Vil du arve en kat?

Landets internater bugner med voksne katte, der mangler nye hjem. Læs her, hvad du skal tænke over, før du giver en af dem et nyt hjem

Tag mig med hjem! Det står næsten malet i panden på denne lille fyr. Men læs artiklen her først, så du ved, hvordan du giver din kat den bedste start på sit nye liv. (Foto: Thomas Lekfeldt)
Tag mig med hjem! Det står næsten malet i panden på denne lille fyr. Men læs artiklen her først, så du ved, hvordan du giver din kat den bedste start på sit nye liv. (Foto: Thomas Lekfeldt)

Ud over at der bliver aflivet mere end 20.000 raske herreløse katte hver år, bliver rigtig mange katte aflivet pg.a. adfærdsproblemer. Adfærdsproblemer der opstår på grund af sygdom (80% af kattes adfærdsproblemer kommer fra sygdomme eller smerter) eller psykiske årsager. De sidste kan man gøre noget ved. Der er også mange katte, der bliver omplaceret eller indleveret på internat. Mange katte bliver omplaceret med succes - endnu flere bliver aflivet.

De er søde og skønne, men tænk dig om, før du køber kat. Katte kan leve mellem 15 og 20 år, så du skal tænke mange år ud i tiden, når du vælger kat. Forbrug Det skal du vide, når du køber kat

Der findes også organisationer, der videreformidler killinger eller katte direkte fra deres oprindelige ejer af årsager, der intet har med katten at gøre (allergi hos ejeren, flytning e.l.). Det er også en måde at få en kat og at hjælpe en kat i nød.

Når du får katten hjem
At blive afleveret på et internat eller et fremmed miljø er for en kat en traumatiserende oplevelse. Katten er territoriel, og det betyder, at den markerer sit territorium og dermed skaber tryghed. De fleste katte bryder sig ikke om at forlade deres vante omgivelser. Bare at tage til dyrlæge er for mange katte en oplevelse, de gerne vil være forunden.

Derfor er der nogle ting, som er vigtige at vide og gøre, når du har besluttet at få en internatkat. Katten vil være mere eller mindre påvirket at sine oplevelser på internatet.

Få gode råd til, hvad du lige skal overveje, før du bestemmer dig for at udvide familien med et spindende medlem. (Foto: Jesper Stormly Hansen) Forbrug Ska' du ha' kat?

Den skal have lov til være i fred, og den vil sikkert forsvinde ind under sofaen, som det allerførste, når den ankommer i sit nye hjem. Du kan starte med at præsentere den for et rum, hvor det er varmt, blidt lys, med god mad og en kattebakke. Mad og toilet skal ikke placeres ved siden af hinanden, men så langt fra hinanden som muligt. HVis de står lige ved siden af hinanden, svarer det til, at vi som mennesker får vores mad serveret ved toilettet. Ikke en rar tanke.

Der er mange måder at aktivere sin hund eller kat på, uden at det koster en formue. En god måde at holde dem beskæftiget på er også at købe en hvalp til sin killing eller  en killing til sin hvalp... (Foto: Colourbox) Forbrug Lav selv legetøj til dyret

Katten skal have et sted at gemme sig i, og det er vigtigt, at du lægger noget hos den med dine dufte på. På den måde får den mulighed for at forbinde dig med tryghed. Disse ting bliver muligvis kattens ting, så derfor skal du måske overveje, hvilken trøje det skal være. Efterhånden kan du åbne de ørige rum, for at katten skal lære sit nye hjem at kende rum for rum.

Den er jo sød og sjov at fodre og kæle med i ferien. men hvem har ansvaret, når I rejser hjem? (Foto: AP) Forbrug Hjem fra ferie - men hvad nu med katten?

Hvordan kan du hjælpe katten til at falde til ro?
Du kan for det første sørge for, at den kender din duft og forbinder den med noget positivt som for eksempel god mad. Katten skal selv gå ud af transportkassen, og skal du bære den, anbefaler jeg at du gør det med en håndklæde. Dine hænder skal katten altid forbinde med noget rart.

Du kan bruge Feliway og Felifriend den første tid katten er hjemme. Det er en flaske, som når den sættes i stikkontakt, udskiller kunstige hormoner, der beroliger katten.

Krimi Fandt kattekillinger i container

Du kan også bruge beroligende dråber den første uge. De kan bruges hver gang katten oplevelser noget, der virker traumatiserende på den. Det kan være besøg hos dyrlægen, familiebesøg, kattepension osv. Dråberne kan blandes i kattens mad.

Læs mere om beroligende dråber til din kat her

Der findes andre produkter, men der skal du få fat i katten for give den det, og det vil medføre yderligere trauma. Katten lærer ved at associere, og det er derfor meget vigtigt, at den får gode oplevelser i sin kontakt med mennesker.

De første uger med den nye beboer
De næste dage og uger skal du med tålmodighed lære katten at kende, og lade den kende dig. I disse stille og rolige stunder knytter katten bånd til dig, og du kan benytte lejligheden til at få den til at reagere på sit navn. Der skal du bruge godbidder eller et stykke legetøj. Du siger kattens navn, og når den løfter hovedet mod dig, siger du 'dygtig' og giver den en godbid eller leger lidt med den. Efterhånden skulle den gerne løfte hovedet mere og mere mod dig og ligefrem kigge dig i øjnene.

Som det allersidste kan du vende ryggen til den og sige kattens navn. Katten skulle gerne komme til dig. Du kan også investere i et par enetimer med en adfærdsterapeut eller katterådgiver.

Har du en have, skal du vente et par måneder, inden du lader den gå ud. I den tid, hvor katten er inde, vil den registere en masse indtryk, der vil hjælpe den at finde vej hjem igen, når den får lov at løbe ude.

0 kommentarer
Vis kommentarer