Drop D-vitaminpillerne - solen er kommet

Der er ingen grund til at bruge penge på D-vitamin-tilskud hen over sommeren, hvor solens stråler helt naturligt danner vitaminet i kroppen

Henover sommeren sørger solen for kroppens behov af D-vitamin. (Foto: Colourbox)
Henover sommeren sørger solen for kroppens behov af D-vitamin. (Foto: Colourbox)

Lad bare glasset med D-vitamin-tilskud ligge i skuffen sommeren over. Nu hvor solen kommer frem, er der ingen grund til at bruge penge på de vigtige vitaminer. Solens stråler danner helt naturligt den mængde, din krop har brug for.

- Det, du kan få fra naturens hånd, bør du tage. Så når nu solen kommer frem, er der ingen grund til at tage tilskud, med mindre manglen på D-vitamin er alvorlig, siger overlæge og professor Peter Schwarz fra Glostrup Hospital.

Solen dækker behovet
Solens stråler er den naturlige kilde til D-vitamin, og en halv time i sommersolen om dagen skulle dække kroppens naturlige behov.

- Der er ingen grund til at tage piller, når man kan tage sol. Lægemiddelindustrien skal nok overleve alligevel, siger Peter Schwarz.

Mange danskere tager et tilskud af D-vitamin i form af piller hen over vinterens mørke måneder, hvor solen står så lavt, at strålerne ikke danner tilstrækkeligt meget D-vitamin i huden.

Hellere for meget end for lidt
Symptomer på stor mangel af D-vitamin ses oftest blandt ældre personer i form af øget risiko for brækkede knogler, flere fald og øget dødelighed. Konsekvenserne af mild mangel på D-vitamin er omvendt sværere at sige noget om.

- Medierne skriver meget om, at mangel på D-vitamin kan medføre træthed, depression, sukkersyge og så videre. Men det er aldrig blevet dokumenteret, så det ved vi helt reelt ikke noget om, siger Peter Schwarz.

Men ifølge overlægen kan det i hvert fald ikke skade, at øge kroppens niveau af D-vitamin.

- Tag et tilskud af D-vitamin hen over vinteren. Specielt hvis du er over 60 år. På langt sigt stiller det dig nok bedre, siger han.

Han afviser desuden, at kroppen skulle kunne få for meget D-vitamin, selv hvis man skulle vælge at fortsætte med et vitamintilskud hen over sommerens solrige måneder.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+