Cykler og Grej: Spøjs frø-pedal

The Frog er en meget anderledes, men vellykket pedal fra firmaet Speedplay

Speedplay The Frog er en MTB-pedal i høj klasse til en høj pris. Pedalen har ingen fjedermekanisme, som holder skoen på plads, men er udstyret med Speedplays helt egen, patenterede låsemekanisme, som i praksis er lige så nem at bruge som eksempelvis SPD-typerne fra Shimano eller Ritchey. Pedalen fås fra cirka 1000 kr. pr. sæt inklusiv klamper til skoene
Speedplay The Frog er en MTB-pedal i høj klasse til en høj pris. Pedalen har ingen fjedermekanisme, som holder skoen på plads, men er udstyret med Speedplays helt egen, patenterede låsemekanisme, som i praksis er lige så nem at bruge som eksempelvis SPD-typerne fra Shimano eller Ritchey. Pedalen fås fra cirka 1000 kr. pr. sæt inklusiv klamper til skoene

Hvor meget vejer de? Hvad er de lavet af?

Det er den slags spørgsmål, som cykelentusiaster ofte stiller i cykelforretningen, inden de køber en ny stump, som de sagtens kan, men nødig vil undvære.

Om en pedal vejer 100 gram, 200 gram eller 300 gram, er bygget af titanium, kulfiberplast eller magnesium er altså altafgørende for MTB-entusiasten.

De platform-løse typer som Egg Beater fra Crank Brothers eller Time Atac vejer som regel mindst, men de kan også være mere besværlige at benytte - i det mindste for uerfarne MTB-kørere.

Frøen
The Frog Titanium fra pedal-producenten Speedplay er en pedal med en relativt stor platform, som dog ikke ligner en decideret free rider-pedal.

Den er samtidig en af de letteste af sin type på markedet med en vægt blot 103 gram pr. side, og er dermed tæt på at veje det samme som et par titanium-pedaler fra Crank Brothers eller carbon-pedaler fra Look.

The Frog er derimod en ren letvægter i forhold til stort set alle andre pedaler med bred platform (som man kan stå på uden at klikke i)

Den dyreste Shimano XTR M980 vejer til sammenligning 155 gram pr. styk.

Forklaringen er, at Speedplay The Frog ikke har bevægelig mekanik med vippe-arme og justerbare fjedre af stål.

Let at bruge
På trods af det, er pedalen let at træde ned i. Du får den tillidsvækkende kliklyd, som mange godt kan lide, og har en god fornemmelse af at sidde fast. Og du kan i øvrigt spænde den til, så du sidder bedre fast. Det foregår via en lille pinolskrue - i skoen.

En 20 km tur i skoven gav mig dog en enkelt overraskelse - man kan ikke vride sig ud af pedalen ved at vride foden indad, og det gav mig en enkelt væltetur. Men det er jeg overbevist om, at man vænner sig til.

De fleste pedaler har fjedermodstand, som holder foden i en bestemt position. Men The Frog er en såkaldt "free float" pedal - dvs. at skoen kan bevæge sig sideværts uden modstand.

Konklusion:

En frisk pust blandt pedaler - en pedal uden indbyrdes bevægelige dele. Det styrker konstruktionen og gør den mindre følsom overfor sne eller mudder. Let at komme ind og ud af, kræver dog en smule tilvæning.

Den dyreste, testede model står til en vejledende udsalgspris på 1899 kr. Det er mange penge, men ikke dyrere end mange andre pedaler i samme vægt- og ydelses-klasse.

Den billigste model - med krom-molybdæn-aksel står til 849 kr.

Plusser:

  • Lav vægt
  • Robust konstruktion uden bevægelige dele (uover lejerne)
  • Fri bevægelse i op til 26 grader
  • Passer til SPD-type-sko med to-fire skruehuller (klamperne er dog anderledes)
  • Let at adskille.
  • Smørekop for nem vedligehold

Minusser:

  • Eget klampesystem, som ikke passer sammen med den ret gængse spd-standard.
  • Forholdsvis høj pris
1 af 4 Klamperne følger med pedalerne og passer til sko, der normalt er beregnet til SPD-type pedaler. I mine SIDI-sko skal klampen dog trykkes på lidt på plads inden jeg kan få de små, hærdede 4 mm skruer ind i skoens fæste
2 af 4 Pedalen er nem at skille ad med en 2,5 mm sekskantnøgle. Men krateret i skruen er lidt for stort - omkring 2,8 mm, og det giver risiko for at ødelægge skruen, som er fastgjort med Loctite i den anden ende.
3 af 4 Den adskilte pedal er ikke synderligt velsmurt fra fabrikken. Det er ikke godt nok. På billedet har vi givet den syrefri lejefedt
4 af 4 Speedplay The Frog er en MTB-pedal i høj klasse til en høj pris. Pedalen har ingen fjedermekanisme, som holder skoen på plads, men er udstyret med Speedplays helt egen, patenterede låsemekanisme, som i praksis er lige så nem at bruge som eksempelvis SPD-typerne fra Shimano eller Ritchey. Pedalen fås fra cirka 1000 kr. pr. sæt inklusiv klamper til skoene
0 kommentarer
Vis kommentarer