Annonce:
Annonce:

Sådan træner du optimalt på løbebånd

Hvis man træner forkert på løbebånd, risikerer man overbelastningsskader. Læs her om fordele og ulemper ved fitnessmaskinen

Inden man hopper på løbebåndet, er det vigtigt at kende træningsmaskinens fordele og ulemper (Polfoto).
Inden man hopper på løbebåndet, er det vigtigt at kende træningsmaskinens fordele og ulemper (Polfoto).
Annonce:

I øjeblikket strømmer danskerne til fitnesscentrene for at få trimmet taljen og forbedret formen. Et af de værktøjer, der ofte bliver brugt til det formål, er løbebåndet.

Inden man hopper i trædemøllen, skal man dog være klar over, at det ikke er uden risiko. Løbebåndet påvirker nemlig din løbestil, og det kan give skader.

- Set i et skadesperspektiv løber man anderledes på løbebånd, end man gør udenfor. Når du sætter foden ned i jorden, så bliver den passivt ført tilbage på båndet. Hvis man løber udenfor, er det en aktiv bevægelse, hvor man bevæger sit ben fremad, siger Eivind Møller fra Klinik, ekspert i løbeskader og behandler af eliteløberne Henrik Them og Lars Budolfsen.

Bliv klar til halvmarathon på 17 uger: Her er del to

Han fortæller, der også er andre ulemper.

Annonce:

- På løbebåndet er det mange ensartede gentagelser. Det er de samme led og de samme muskelfibre, som man belaster. Udenfor er underlaget mere varieret, og det stimulerer led og muskler anderledes.

- Udenfor er det også dig, der styrer tempoet, mens det indenfor er løbebåndet. Hvis man sætter et for hurtigt tempo på maskinen, kan man overbelaste benene, siger Eivind Møller.

Sådan forbrænder du julefedtet

Skadeseksperten understreger, at der dog også er positive aspekter ved løbebåndet.

- Fordelene er, at det rent motivationsmæssigt er lettere at få trænet, når det er koldt og mørkt udenfor.

Træn klogt: Sådan kan du effektivisere din træning

For de ambitiøse løbere, der træner intervaller, er løbebåndet også et godt redskab.

- Det er sværere at løbe hurtige intertvaller udenfor, når sigtbarheden er lav, og det er glat. Løbebåndet er et godt redskab til at presse sig selv, siger Eivind Møller.

Han fortæller, at det også kan være en fordel at løbe på løbebånd i opstartsperioder efter skader. Normalt, hvis man løber fem kilometer, og man får ondt i benet halvvejs, så er der langt hjem. Hvis man træner på løbebånd, kan man bare hoppe af med det samme.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
Hvis Mette går, bør der udskrives valg
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: