En kat flytter ind!

Få gode råd til, hvordan du bedst byder din nye kat velkommen

Det gælder om at være tryg i sit nye hjem. Du kan gøre meget fo at give din killing eller nye kat den bedste start. (Foto: Colourbox)
Det gælder om at være tryg i sit nye hjem. Du kan gøre meget fo at give din killing eller nye kat den bedste start. (Foto: Colourbox)

Om du har valgt en killing eller en voksen kat, en racekat eller en blanding, skal den være over 12 uger gammel, når du får den hjem. Det siger loven, og den er lavet for at beskytte katten. Får du tilbudt en killing, der er yngre end det, skal du takke nej. Når katten er 12 uger, har den lært de færdigheder, som den skal bruge som kat. Ikke før.

Der er mange gode ting du kan gøre, før din nye kat flytter ind. Har du fået kontakt med katten, inden den skal flytte hjem til dig, er det er en god ide at besøge den regelmæssigt. På den måde lærer den dig at kende, og det bliver mindre utrygt for den at skifte ejer. Du skal sørge for, at hvert besøg bliver en positiv oplevelse. Lad katten komme frivilligt til dig. Katte, som alle vilde dyr, foretrækker rolige mennesker. Så er du stille og ikke for anmasende, bliver du faktisk mere interessant.

Få gode råd til, hvad du lige skal overveje, før du bestemmer dig for at udvide familien med et spindende medlem. (Foto: Jesper Stormly Hansen) Forbrug Ska' du ha' kat?

Disse besøg skal også bruges til udveksling af dufter. Katten vil markere dig, og ved hjælp af sin lugtesans genkender den dig fra gang til gang. Du kan der bruge det lille trick at tage noget brugt tøj (læs: Ikke helt rent og som du kan undvære) med til katten, så den kan lægge sig på det og blande sin egen duft med din. Når du fragter katten hjem, kan du lægge tøjet i transportkassen. På samme måde kan du have givet den en lille kattebakke i forvejen, og så tage den med hjem den dag, katten flytter ind.

Tag mig med hjem! Det står næsten malet i panden på denne lille fyr. Men læs artiklen her først, så du ved, hvordan du giver din kat den bedste start på sit nye liv. (Foto: Thomas Lekfeldt) Forbrug Vil du arve en kat?

Katte kommunikerer via dufte, derfor er det vigtigt i den første tid at få dine egne dufter inkorporeret i kattens verden. Har du flere katte sammen, skal du sørge for, at den nye kender de andres kattes dufter og omvendt, før de møder hinanden. På den måde undgår du det værste ved det første møde. Katte genkender ikke hinanden så meget via udseende, men via dufte. Duftene giver katten mange indikationer om køn, alder, helbred, sind og sindstemninger.

Før du får din nye kat hjem, skal du have: En kattebakke, kattegrus (uden parfume og helst klumpende), mad- og vandskåle - de skal være store og helst ovale, så både kattens hoved og knurhår kan være der uden at støde på kanten - og en kurv, som skal placeres højt. I kurven lægger du det tøj, som var i transportkassen, og som katten kender duften af. Har den været så nervøs, at den har tisset i transportkassen, skal du lægge noget andet med din duft i kurven. Husk at det normalt at katte tisser, når de bliver flyttet. Det er angst, som gør musklerne slappe - det er helt normalt. Denne adfærd må du bare ignorere, du må endelig ikke skælde katten ud for det.

De er søde og skønne, men tænk dig om, før du køber kat. Katte kan leve mellem 15 og 20 år, så du skal tænke mange år ud i tiden, når du vælger kat. Forbrug Det skal du vide, når du køber kat

Mad- og vandskål placeres langt væk fra hinanden. I naturen ville en kat aldrig spise ved et vandsted, da dette bliver forurenet af blodet fra byttedyret. Og det siger næsten sig selv, at kattebakken skal placeres langt væk fra vand- og madskålen. Har du fået en killing, skal du med det samme vise den, hvor kattebakken er. Det kan du gøre ved at placere killingen i bakken, tager forpoterne blidt i hænderne og får dem til at grave. Killingen forstår nemt, at det er der, den skal gå hen, når den skal tisse eller prutte. Har du flere katte, skal du have lige så mange bakker, som du har katte plus én, placeret et roligt og tilgængeligt sted.

Har du flere katte, skal deres madskål være placeret minimum to meter fra hinanden. Den ældste kat skal altid have mad først, på den måde undgår du også konflikter i din flok. Som katterådgiver mener jeg, at katten skal 'arbejde' for sin mad for at bruge sine sanser og blive stimuleret. Det kan gøres ved at købe aktivitetslegetøj, som du efterhånden lærer din kat at bruge. Du kan også lægge små portioner foder rundt omkring i huset, så katten skal lede for at finde maden. Kattens mavesæk er ikke ret stor, derfor spiser den mange små måltider. Et måltid svarer til størrelsen af en mus.

Der er mange måder at aktivere sin hund eller kat på, uden at det koster en formue. En god måde at holde dem beskæftiget på er også at købe en hvalp til sin killing eller  en killing til sin hvalp... (Foto: Colourbox) Forbrug Lav selv legetøj til dyret

Der er nogle sikkerhedsregler at følge: De fleste planter er giftige for katte, og du kan ikke stole på, at katten selv ved, hvilke planter der er giftge for den. Sørg derfor for at holde den fra planter, der ka være giftige som for eksempel julestjerner, jacinter og mange andre.

Alle døre og vinduer ud mod vejen skal være lukkede. Skal katten være en udekat, skal du vente minimum et par måneder, inden den får lov til at gå ud. HVis den får tidligt får lov at rende ud, risikerer du, at den ikke kommer hjem igen. Det er via dufte og lyde, at katten finder hjem, derfor skal den først blive tryg ved lyde og dufte i og omkring sit nye hjem.

Desuden skal du have et kradsetræ. Katten har brug for at passe sine kløer, men også for at markere sit territorium (revir). Vil du undgå at katten kradser på sofaen osv, skal den have et kradsetræ samme dag, som den flytter ind. Kradsetræet skal være lige så højt som kattens udstrakte krop, da den vil også bruge kradsetræet for at strække sig. Min anbefaling er minimum 1,10 meter.

(Foto: Colourbox) Forbrug Dyrenes fascinerende sanser

Når du kommer hjem med katten, sætter du transportkassen på sengen, eller bordet og håber døren. Så lader du katten komme frem af sig selv. Du kan evt. sprede godbidder omkring transportkassen. Du bør sætte transportkassen højt oppe, da katte føler sig mere trygge i højden. De ved fra naturens side, at der er de i sikkerhed, når de sidder højt, og de har et meget bedre overblik over situationen.

Dernæst sætter du dig i en stol eller i sofaen og venter. Generelt går det ikke lang tid, før katten finde frem til dig. Og har du fået en lille killing, kan du tage den op. Killingens motorik er ikke helt færdigudviklet, og den er ofte frygtløst, derfor er det bedst at lade den undersøge et rum ad gangen.

Nogle katte føler sig til rette med det samme, når de kommer til deres nye hjem, andre skal have tid til at tilpasse sig.

Læs mere om katteadfærd og katte her

0 kommentarer
Vis kommentarer