Shopaholics lider juleaften

Juleshopping kan være frygtelig. Men ikke så slemt som at dukke op uden gaver den 24. december, og det er ofte, hvad shopaholics ender med.

Danskerne bruger så mange penge på julegaver, at de har svært ved at få økonomien til at hænge sammen. Ifølge en undersøgelse fra Nordea bruger danskerne 3000 kroner på julegaver.
Danskerne bruger så mange penge på julegaver, at de har svært ved at få økonomien til at hænge sammen. Ifølge en undersøgelse fra Nordea bruger danskerne 3000 kroner på julegaver.

December må være en fornøjelse for shopaholics. Man skulle i hvert fald tro, at julegaveindkøbene stiller shopaholikernes købetrang. Men sådan er det ikke. De har nemlig ingen gaver at lægge under træet juleaften. Det forklarer behandlingsleder i Dansk MisbrugsBehandling, Søren Skensved, til nyhedsbureauet Newspaq.
- Shopaholics bruger deres penge først på måneden, når de får penge. Vi får henvendelser fra folk, der har brugt deres penge tidligt i december og derfor ikke har råd til julegaver. De er fortvivlede, fordi der jo bliver krav om, at der skal være julegaver juleaften," siger Søren Skensved til Newspaq.

Det er ikke kun kvinder med forkærlighed for sko, der kan være shopaholics. Søren Svensted forklarer til Newspaq, at det både kan være far, mormor eller teenagesønnen, der møder tomhændet op juleaften.

Hver femte mangler penge
Økonomisk krise er ikke kun for shopaholics. 24timer skriver i dag, at en undersøgelse fra Nordea har vist, at hver femte dansker mangler penge efter jul. Forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen siger til 24timer, at det er de unge og nyetablerede familier, der har størst problemer.
- Men det kommer ikke bag på os, for de sidder i forvejen ofte hårdt i det med mange udgifter og ikke så høje indtægter, siger hun til 24timer.

Hvad gør du for at undgå økonomiske problemer i december? Skriv i kommentarfeltet neden for.

300.000 danskere lider af købemani eller overshopping som det også kaldes. Købemani er en afhængighedslidelse, hvor den købeafhængige får et kick ud af at købe ting, og ikke evner at afstå fra at købe, selv om økonomien slet ikke kan følge med.

Det er et stort problem for de der overshopper, at de ikke bliver taget alvorligt af omverdenen og ikke kan finde forståelse for, hvor alvorligt og ødelæggende deres trang til at shoppe er. Købetrang fører ofte til bundløs gæld, skilsmisse og ofte også kriminalitet.

Mange shopaholics oplever stigende købetrang, når livet er vanskeligt. Køb lindrer for en overshopper følelser som sorg, kedsomhed, bekymring og stress – når man er købeafhængig falder man til ro når man shopper. Men når overforbruget - og overtrækket - i sig selv skaber følelser af bekymring, stress og desperation, ja så starter den negative spiral, hvor køb både lindrer og skaber problemer.

Kilde: Dansk Misbrugsbehandling

Har du købemani?

Tag testen på Dansk MisbrugsBehandlings hjemmeside.