunger til uønskede kæledyr og ender deres dage hos dyrlægen. (Foto: Colourbox)
Hvert år bliver søde hvalpe, killinger og andre smådyr givet i julegave - de fleste sikkert i god mening. Men få måneder senere bliver mange af de søde dyreunger til uønskede kæledyr og ender deres dage hos dyrlægen. (Foto: Colourbox)

Lørdag formiddag kunne man som dyreelsker nemt få krydderbollen galt i halsen. Journalist og forfatter Majse Njor (der har skrevet en bog om sin egen lille hund) udtalte i 'Mads og monopolet', at hun gerne gjorde sig til fortaler for, at alle dyr der hæmmede eller begrænsede ejerne i deres muligheder for at tage i byen, på lange ferier eller andet, skulle aflives…

Med den bemærkning gjorde hun sig til ambassadør for en holdning, som desværre deles af mange mennesker, vores oplysningstid til trods. Majse sidestiller med den bemærkning dyr med sølvtøj, som Jens Olaf Jersild var så venlig at konstatere. Som adfærdsterapeuter med kendskab til dyr kan vi kun tilslutte os Jens Olafs kloge ord om, at man da ikke kan lave en sådan sammenligning.

Det er endnu ikke lykkedes naturvidenskaben at bevise eksistensen af en sjæl hos dyr - men det samme gælder altså for mennesker.

Det kan være noget af en udfordring at få hund eller kat i familien. Har man begge dele, er der ekstra god grund til at følge med i ekstrabladet.dk's artikelserie om hund og kat. Forbrug Det siger hunden og katten

Et helt naturligt spørgsmål melder sig på banen i direkte forlængelse af Majses kontroversielle statement - Hvem har valgt hvem i det 'tvangsægteskab', som altid er starten i et dyr/ejer-forhold? I langt de fleste tilfælde er det heldigvis et kærligt og ansvarligt individ eller familie, som har truffet valget på dyrets vegne, og som samtidig har truffet et aktivt tilvalg med tilhørende glæder og ansvar.

Netop dette valg er en vigtig forudsætning for, at det skal blive et lykkeligt forhold mellem dyr og ejer. Og det lykkelige og velovervejede forhold er ikke foreneligt med at give et kæledyr væk i julegave. Heller ikke selv om det sker i den bedste mening.

Et dyr er ikke en grim lysestage, som man bare kan gemme væk bagest i et skab, hvis man ikke bryder sig om den. Det er et levende væsen. Hvis ikke den glade giver og modtageren ligefrem har valgt kæledyret sammen, er det ikke en brugbar start for nogen af parterne, og det kan få alvorlige konsekvenser - især for dyret.

Det er på tide at komme i gang med nytårstræningen, hvis din hund skal kunne føle sig tryg nytårsaften. (Foto: Flikr) Forbrug Gør din hund klar til nytår

Det hjælper ikke på den uheldige situation, at giveren har forsøgt at lave det perfekte match for dyr og ny ejer, for det handler dybest set om meget personlige valg. Det er umuligt på andres vegne at vælge lige netop det dyr, som ejeren selv ville have valgt. Det handler om kemi.

Giv derfor aldrig et dyr i julegave.

Når det er slået fast med syvtommersøm, kan juleferien sagtens bruges til at anskaffe sig selv og/eller sin familie et ønsket kæledyr. Så længe det er en beslutning, som alle de ansvarlige parter er enige om.

Nogle katte er bare cool og bliver ikke bange, når det hele knalder nytårsaften. Andre bliver  skrækslagne over de høje lyde og lugten af røg. (Foto: Colourbox) Forbrug For katten ... nu er det snart nytår igen!

Før et så vigtigt valg træffes, har det fornuftige og ansvarlige menneske selvfølgelig lavet sin egen analyse af fordele (glæder) og ulemper (afsavn). Det betyder ikke i alle tilfælde, at analysen holder stik. Man kan aldrig forudse fremtiden, og forudsætningerne for beslutningen kan pludselig ændres. Så må man beslutte om. Det bør dog aldrig betyde, at man ikke lever op til sit ansvar for det dyr, man selv har anskaffet sig. Man har altid en naturlig forpligtelse til at forsøge at videreformidle sit 'familiemedlem' på bedst mulige måde (f.eks. på et internat), i stedet for at vælge den 'nemme' løsning og gå den sidste tur til dyrlægen.

Ansvaret er vores, ikke dyrenes.

Hvad mener du om at give dyr i julegave og om, hvor stort et ansvar, der følger med at få et dyr? Skriv din kommentar under artiklen og debatter med Bettina og Michelle.

0 kommentarer
Vis kommentarer