Boligsøgende kan stadig gøre en god handel

Der er stadig afregning ved kasse et, hvis man skal sælge hus. Er prisen ikke den rigtige, går køberen videre

(Foto: Morten Langkilde)
(Foto: Morten Langkilde)

Året i gennem er huspriserne blevet sat ned, efter "til salg"-skiltet er blevet sat op i indkørslen. Prisafslaget ved handlerne har gennem 2011 været den samme - men undervejs i salgsforløbet er huse blevet billigere.

Ejendomsmæglerkæden Home har set på årets hushandler, og salgspriserne er foreløbig faldet med 6,5 procent i år. Som året er gået har boligsælgerne været nødt til at sætte prisen mere ned for at holde huset attraktivt for køberne.

- En boligsælger, der lader udbudsprisen følge markedsudviklingen, øger chancen for at få solgt. Det stabile afslag i prisen viser, at afstanden mellem køber og sælger ikke er vokset i den afsluttende forhandling, siger kommunikationschef Mads Ellegaard, Home.

Samlet er husene solgt med cirka 50.000 kroner større nedsættelse i efteråret end i 2011 som helhed. Afslagene er steget fra cirka 210.000 kroner til godt 260.000 kroner.

Sælgerne har sat husene mere ned undervejs i salget for at komme i - eller forblive i - købernes fokus. Men de skarpere udbudspriser betyder samtidig, at afslaget ved handel har holdt sig uændret i løbet af året.

Når en handel er ved at falde på plads - altså i forhandlingen mellem sælger og køber - ligger nedslaget i prisen rimeligt stabilt på omkring fem procent, viser opgørelsen.

Det svarer i kroner og ører til, at køberen presser prisen ned med godt 100.000 kroner, inden slutsedlen underskives.

I Home understreger man, at tallene er gennemsnitlige. Men de viser, at der er en klar sammenhæng mellem, hvor lang tid huset er sat til salg, og hvor stor afslaget bliver. Jo længere til-slag-tid, desto større afslag i prisen.

Fem procent af husene er handlet under 14 dage og 13 procent i løbet af den første måned. Disse boliger forhandles typisk ikke så meget ned i pris, oplyser Home.