Det skal du vide, når du køber kat

Beslutningen er taget! Nu skal jeg have kat! Eller skal det være en killing?

De er søde og skønne, men tænk dig om, før du køber kat. Katte kan leve mellem 15 og 20 år, så du skal tænke mange år ud i tiden, når du vælger kat.
De er søde og skønne, men tænk dig om, før du køber kat. Katte kan leve mellem 15 og 20 år, så du skal tænke mange år ud i tiden, når du vælger kat.

En killing eller en voksen kat? Bliver det en racekat eller en blanding? Hvad med at vælge med hjertet og en god portion fornuft? Det er mange år, du skal leve sammen med dit kæledyr.

Killinger er supersøde, men de bliver også voksne en dag - sådan ca. når de er 7 måneder. Det er derfor en kort periode, de er killinger, husk det. Katte skal være mindst 12 uger, før de forlader deres mor og søskende. Det er lovbefalet og efter min mening en rigtig god idé. Kattemor er på det tidspunkt ved at 'færdiggøre' sine killinger, de har lært at jage og er normalt færdige med at die.

Få gode råd til, hvad du lige skal overveje, før du bestemmer dig for at udvide familien med et spindende medlem. (Foto: Jesper Stormly Hansen) Forbrug Ska' du ha' kat?

Mellem den 3. og 7. uge eller den 4. og 8. uge gennemgår killingen 'den sensitive periode'. I den periode skal den have været i kontakt med mennesker (helst både børn, unge og voksne, ældre mænd og kvinder), katte og andre dyr mindst 40 minutter om dagen for at være socialiseret optimalt. Det er noget der kræver meget af den første ejer. Derfor er det vigtigt at sikre dig, at din killing har været i kontakt med så mange mennesker osv. som muligt.

Når den lille killing kommer hjem, skal du bruge tid med den for at den skal lære dig og dit hjem at kende. Det foregår ved at du viser din kat dit hjem et rum ad gang. Den skal vide hvor kattebakken er, hvor dens mad står osv.

Det kan være noget af en udfordring at få hund eller kat i familien. Har man begge dele, er der ekstra god grund til at følge med i ekstrabladet.dk's artikelserie om hund og kat. Forbrug Det siger hunden og katten

Kort eller lang pels, men sund og rask
Men det behøver jo ikke at være en killing, du får. Der findes også mange dejlige, voksne katte. Og ved en voksen kat er der den fordel, at sandsynligvis allerede er neutraliseret, chippet og øremærket, når du får den hjem. Om det skal være en racekat, en blanding eller en huskat er også en personlig sag. Ligesom man både kan købe en langhåret, semi-langåret eller korthåret killing. En korthåret kat behøver ikke pelspleje, men det kan meget vel være, at den semi- og langhårede kat kræver det. Pelsplejen skal trænes, mens katten er killing.

Både killinger og voksne katte kan du købe mange steder: Hos en opdrætter, på et dyreinternat (Inges kattehjem, Kattens Værn, Dyreværnet, Dyrenes Beskyttelse) eller fra venner og familie.

Der er mange måder at aktivere sin hund eller kat på, uden at det koster en formue. En god måde at holde dem beskæftiget på er også at købe en hvalp til sin killing eller  en killing til sin hvalp... (Foto: Colourbox) Forbrug Lav selv legetøj til dyret

Køber du hos en opdrætter, vil jeg anbefale at finde ud af hvilke sygdomme racen ofte har og gardere mig mod det via kontrakten. Alle racekatte er disponeret for bestemte sygdomme. Køber du en blanding eller en huskat, har du mulighed for at få et individ, som meget sandsynligt ikke er disponeret overfor så mange sygdomme som en racekatte.

Gode oplevelser er vigtige
En kat lærer ved at associere. Hver gang du giver din kat en god oplevelse, vil den lære, at den oplevelse er lig med noget godt. Hver dårlig oplevelse lærer din kat, at netop den oplevelse er lig med noget skræmmende. Det er vigtigt at vende en dårlig oplevelse hurtigt til en god oplevelse. Derfor er der en god idé at sørge for at køre i bilen, tage bussen, tage til andre mennesker og tage til dyrlægen og sørge for, at din kat oplever det som noget godt.

På plads, mis!(screenshot fra video) nationen TV: Topsmart kat kan alle hundetricks

Vil du have en racekat, skal du være klar over, at det ikke kun er det nuttede udseende du køber, men også en personlighed. Nogle racer egner sig ikke til at være alene-katte, andre kræver meget opmærksomhed, andre igen egner sig ikke til at være i lejlighed osv. Alle katte har personlighed og særlige karaktertræk. De er dyr, der har behov: Fysiske, sociale og mentale. Bliver disse behov ikke dækket, opstår stress og adfærdsproblemer.

Du kan få mere viden om samspillet mellem kat og ejer her

Der bliver aflivet mange katte om året, alene for de herreløse er tallet over 20.000. Det er vigtigt at vide, at ejeren kan gøre noget ved adfærdsproblemer. De meste almindelige er urenlighed og agressivitet. Adfærdsproblemer kan både forebygges og behandles.

Den er jo sød og sjov at fodre og kæle med i ferien. men hvem har ansvaret, når I rejser hjem? (Foto: AP) Forbrug Hjem fra ferie - men hvad nu med katten?

Lær katten sit navn
Det er bedst at få killingen/katten i en periode, hvor der ikke stress på, og hvor du har tid til den. At være efterladt 10 timer ad gangen er lang tid for et levende væsen, som er taget fra sin mor og søskende. Har du hus, og skal killingen/katten være udekat, anbefaler jeg, at du venter 3-4 uger, inden du lukker den ud første gang. Det er vigtigt, at katten er registreret med chip eller øremærke, før du lukker den ud.

Der findes to katteregistre (dansk-katteregister.dk og katteregister.dk) i Danmark. Til begge registre skal du give de nyeste oplysninger om katten, så sikrer du bedst, at du får katten hjem igen, hvis den løber væk.

Inden du lukker den ud første gang, er det også vigtigt, at katten kender sit navn. Ligesom med en hund kan du lære katten at komme, når du kalder dens navn. Navne med to stavelser og med samme type lyd egner sig bedst til katte, f.eks. Lilli.

Jo mere du kender dig selv og ved noget om katten, dens krop og adfærd, dens behov og måder at stimulere den på, jo bedre kontakt vil du få og større glæde vil du opnå. Det samme gælder for katten.

0 kommentarer
Vis kommentarer