Find en ven til din kat

Overvejer du at udvide familien med endnu et spindende medlem? Så er der ting, du bør vide først

For 20 år siden var det meget almindeligt at have én kat og kun én, medmindre man var opdrætter eller boede ude på landet. De seneste 10 år er det blevet mere og mere almindeligt at have to eller tre katte sammen. Bøger og dyrlæger anbefaler ligefrem at have to katte sammen, for eksempel to af samme kuld.

Men det er vigtigt at gøre dig visse overvejelser, før du anskaffer dig kat nummer to. Lad os sige, at du har en kat og kunne tænke dig nummer to. Hvordan er din kat derhjemme? Er den ung eller gammel? Mangler den selskab, eller har den det fint som alenekat?

Når du har vurderet, om din egen kat er klar og egnet til en bofælle, bør du overveje, hvad det skal være for en kat. Skal det være en racekat eller en blanding - eller bare en almindelig huskat? Skal den komme fra en opdrætter, eller skal den købes på et internat eller et helt tredje sted? Skal det være en hankat eller en hunkat? Skal det være en killing, en ung kat eller en voksen kat? Skal den være meget lig din nuværende kat, eller skal den have et andet sind? Mange spørgsmål, der kræver svar.

Børn og katte kan bive rigtig gode venner - men det kræver en ansvarlig voksen. (Foto: Colourbox) Forbrug Katten - barnets bedste ven

At føre to dyr sammen giver næsten altid en hel del spænding den første tid. De skal vænne sig til hinanden og se hinanden an. Men du kan gøre det letere for dem begge med enkle midler.

Der er flere måder at gøre det på, alt efter kattenes temperament, om hvordan du selv er som person. Generelt er det nemmere at føre en killing sammen med en voksen eller ung kat. Men intet er givet, for det er levende væsener og svært at vide, hvordan de reagerer.

Kattene er meget sensitive dyr og har et meget fint sanseapparat. Lugtesansen bruger de til at genkende både dig og andre dyr. Det er derfor en fordel, at dyrene og familien dufter ens. Du kan for eksempel lade din nuværende kat ligge på en gammel t-shirt og derefter lade den nye ligge på den - og omvendt. På den måde deler de duft og vænner sig til hinandens duft.

Det er få ting, der skal til, at dit forhold til din kat bliver tæt og kærligt. Og det kan både forbedre og forlænge dit og kattens liv. (Foto: Colurbox) Forbrug Kom tæt på din kat

Et andet vigtigt råd er at 'køre din kat træt', før den nye ankommer. Hvis din kat er understimuleret, har den måske for meget energi og reagerer uheldigt, når den nye ankommer. Det er altid en god ide at vælge en periode, hvor der er lidt stille og roligt, når du henter den nye kat. Den skal vænnes langsomt til sit nye hjem, sin nye familie og sin nye kattebolfælle.

Vælger du, at kattene skal være adskilt i starten, er det en god ide, at de alligevel kan se hinanden. Det kan du sørge for ved at lave en dør af hønsenet, som du placerer i stedet for døren mellem de rum, hvor kattene går. Det er vigtigt, at kattene kan se og høre og lugte hinanden - kan de bare fornemme hinanden bag en lukket dør, kan det gøre dem unødigt utrygge. Badeværelset, bryggerset eller et andet rum, hvor der er meget aktivitet, er ikke nødvendigvis et godt valg, da den nye kat skal kunne hvile sig og være i fred i rummet.

Katte er stædige, men det er ikke umuligt at træne dem. Faktisk langt fra - man skal bare sætte sig ind i kattens adfærd. (Foto: Colourbox) Forbrug Typisk katten! Søde ser de ud, men hvis du ikke er bevidst om, hvordan du træner din kat og giver den gode  vaner, kan den blive svær at leve sammen med. (Foto: Colourbox) Forbrug Kattens til dårlige vaner og Katte er stædige, men det er ikke umuligt at træne dem. Faktisk langt fra - man skal bare sætte sig ind i kattens adfærd. (Foto: Colourbox) Forbrug Typisk katten!

I de fleste tilfælde vil det tage noget tid, før alting falder på plads, og kattene er rolige ved hinanden. Du vil måske opleve, at der ikke sker fremskridt i en periode, men at tingene så pludselig falder i hak, og kattene accepterer hinanden. Det kræver tilvænning af at få en anden kat i sit hjem. Nogle dage vil være gode og andre dage vil være problematiske. To skridt frem og et tilbage.

Det er for mange mennesker nemmest kun at have én kat. Men der er mange fordele ved at have to, hvis man har tiden og tålmodigheden. Ved at have to katte oplever du dynamikken mellem de to artsfæller. Det kræver noget mere opmærksomhed og arbejde - men med stor sandsynlighed også stor glæde for alle parter.

Læs mere her om kattes adfærd, og hvordan du får det bedste forhold til din kat

1 kommentar
Vis kommentarer