Kan kat og vinterferie kombineres?

Ferie og kat? Kan det lade sig gøre? Svaret er, at naturligvis kan det lade sig gøre at tage på ferie med katten - især hvis du er godt forberedt

NOgle katte er oplagte at tage med på ferie. Andre vil måske trives bedre med at blive hjemme og blive passet af en katteven. (Foto: Colourbox)
NOgle katte er oplagte at tage med på ferie. Andre vil måske trives bedre med at blive hjemme og blive passet af en katteven. (Foto: Colourbox)

Skal du afsted på vinterferie og endnu ikke har bestilt pension til din kat, kan det blive en udfordring at finde et godt sted at få den passet. Derfor kan det være en god idé med et par alternative løsninger.

Det er ikke alle katte, som bryder sig om at køre i bil. Men har du en killing, kan du vænne den til det ved at rejse med den i bussen, i toget osv. og blive ved med at gøre det jævnligt, efterhånden som katten bliver større. Katten lærer i høj grad af sine erfaringer, og derfor er det vigtigt at give den gode oplevelser. Bliver katten kun kørt, når den skal til dyrlægen, er det ikke så sært, at den hverken vil i buret eller køre uden at skrige og hylde hele vejen igennem. Der er for mange dårlige oplevelser forbundet med disse køreture.

Det er få ting, der skal til, at dit forhold til din kat bliver tæt og kærligt. Og det kan både forbedre og forlænge dit og kattens liv. (Foto: Colurbox) Forbrug Kom tæt på din kat

Desuden er det sådan, at dyr ikke kan tage imod ny læring, når det er i panik eller stress. Som udgangspunkt kan du få lidt hjælp fra forskellige beroligende remedier, mange af dem naturlige.

Før du kører
Vil du tage din kat med på bilferie, kan du starte med at træne den til at skulle gå ind i buret, så buret i bilen og dernæst at køre længere og længere ture med den. Og alle de oplevelser, du giver din kat i den forbindelse, skal være gode. Din kat ved umærket, når du skal rejse; den ser dig pakke kufferter osv. Den situation kan fungere som et positivt signal for katten til at forstå, at der er en behagelig oplevelse forude, og at det ikke nødvendigvis betyder en vømmelig tur til dyrlægen.

Katten holder sig oftest, så det er rart med pauser, men det er sjældent nødvendigt at have kattebakken med. Til gengæld skal bakken være tilgængelig, når I kommer frem.

Vand er vigtigt at tilbyde dine kat undervejs, hvis I kører langt. Skal I til et fremmed sted, hvor katten aldrig har været før, skal den ikke få lov til at komme ud. Du risikerer ved at lade den løbe udendørs, at den løber væk, fordi den ikke kender området. Der skal nemlig gå helst seks uger, fra den er flyttet ind et nyt sted, til du er sikker på, at den kan registrere de nødvendige oplysninger for at vende tilbage igen.

(Foto: Colourbox) Forbrug Dyrenes fascinerende sanser

Hver kat skal under køretur have sit eget bur, som er velventileret og med et tæppe i for at skabe ro. Med mindre din kat er af den 'cool' type, der kan lide at kigge ude af vinduet. Nogle katte lider af køresyge, og det kan betyde, at de både kaster op og tisser undervejs i bilen. Har du en kat, der nemt bliver køresygm er det nok en bedre ide - for både din egen og kattens skyld - at finde pasning til den hjemme.

Pension eller hjemmepasning
Skal du på ferie med fly, bør du læse på nettet om reglerne for at tage kæledyr med til netop det land, du rejser til. Reglerne ændrer sig konstant, og det vil være frygteligt at skulle vende om eller opleve, at din kat skal sidde i karantæne, mens du selv er på ferie. Desuden ændres reglerne fra flyvselskabene også ofte, så tjek også flyselskabets egne regler. Og planlæg i god tid, måske skal din kat have særlige vaccinationer, så du skal nå til dyrlægen, før du rejser.

Kæledyr kan efter Air Canadas regler komme med ind i kabinen, hvis de vejer under 11 kilo og kan være i et bur under sædet. (Genrefoto: Colourbox.com) Udland Kat skyld i fire timers flyforsinkelse

Vil du ikke tage katten med, kan du overveje andre løsninger - alt fra kattepension til privat kattepasser. Skal du have venner eller bekendte til at passe din kat, mens du selv er på ferie, bør det dog være en person med kendskab til katte. Og skal man blot være væk en week-end, kan katten sagtens klare sig alene. Der findes på markedet en del dispensere både til vand og mad. Sæt musik eller tv på, katten regner ud hvor mange timer du er væk, og lidt underholding er ganske rart.

Shiva åd en hel pakke mørk chokolade. Hun har brugt dagen på dyrehospitalet, men er nu i bedring, selvom hun ser noget sølle ud. Amatørdyrepasseren Emilie er lettet - det er hendes pengepung også. (Privatfoto) Forbrug Så galt kan det gå, når du passer vennernes kæledyr

Og til sidst: Hvis katten vender dig ryggen, når du kommer hjem, er den ikke sur; den skal bare lige have en pause for at vænne sig til, at du nu er hjemme igen.

0 kommentarer
Vis kommentarer