For katten ... nu er det snart nytår igen!

Fyrværkerier og katte? Hvordan passer det sammen?

Nogle katte er bare cool og bliver ikke bange, når det hele knalder nytårsaften. Andre bliver  skrækslagne over de høje lyde og lugten af røg. (Foto: Colourbox)
Nogle katte er bare cool og bliver ikke bange, når det hele knalder nytårsaften. Andre bliver skrækslagne over de høje lyde og lugten af røg. (Foto: Colourbox)

Det skal faktisk komme an på en prøve. Mange katte reagerer interesseret på de mange farverige raketter, som udspiller sig bag vinduet. Mange andre har en adfærd, der tyder på stor angst.

Det er altid bedre at forebygge end at kurere. Derfor kan der lægges op til forskellige tiltag.

1. Folk fyrer af fra 1. december til ca. 5. januar. Katten bør i den periode være hjemme om aftenen og natten, så der er ikke er risiko for, at den kommer til skade.

2. Nytårsaften kan du overveje at tage din kat med til et sted, hvor der ikke fyres af. Så fjerner du årsagen til den angst, din kat måske vil opleve.

3. Hvis du ved, at din kat ikke er bange for fyrværkeri og aldrig har været det, er der ingen grun dtil at sætte en masse i værk.

5. Hvis du har en killing eller kat, som du ikke har haft så længe, er det vigtigste, at du får kattens tillid og sørger for, at den altid vil forbinde dig med tryghed. Så er du personen, den altid vil søge til, når den bliver bange eller utryg. For at skabe den tillid, skal du arbejde med den øvelse som hedder øjenkontakt-øvelsen.

Det er på tide at komme i gang med nytårstræningen, hvis din hund skal kunne føle sig tryg nytårsaften. (Foto: Flikr) Forbrug Gør din hund klar til nytår

Start forberedelserne nu
I løbet af de næste fire uger kan du observere, om din kat er lydsensitiv, og om den er bange for fyrværkeri. Nogle katte er bange for små lyde, andre er ikke bange for støvsuger osv. Der findes rigtig mange grader af at være lydesensitiv.

Du kan købe en cd (hos dyrehandleren) med forskellige lyde på. ved at afspille den, mens din kat er i stuen, kan du se, hvordan den reagerer på lyde. Start med at spille cd'en på lav lyd og skru så gradvist op for hver gang, du spiller den.

Mennesker og dyr reagerer ens på ukendt frygt. Der er tre måder, man kan reagere på: Frys, flygt eller kamp. De fleste katte reagerer i den rækkefølge: Frys, flygt og kamp. Det er igen forskelle på individer, nogle katte reagerer ved at fryse, andre flygter og andre igen går hurtigt til angreb, når de bliver angste.

Tag mig med hjem! Det står næsten malet i panden på denne lille fyr. Men læs artiklen her først, så du ved, hvordan du giver din kat den bedste start på sit nye liv. (Foto: Thomas Lekfeldt) Forbrug Vil du arve en kat?

Træn din killing fri for angst
For at forebygge, at din kat bliver angst for mange ting, er det en god idé at vænne den til at høre mange forskellige lyde allerede som killing og at sørge for at det bliver en god oplevelse - hver gang!

Træningen gøres gradvis. Det betyder, at du køber cd´en med lyde og starter ganske langsomt med at afspille den for katten. Den skal næsten være lydløs de første mange gange, og du sørger for at have en masse gode ting, mad og legetøj. Du sidder med katten, mens den lytter til den. På den måde lærer katten at forbinde lydende med noget positivt.

De er søde og skønne, men tænk dig om, før du køber kat. Katte kan leve mellem 15 og 20 år, så du skal tænke mange år ud i tiden, når du vælger kat. Forbrug Det skal du vide, når du køber kat

Din opgave er at observere, hvordan din kat reagerer. Begynder den at klumpe sig sammen, kroppen er stiv, pupillerne er store og ørene begynder at vende sig mod lydkilden, så skal det trænes aktivt de næste fire uger.

Medicin fyr nytår
Hvis du har en nervøs kat, anbefaler jeg at få lavet en blanding med Bachs remedier (laves af en Bachterapeut til dyr), der skal bruges 3 uger inden jul.

På selve nytårsaften: Det skal gøres hyggeligt, og der vil jeg anbefale, at du har Rescue-dråber (dråber, der beroliger katten uden at pacificere den) i nærheden, både til dig og din kat.

Du kan vælge forskellige stategier:

Er din kat meget angst, skal den være i et rum, som er lang væk fra de mange lyde. Der placerer du kattebakken, mad og vand - alle sammen væk fra hinanden, med lidt lys, og noget musik. Den østrigske dyrlæge prof. Bubna-Littitz har komponeret musik, der egner godt til katte med angst.

Du placerer katten i et rum, som du plejer at bruge f.eks. soveværelset. Du kan have Feliway og Felifriend i stikkontakter. Det er bedst, at du er sammen med din kat uden at røre ved den eller andet. Den skal have fred og ro i dit selskab.

Når det hele starter, kan du stille og roligt, hvis den er vågnet, lege lidt med den eller lave lidt træning således at kattens opmærksomhed er på det sjove og ikke på det, som er traumatiserende. Du ignorer larmen selv, og roser den blidt.

Der er mange måder at aktivere sin hund eller kat på, uden at det koster en formue. En god måde at holde dem beskæftiget på er også at købe en hvalp til sin killing eller  en killing til sin hvalp... (Foto: Colourbox) Forbrug Lav selv legetøj til dyret

Der findes angstdæmpende medicin, som du kan få gennem din dyrlæge. I alle tilfælde er der en god idé med at have Rescue-dråber i nærhed. De kan bruges sammen med konventionel medicin og er uden bivirkninger.

Har din kat tendens til at flygte, er det en god idé at sørge for at den har et sted, hvor den kan gemme sig. Det er bedre at lade katten i fred. Katte, som føler sig presset, reagerer udad og kan udvise aggressivitet. Omdirigeret agressivitet tager tid at behandle og kræver professionel hjælp.

Bliver en kat bange, kan den finde på at urinere og defekere, det er en naturlig reaktion på angst. Det må du under ingen omstændighed straffe den for, bare ignorer det.

Er din kat angst, og du vil tage den op, anbefaler jeg, at du bruger et håndklæde, fordi den ellers efterfølgende kan forbinde dine hænder med stor angst. Kattens hjerne fungerer på den måde, at dens krop er en stor følereceptor, og respons fra hjernen til kroppen går hurtigere end dine egne respons.

(Foto: Colourbox) Forbrug Dyrenes fascinerende sanser

Dyr mærker vores følelser, er du selv bange for fyrværkerier, er det en idé at gøre noget ved det.

Jeg ønsker dig og din kat en god træning!

Læs mere om dyr på ekstrabladet.dk's kæledyrssite

0 kommentarer
Vis kommentarer