Lær at forstå din kat

Katte er intelligente dyr med behov, som man som katteejer bør sætte sig ind i. Læs om dem her

Katte er intelligente dyr, der skal have stillet deres behov. Som katteejer bør man kende deres adfærd, så undgår man adfærdsproblemer. (Foto: Colourbox)
Katte er intelligente dyr, der skal have stillet deres behov. Som katteejer bør man kende deres adfærd, så undgår man adfærdsproblemer. (Foto: Colourbox)

Efterhånden findes flere katte end hunde i de danske hjemme. Vi vælger ofte kat som kæledyr udfra den tanke, at det er nemmest med en kat. Den skal blot have en madskål, en vandskål og en kattebakke. Resten klarer den selv, den sover alligevel det meste af tiden, og har man to katte, bliver det kun nemmere...

Desværre bidrager den holdning til, at der hvert år bliver aflivet tusindvis af katte på grund af adfærdsproblemer. Den virkelige årsag til aflivningerne er i langt de fleste tilfælde, at ejeren ikke forstår sin kat, der dermed er både understimuleret og forkert håndteret. Katten udviser i menneskenes øjne en upassende adfærd såsom urenlighed og agressivitet. Udvejen er ganske nem; en sidste tur til dyrlægen - og en ny kat kan man jo altid få.

Det kan være noget af en udfordring at få hund eller kat i familien. Har man begge dele, er der ekstra god grund til at følge med i ekstrabladet.dk's artikelserie om hund og kat. Forbrug Det siger hunden og katten

Men man kan også ringe til en katterådgiver, der kan skabe forståelse for kattens behov og adfærd. Heldigvis sker det oftere og oftere, at katteejere vælger den løsning. Hundeejere har efterhånden benyttet sig af hunderådgivere i mange år, og det bliver stadig mere udpræget for katteejere også at søge hjælp, når de ikke forstår deres dyr.

En tiger i stuen
Et hurtigt kig på kattens krop og sanser fortæller, at det er en mini-tiger, der færdes i dine stuer. Katten skal for at have et godt katteliv få dækket sine behov på de tre planer: Fysisk, socialt og mentalt.

Nogle katte er bare cool og bliver ikke bange, når det hele knalder nytårsaften. Andre bliver  skrækslagne over de høje lyde og lugten af røg. (Foto: Colourbox) Forbrug For katten ... nu er det snart nytår igen!

Dyr er lige så forskellige som mennesker, og det er vigtigt som ejer og som adfærdbehandler at se på tre dimensioner: Kattens race, katten som individ og ejeren. Derfra er det muligt at se, hvordan stimuleringen bør være.

På det fysiske plan kan du sørge for, at din kat kan komme op i højden. Et højtplaceret sted er kattens naturlige tilflugtsted og udkigspunkt. Desuden er det altid en god ide at sørge for, at katten kan bevæge sig - ikke på gulvplan alene - men snarere fra gulv til loft på forskellige planer. Katten skal kunne løbe, springe, gå op og ned, gemme sig osv.

Den fysiske plan inkluderer også, at katten bruger sine sanser. Katten kan mærke mange flere ting, end vi mennesker kan. Når du for eksempel er kommet hjem fra en rejse, så lad katten undersøge din bagage. Den får en masse oplysninger om, hvor du har været ved at snuse til det.

Få flere tips om stimulering af kattens sanser her

Den sociale plan betyder, at katten har rigtig godt af, at der kommer mange og vidt forskellige mennesker i dit hjem, både mænd og kvinder, unge og gamle osv. Prøv at få din kat til at komme frem og møde andre mennesker og dyr - det er sundt for den, og det gør din kat mere rummelig.

En anden god idé, der vil gøre din kat mere tryg og rolig er at lade den opleve og kende så mange forskellige miljøer som muligt.

Læs historien om hunkatten Bazile, der i løbet de 16 år hun levede, oplevede at flytte fra miljø til miljø.

Katten er et intelligent dyr, som har godt af at bruge sine talenter. Derfor er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan træne med din kat. Du kan købe eller lave legetøj og andre sjove dimser, der kan være med til at underholde og aktivere din kat. En anden måde at gøre det på er at træne katten. På den måde kan du koble de tre planer sammen - og oven i købet holde din kat slank og ungdommelig.

Læs mere om kattetræning her

0 kommentarer
Vis kommentarer