Kattens til myter

Intet dyr er som katten blevet gjort til genstand for myter og skrøner - men hvad er myter, og hvad er fakta?

Hadet, elsket og genstand for mange myter og gammel overtro. Katten må finde sig i meget, men hvad ved vi egentlig om den? (Foto: Colourbox)
Hadet, elsket og genstand for mange myter og gammel overtro. Katten må finde sig i meget, men hvad ved vi egentlig om den? (Foto: Colourbox)

Hvis der er et dyr, som er genstand for skrøner, myter og gammel overtro, er det katten! Nogle er dem er ligefrem blevet en del af det danske sprog:

Av for katten. Fy for katten. Vi slipper katten ud af sækken, vi slår katten af tønden, og vi gør ikke en kat fortræd. I mørke er alle katte grå. Man skal ikke købe katten i sækken. Og når katten er ude, danser musene på bordet. Som katten om den varme grød. Det lyder, som når man trækker en kat i halen.

Det er trods alt ikke mange andre dyr, der kan bryste sig om at være så brugt.

Børn og katte kan bive rigtig gode venner - men det kræver en ansvarlig voksen. (Foto: Colourbox) Forbrug Katten - barnets bedste ven

Katten har fået tildelt ni liv. Lykketallet plejer at være 7, men når der tales om katte er det altså 9. I følge engelske aviser stammer udtrykket fra en fortælling skrevet af en orientalsk mystiker ved navn Bidpai eller Pilpay. Han skulle have skrevet: 'Det er naturens forsyn, at dette væsen (katten) har fået ni liv i stedet for ét.' Men måske er det i virkeligheden evolutionen, der - som med mange andre dyr - arbejder for, at de stærkeste katte overlever og bringer deres gener videre? På nær to steder er der katte på hele kloden.

Det er ingen tvivl om, at katte efterhånden er et meget populært dyr. 19 procent af alle danske hjemme har mindst én kat. Sådan har det ikke altid været. Indtil slutningen af 1700-tallet var det endda tilladt at putte levende katte i fastelavnstønderne. At slå katten i tønden har ikke blot været et udtryk, det var også en realitet.

Det er få ting, der skal til, at dit forhold til din kat bliver tæt og kærligt. Og det kan både forbedre og forlænge dit og kattens liv. (Foto: Colurbox) Forbrug Kom tæt på din kat

Katten er vores - og vi er kattens
'Katten er sgu sin egen', høres ofte, og mange er af den overbevisning, at en kat ikke kan trænes eller opdrages. Det betyder også, at mange katteejere ikke vil se i øjnene, at der kan være en alvorlig årsag bag, når katten opfører sig uhensigtsmæssigt. En årsag som 8 uf af 10 gange kræver et besøg hos dyrlægen og ikke blot hos adfærdsterapeuten.

Katte er stædige, men det er ikke umuligt at træne dem. Faktisk langt fra - man skal bare sætte sig ind i kattens adfærd. (Foto: Colourbox) Forbrug Typisk katten!

Et andet udtryk, der florerer, er 'en kat kan man altid få'. Der løber mange katte rundt omkring, og en ikke-steriliseret hunkat kan i gennemsnit nå at føde mere end 100 killinger. Desværre er det også sådan, at de fleste katte ikke har et godt liv som vildkatte. Det er efterhånden flere organisationer og mange private personer, som tager sig af vildkatte og blandt andet forsøger at neutralisere så mange som muligt. Hvert år aflives 20.000 vildkatte, fordi de er syge eller for svage for at leve i det fri.

Myten om at katten let kan overleve i naturen skal tages op i revision, mange af de tamme katte, som sættes ud, kan ikke overleve alene. De har brug for mennesker for at kunne få dækket deres basale behov for mad, vand og varme.

Trænes, men ikke tæmmes
Alle dyr kan trænes. Det betyder ikke nødvendigvis, at de reagerer hver eneste gang på det signal, som er givet. Hvis det var tilfældet, vil man aldrig opleve at vilde dyr, som er blevet trænet, pludseligt slår om og bider, flår og dræber deres ejere eller trænere. Dette sker. Ifølge ulveeksperten Runar Næss kan ingen, der arbejder med dyr, gøre sig fri for det fakta, at dette kan ske.

Katte har brug for aktivering og stimulering. Læs herunder og få gode råd til, hvordan du holder din kat glad og tilfreds. (Foto: Jan Grarup) Forbrug Gør din kat artig med få tricks

Katten kan trænes med den største glæde - for både kat og ejer - når træneren har fundet dens motivation for det gode samarbejde. Påvirkningen går begge veje - katte er utrolig dygtig til at opdrage deres ejer. Og positiv træning kan bruges til at få katten til at ændre adfærd fra uhensigtsmæssigt til mere ønskelig adfærd. Nye vaner forstærkes mens dårlige vaner formindskes.

Katten kan trænes. Om den kan tæmmes er måske et ønske for nogle, men ikke nødvendigvis for de mange katteelskere, som sætter pris på kattens selvstændighed. Nogle vil kalde katten for kvalitetsbevidst. Hvem har ikke oplevet at have købt noget af det fineste til sin kat for så at opleve, at den snuser sig til det, vender ryggen til og i det værste tilfælde skraber til det i det samme gestus, som den gør, når den befinder sig i kattebakken. Nedtur!

En ting er sikkert. Har katten mistet respekt for én, er det hårdt arbejde at vinde den igen. Det skal man gøre sig fortjent til.

0 kommentarer
Vis kommentarer