Opdagede kræften i tide

Poul Erik Christensen kendte til almindelige kræftsymptomer, og opdagede derfor i tide, at han var syg

Poul Erik Christensen er pensioneret landmand og har altid været typen, der tænkte, at det nok gik over, hvis han blev syg. Men han reagerede lynhurtigt, da han fik mistanke om, at han havde kræft. (Foto: Ernst van Norde)
Poul Erik Christensen er pensioneret landmand og har altid været typen, der tænkte, at det nok gik over, hvis han blev syg. Men han reagerede lynhurtigt, da han fik mistanke om, at han havde kræft. (Foto: Ernst van Norde)

At der skal handles hurtigt på kræft-symptomer ved Poul Erik Christensen fra Brovst i Nordjylland.

Hans årvågenhed og handlekraft er årsag til, at han i dag nyder livet som pensionist. Meldingen fra lægerne er, at hans prostatakræft i dag er helt væk.

- Som lægerne siger, hvis jeg får prostatakræft igen, så dør jeg med den. Ikke af den, siger Poul Erik Christensen, der er 75 år.

Det var ellers på en trist baggrund, at Poul Erik handlede hurtigt. I begyndelsen af 1999 døde en af hans nære bekendte af prostatakræft. Det betød, at han var helt oppe på mærkerne, da han et halvt år efter en morgen vågnede op med to små blodpletter i underbukserne.

Han bestilte straks tid hos lægen, som med det samme fandt ud af, hvad der var galt. Dernæst fulgte den almindelige procedure med obligatoriske undersøgelser. Efter nogle uger lå der så et brev fra det lokale sygehus, hvor han blev kaldt til samtale.

- Da vidste jeg, hvad klokken havde slået. Det var meget hårdt at få en kræftdiagnose, og i de efterfølgende dage gik klappen ned, men med min families hjælp kom jeg på fode igen. Og det betød, at jeg fik kontakt til andre prostata-kræftramte, og det hjalp mig meget, siger Poul Erik.

Også håb
Men trods dommen var der også håb. For lægerne fortalte også, at han var egnet til operation. Kræften havde ikke bredt sig. For det er sådan med prostatakræft, at hvis den breder sig uden for prostata, er helbredelse umulig. Så er eneste alternativ livsforlængende behandling.

Poul Erik Christensen blev opereret i 2000 og gik til kontrol i de følgende år. For to år siden fik han endelig at vide, at kræften var væk.

- Jeg havde det godt efter operationen, men tiden efter var også forbundet med en stor usikkerhed, siger han.

Poul Erik Christensen er i dag 'fit for fight' og nyder pensionisttilværelsen med sin kone, Lis, i deres villa. Sønnen har overtaget gården, som Poul Erik drev fra 1973 og frem til sin pension.

- Som arbejdende landmand har jeg altid været typen, der tænkte, 'det går nok over i morgen', hvis jeg oplevede nogle skavanker. Men på en trist baggrund blev jeg opmærksom på kræften, og det reddede mig.

Klik her og se almindelige kræftformer.